Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Módosítottak az érettségi szabályain, lesz ballagás is

Mégis szóbelizhetnek azok a diákok, akik a járvány miatt nem voltak írásbelin

2021. május 18. kedd

A járvány kedvező alakulására hivatkozva módosította az érettségi szabályait kormány. Most már az is tehet szóbeli vizsgát, aki koronavírus-fertőzés miatt nem vett részt az írásbelin. A ballagások szabadtéri megtartása előtt is megnyílt az út.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) május 18-án, kedden tájékoztatott arról, hogy a kormány döntés alapján azok a középiskolások, akik önhibájukon kívül nem vettek részt az írásbeli érettségin, mert mondjuk covidosok voltak, még a mostani vizsgaidőszakban szóbeli vizsgát tehetnek. Erre eddig nem volt lehetőség, ezek a diákok emiatt csak ősszel fejezhették volna be az érettségi vizsgákat, ami miatt a felvételizni sem tudtak volna.

Aki az önhibán kívüli okot igazolni tudja, még a mostani vizsgaidőszakban szóbeli vizsgával pótolhatja az elmaradt írásbelit, így a felsőoktatási felvételi szempontjából érvényes vizsgaeredménye lesz. A vizsga pótlásáról a vizsgaszervező intézménynek kell gondoskodnia – közölte az Emmi. A pótlóvizsga nem automatikus, kérvényezni kell az igazgatónál, méghozzá május 28-ig.

Akik a veszélyhelyzet miatt nem mentek az érettségi írásbelire, a 2021/2022-es tanévben egy alkalommal térítésmentesen letehetik az adott tárgyakból a vizsgát.

A május 17-i Magyar Közlönyben megjelent rendelet május 25-től megnyitja a lehetőséget az iskolai ballagások szabadtéri megszervezése előtt is. A szabadtéri ünnepségen a meghívottak maszkban életkortól és védettségtől függetlenül részt vehetnek, az intézmény vezetője azonban jogosult meghatározni a résztvevők teljes létszámát és a ballagás óvintézkedéseit.

Így az idén végzősöknek mégsem marad el az iskolától és iskolásléttől elbúcsúzás élménye. 

Újdonság az is, hogy az eddigi teljes tiltás helyett a védettségi igazolvány vagy applikáció alapján jogosult kívülállók is beléphetnek a köznevelési intézményekbe.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Józsefváros újság / Takács Mária (részlet az érettségizőkkel készült videónkból) 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben