Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Jövőre eltűnnek a munkagépek

Beépül a Corvin sétány utolsó üres házhelye is

2021. május 15. szombat

Befejezéséhez közeledik a Corvin sétány kiépítése. Már folynak az utolsó, Grand Corvinnak nevezett épületegyüttes második ütemének munkálatai. Várhatóan 2022 őszére teljesen befejeződik minden építkezés a sétányon, amiről beruházó Cordia munkatársa, Ádám Viktor adott tájékoztatást.

Józsefvárosban kétféle városrehabilitációs kétféle városrehabilitációs program kezdődött egy időben jó 15 évvel ezelőtt, amelyek gyökeresen eltérő utakat választottak. A Magdolnanegyedben megtartották a város eredeti arculatát: itt a felújítást, az élhető közterek kialakítását, a foghíjak beépítését választották, kezdetektől bevonva a lakosságot is a tervezésbe. A Corvinnegyedben azonban teljesen új városrészt hoztak létre. A végletesen leromlott épületeket elbontották, és egy számos utcát magába foglaló területen egy vadonatúj városnegyedet húztak fel.

Az új városrész kezdetektől viták középpontjában állt. Létrejött egy modern városnegyed, ami a világ bármelyik világvárosában megállná a helyét. Kritikusai szerint azonban éppen ez a baj vele: idegen test a régi Budapest városszövetében, és elkülönül az őt körülölelő Józsefvárostól is. Erről már mi is írtunk. Az akkor megkérdezett egyik riportalanyunk így foglalta össze álláspontját: „Olyan ez, mint egy sziget a gettóban.” A Corvin sétány lakói nagyrészt külföldiek, akik a környező irodaházakban dolgoznak, valamint turisták, akiknek hiányában a covid-járvány alatt igencsak kiürült a sétány. Ugyanakkor a környéken lakók szeretik az új részt is, bár inkább csak nézelődni járnak ide. 

Vannak magyar lakói is a sétánynak, ha talán nem is sokan. Ők azt mondták, szeretnek itt lakni, és tény, hogy más minőséget képviselnek itt a lakások, mint Józsefváros vagy Budapest más részein, ám nem tartják elit helynek.

Az új építésű negyed érdekesen kapcsolódik a régi városhoz. Egyes vélemények szerint nincs éles határ a kettő között, inkább egymásba ékelődik a régi és az új. Ez az eredeti rehabilitációs szándékot tükrözi, hogy az új szerves részévé váljon a régi városnak. Az új városrész érezhetően növelte az egész Corvinnegyed, sőt a szomszédos Losoncinegyed egy részének vonzerejét is, jelentősen kijjebb tolva a szociálisan hátrányosabb helyzetűek által lakott terület határát.

A Corvinnegyedben folyó megújításnak két része van: a Corvin sétányon és a kapcsolódó utcákban épül a lakónegyed épül, amit a Corvin Pláza köt össze a körúttal, a Bókay János utcán túli részen pedig irodanegyed létesül. A lakónegyed beruházója a Futureal csoporthoz tartozó Cordia, amely időközben a közép- és kelet-európai régió egyik legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő vállalatcsoportjává vált..

A Cordia közleménye szerint a Futureal csoport 2013 óta 22 hektárnyi területet újított meg Józsefvárosban közel egymilliárd euró értékben 2700 új lakás, 50 ezer négyzetméternyi kereskedelmi és 10 ezer négyzetméternyi iroda létesítésével. Ez Közép-Európa legnagyobb városrész-megújítási programja, melynek központi eleme – a Corvin sétány – ma Budapest legszélesebb és egyik leghosszabb sétálóutcája.  

A Corvin sétány lakónegyed-beruházása most az utolsó szakaszához ért a Grand Corvin-épület második ütemének munkálataival.

A Grand Corvin első ütemét már a múlt évben átadták, ide már beköltözhettek a lakók. Az épületegyüttes másik felén is pedig már a hatodik emeletnél tart az építkezés, ami előreláthatóan 2022 harmadik negyedévében fejeződik be.

A Cordia közleményében Korsós Ágnes, a Grand Corvin projektigazgatója mutatta be ez épületet. Az épületegyüttes tervezői a fő tengelyt a Tömő utcára merőlegesen vették fel, az északi tengelyről nyugat felé fordultak, ezáltal növelték a sétányra néző lakások számát (a látványtervet a címképünk mutatja). Korsós Ágnes, a Grand Corvin projektigazgatója elmondta, hogy a jobb fényviszonyok érdekében „több helyen beljebb tolták a mellékutcára néző homlokzatokat. A beépítés ezért sok teret és napfényt enged a mellékutcákra, és sok lesz a zöld terület is: Ezzel több saroklakás, több intimebb terasz, és több olyan otthon épülhetett meg, amelynek nem csak egy oldalon vannak ablakai.” 

A Grand Corvint jegyző LAB5 architects építésziroda vezető tervezője, Erdélyi Linda pedig arról írt, szerint azaz épülettel „a sétánynak így nem egyszerűen vége szakad, hanem finom »térbővületekkel« szinte beúszik az épületek közé”. A beépítés sok teret és napfényt enged a mellékutcákra, és sok lesz a zöld terület is. „Azzal, hogy a telekhatártól eltértünk a homlokzati síkokkal, nagyméretű teresedések és belső udvar alakult ki, melynek belsejébe változatos kialakítású kerteket terveztünk” – mondta tervező.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Cordia / Bata Tamás, Kövesdi Gábor

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben