Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nem mindenki van tekintettel a veszélyes munkára

Az utcai homlokzatot bontják a Tömő utcában

2021. május 23. vasárnap

Látványos szakaszához ért a Tömő utca 23/B bontása a pünkösd előtti napokban. A homlokzat nagy része már eltűnt, de most még egy utolsó pillantást vethetünk a ház belsejébe, ahol talán sohasem jártunk.

Nemrég írtunk arról, hogy a Tömő utca 23/A és B házak helyén lesz a Corvin Campus irodaház előtti park, amely az itt született Psota Irén nevét viseli majd. Az irodakomplexum munkálatai már megkezdődtek, de eddig úgy tűnt, a két régi épülethez még nem nyúltak. A pünkösd előtti napokban azonban nyilvánvalóvá vált, hogy nem így van: a kisebbik épület – valaha csinos, klasszikus földszintes józsefvárosi ház, ami jobb sorsra lett volna érdemes – bontása az utcai fronthoz érkezett.

Már lebontották a tetőt, és szombaton elkaphattuk azokat a pillanatokat is, amikor a főfalak az utcára omlanak. Még áll néhány fal, így olyan módon lehet beletekinteni a régészeti leletté vált ház belsejébe, amire sohasem volt alkalom – és az ünnepek után, amikor a bontást újrakezdik, már nem is igen lesz.

A ház előtti járdát és parkolósávot elkerítették, oda hullanak a fal törmelékei, és ott halmozzák fel szép rendben a kibontott faanyagot és régi téglát is. A bontás veszélyes részét, a falak döntését kanalas géppel végzik, méghozzá – ahogy a munkát irányító munkások elmondták – igen óvatosan kell dolgozniuk, hogy de dőljön semmi az utcára.

A homlokzati fal egy részének bontását néztem végig, valóban vigyázva mozgott a gép. A kezelő lassan engedte a hatalmas kanalat a falra, finoman megmozgatta előre-hátra, mintha egy ostyát akarna eltörni, és amikor végre engedett a nyomásnak, a kanállal kísérte az összeomlását. A többiek közben locsolták a falat és a környékét, hogy lekössék a port, de az utolsó pillanatban így is hatalmas porfelleg keletkezett. 

Amíg ez a kényes művelet tartott, az egyik munkás leállította a forgalmat, ilyesmire a következő hetekben is kell majd számítani. Mint megtudtam, a bontás már lassan két hete folyik az udvari oldalon és a ház belsejében, de csak a pünkösd előtti két napban vált láthatóvá az utcai oldalon is. A munka még vagy két hétig el fog tartani, addigra a pincéig mindent elbontanak. A 23/A bontása csak utána kezdődhet majd meg, de hogy pontosan mikor, nem tudták, hiszem még néhányan nem költöztek el a cserelakásokba.

Nem mindenki vette tudomásul, hogy a saját érdekében kell elállnia kocsijával a munkaterület közeléből. Valaki közvetlenül a bontás alatt lévő ház mellett hagyta a kocsiját, ráadásul garázskijárat előtt, többszörösen is megszegve a KRESZ-t. A bontók nagyon óvatosak, nehogy kár essen a kocsiban, ez lassítja a munkát is, azt azonban nem tudják megakadályozni, hogy a por nem lepje be.

Szöveg és kép: Bányay Géza

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben