Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megkérdeztük az induló jelölteket

Előre lejátszott az ellenzéki előválasztás?

2021. május 17. hétfő

A hatpárti ellenzéki előválasztáson induló jelölteket kérdeztük, igazak-e a kormánymédiában felbukkanó vádak.

Az ellenzéki összefogás valamennyi pártja indít vagy támogat jelöltet a Budapesti 6. számú országgyűlési egyéni választókerületben. Jelenlegi információink szerint  Csordás Anett (C8 - Civilek Józsefvárosért, Momentum), Demeter Márta (LMP–Jobbik), Jámbor András (Szikra Mozgalom) és Manhalter Dániel (DK) indul a józsefvárosi és ferencvárosi szavazatokért. 

A kormánypárti sajtó (mint például az Origo) most arról ír, hogy a baloldali politikusok bár igyekeznek úgy tenni, mintha az ellenzéki előválasztás során a választóknak valódi döntési lehetősége lenne, valójában a lapokat már előre leosztották. Az oldal szerint, nyilvánvaló, hogy Karácsony Gergely lesz a baloldal közös-miniszterelnök-jelöltje, és az is, hogy az egyéni körzetek nyerteseiről is megállapodtak már.

Lapunk megkereste a kerületben induló jelölteket, mit gondolnak az előválasztást célzó kritikákról.

Csordás Anett, a C8 civil szervezet jelöltje szerint már a feltételezés sem logikus. „Én ilyenről nem tudok, pedig jelölt vagyok. Semmi sincs eldöntve előre. Tisztességes vetélkedőre számítunk. Pont, hogy arra szeretnénk rámutatni, van lehetőség választani, hiszen sok jelölt indul.  Egyébként is, kinek állna érdekében egyáltalán előre eldönteni, hogy ki legyen a választás nyertese?” – mondta.

Jámbor András, a Szikra Mozgalom jelöltje szerint a hír „alapvetően baromság”. „Az ellenzéki pártok úgy döntöttek, hogy demokratikus módon a választópolgárokra bízzák azt, hogy ki legyen az ellenzék választókerületi-, és miniszterelnök-jelöltje. Úgy tűnik, hogy a fideszesek be van rezelve amiatt, hogy az előválasztás végén olyan jelöltek állnak majd fel, akik iszonyatosan erős társadalmi legitimációval rendelkeznek. Ha valaki követi az előválasztási kampányokat, akkor láthatja, hogy nem egy előre lejátszott meccsről van szó. Minden párt rengeteg energiát, és pénzt mozgósít annak érdekében, hogy a saját jelöltje nyerje az előválasztást. Ha ez lejátszott meccs lenne, akkor nem így néznének ki a politikai csatározások. Például Dobrev Klára Facebook-költései már elérhetőek, látszik, hogy nem kevés pénzt szánt a hirdetésekre. Ha már született volna döntés előzetesen, valószínűleg nem kampányhirdetésekre költenének.” – mondta.

Manhalter Dániel szerint a józsefvárosiak, és ferencvárosiak azt a jelöltet fogják megválasztani, aki a legalkalmasabb arra, hogy a Fideszt, és Sára Botondot legyőzze 2022-ben. „A Fidesz folyamatos hazugsághadjáratával józan gondolkodású ember már nem foglalkozik. A mostani egy sokadik, de valószínűleg nem az utolsó lejárató kampány. Egész egyszerűen nem komolyan vehető, csak egy újabb száma egy már ismerős lemeznek. Lesz egy előválasztás, ahol ellenzéki szereplők fognak megküzdeni egymással. Teljesen érthető, hogy a Fidesz nem érti ezt; elszoktak a vitáktól, és attól, hogy emberek közösen gondolkodnak. Itt az a helyzet, hogy a feladatra alkalmas miniszterelnök-jelöltek, és kerületi jelöltek versenyeznek egymással, az pedig már az ellenzéki választók döntésére van bízva, hogy ki fogja legyőzni a Fideszt jövőre” – mondta a DK jelöltje.

Demeter Márta szerint sajnos nincs abban semmi újdonság, hogy egy fideszes propagandaoldal hazudik. „Orbán Viktor, Kocsis Máté és a többi fideszes politikus megrémült attól, hogy elveszítheti a hatalmat, és a jövő évi választások után nem kerülheti el az elszámoltatást és a felelősségre vonást. Éppen ezért amióta az ellenzéki pártok megállapodtak a közös indulásról és a jövőbeni közös kormányzásról, a Fidesz propagandistái – és van belőlük egy néhány – nap mint nap próbálják az ellenzékről és az ellenzéki politikusokról írt rágalmakkal, hazugságokkal elbizonytalanítani az embereket, azt remélve, hogy nem lesz elég szavazó a kormányváltáshoz és a fideszes milliárdosok világának felszámolásához. Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy az emberek átlátnak ezeken a politikai mesterkedéseken, és készek felhatalmazást adni az ellenzéknek, hogy elszámoltassa a magyar embereket meglopó, a közvagyont magánosító, az emberek nehéz helyzetén milliárdokat kereső fideszes szereplőket.” – mondta az LMP és a Jobbik jelöltje.

Szöveg: Rebró Fanni; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben