Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Időzített bomba volt

Leszakadt a plafon, agyonütött egy kiskutyát

2021. május 17. hétfő

Egy lakó nyilvános Facebook-bejegyzéséből tudtuk meg, hogy május 8-án egy Illés utcai házban vastag rétegben leszakadt vakolat, és agyonütötte a család kiskutyáját. Az ott lakó emberek közül senki sem sérült meg, ez azonban csak a szerencsén múlt. Utánajártunk, mi okozhatta a balesetet, és ki a felelős történtekért.

Az Illés utca 20. szám alatt lakó hölgy azt írta, életveszélyes a lakás, és bár kívülről évek óta újítják fel, belül vizesednek a falak, penészesek a lakások. A balesetet képekkel is illusztrálta, ezeken egyértelműen látható, hogy valóban életveszélyről van szó. 

Mi okozhatta?

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK) munkatársai már elkezdtek dolgozni az eset kivizsgálásán, Nováczki Eleonórától azt a választ kaptuk, hogy a veszélyt azonnal elhárították, a maradék vakolatot leverték. 

A káresemény napján statikust küldtek a helyszínre, aki azt állapította meg, hogy a plafon leszakadását nem előzte meg semmilyen különleges körülmény, kiváltó okot sem tudtak megállapítani. Közvetett okként a vakolat irreális, 10 centiméteres vastagságát határozták meg, ehhez társult a vakolat öregedése miatti tapadóképesség csökkenése. A vakolat azért lehetett ennyire vastag, mert az idők alatt mindig felhordtak rá egy réteget, és a födém egyenetlenségeit is vakolattal egyenlítették ki.

Most az egész épületben elvégzik a vakolat kopogtatásos vizsgálatát, és ahol táskásodásra utaló jeleket találnak, ott leverik a vakolatot, illetve a vizsgálat eredményétől függően további intézkedéseket javasolhatnak a tulajdonosnak. 

Kinek a felelőssége?

Nagyon sok olyan lakáskár keletkezett az elmúlt években, melyeket valamilyen környező beruházás új társasház vagy irodaház építése okozott, az amúgy is rossz állapotú épületek megsüllyedtek, beáztak. 

Ennél a háznál azonban nincs szó ilyesmiről, a társasházat a JGK szerint nem érte olyan külső hatás, ami okozhatta a vakolatomlást. Ezért, mivel a burkolatok (vakolat) karbantartása a Lakástörvény alapján a bérlő kötelezettsége, az ebből eredő károkat a bérlőnek kell viselnie.

Egész pontosan így fogalmaz a törvény: "A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik." Így egyrészt érdemes ezt a részt alaposan átnézni, ha valaki bérleti szerződést köt, vagy tisztában lenni azzal, hogy ezzel a lakónak fogllakoznia kell. Persze ki gondolná, hogy egy átlagos állapotú, de 10 centi vastag plafon egyszer csak le fog szakadni.

Az nem állapítható meg - tudtuk meg a JGK-tól -, hogy a vakolatot ez a bérlő hordta fel több rétegben, vagy korábbi beavatkozás. Az önkormányzat elvégezte a veszélytelenítést, és a bérlővel egyeztetve új álmennyezetet készítenek a lakásban.  

Bár a JGK szerint nem a ház állapota és a penész tehető felelősség a történetben, megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a károsult lakóval, hogy megtudjuk, más lakásokban is tapasztaltak-e penészedést, de ez idáig nem kaptunk választ a megkeresésre.

Szöveg: Ádám Judit; Kép: Facebook

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben