Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közös éneklésre hívnak Emma Kirkbyvel

Idén még online lesz a nyári Kórusok éjszakája

2021. május 16. vasárnap

Sok éve Józsefváros talán legnagyobb nyári szabadtéri eseménye a Kórusok éjszakája. A covid-járvány miatt azonban már második éve online kénytelen megtartani az eseményt a szervező Csíkszerda. Idén különleges projekttel készülnek, amihez bárki csatlakozhat, aki szeret énekelni.

CÍMKÉP: 1-korusok-ejszakaja-2019

A Kórusok éjszakáján, július elején a világ minden tájáról érkező énekkarok tucatjai és sokezer zenekedvelő találkozik a Palotanegyed utcáin. A Múzeumban, a Mária utcai templomban, iskolákban és öreg házak hangulatos udvarain lépnek fel a kórusok, és közös éjszakai énekléssel zárják a napot (címképünkön a 2019-es éjjeli búcsúéneklés). A Kórusok éjszakáját a Csíkszerda kórus rendezi teljesen önkéntes munkára alapozva 2013 óta.

A covid-járványnak a kórusok is nagy vesztesei, mert nem próbálhatnak együtt és nem léphetnek fel. A Csíkszerda önkéntesekből álló kórusai minden héten próbáltak, és rendszeresen koncerteztek is, ami már több mint egy éve lehetetlen. Ennek ellenére megtartották a nyári és a téli Kórusok éjszakáját online formában. A videóban a téli eseményre készült felvétel látható. Idén is valami hasonlóra készülnek.

Facebook bejegyzésükben írják: „Feltettük magunknak a legnehezebb kérdést: hogyan tehetünk mindenki számára még izgalmassá egy online projektet úgy, hogy a kórusok már több mint egy éve nem próbálhatnak együtt? Meglepő választ találtunk: úgy, hogy egy régi álmunkat váltjuk végre valóra. Valami olyasmit, ami hagyományos keretek között sose valósulhatna meg.”

A Csíkszerda vezetője, Tóth Árpád (Árpi) karnagy felkérésére a régizene egyik legnagyobb alakja, a világhírű angol szoprán, Emma Kirkby fog a kórussal énekelni. „Arra kértük, hogy énekelje el egyik kedvenc magyar népdalunkat, a Csillagok, csillagok kezdetűt, melyhez Árpi külön erre az alkalomra kíséretet is komponált.”

A készülő projektbe a Csíkszerda meghív mindenkit, aki szívesen énekelne Emma Kirkbyvel és vállalja a dal megtanulását, valamint a felvétel elkészítését. Nem csak képzett énekeseket várnak, május 20-ig lehet csatlakozni.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Csíkszerda

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben