Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közösségi program

A “Nem kérünk virágot! - alternatív nőnapi pályázat eredménye

2021. május 25. kedd

A pályázat keretében nyolc pályázó részesülhet támogatásban, összesen közel bruttó 1 millió 400 ezer forint összegben. A pályázók között voltak civil szervezetek, informális közösségek és magánszemélyek is. Sok sikert a megvalósításhoz!

Józsefváros Önkormányzata elkötelezett a nemek közötti egyenlőség elősegítése mellett, és fontos értéknek tartja a kerületben működő női közösségeket, ezért a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. “Nem kérünk virágot” címmel alternatív nőnapi pályázatot hirdetett a nemzetközi nőnap alkalmából, közösségi programok megvalósítására.

A nőnapi pályázat célja, hogy megerősítse és támogassa a kerületben működő női közösségeket, azokat a civil szervezeteket és magánszemélyeket, akik elkötelezettek a nemek közötti egyenlőség elősegítésében. A pályázat keretében olyan közösségi, kulturális és ismeretterjesztő programötleteket vártunk, amelyek Józsefvárosban élő, vagy itt dolgozó nőket szólítanak meg, és a kerületben valósulnak meg.

A pályázat keretösszege kezdetben 1 millió forint volt, ötletenként maximum bruttó 200 ezer forintra lehetett pályázni. A járványhelyzet következtében elmaradt, nőnapra tervezett önkormányzati programokra szánt összeget a JKN Zrt. átcsoportosította, így az alternatív nőnapi pályázat keretében nyolc pályázó részesülhet támogatásban, összesen közel bruttó 1 millió 400 ezer forint összegben.

A beküldési határidő végéig, 2021. április 15-ig 32 darab formailag érvényes pályázat érkezett be. A pályázók között voltak civil szervezetek, informális közösségek és magánszemélyek is.

A pályázatok kiválasztása során több szempontot vettünk figyelembe, így például azt is, hogy a program Józsefvárosban kerüljön megvalósításra, a kedvezményezettjei józsefvárosi nők legyenek és hozzájáruljon az ő közösségeik építéséhez. Ezek alapján a nyertes pályázatok között van, ami a nők gondoskodási válságban megélt tapasztalataival, a nemek közti egyenlőséggel, a nemi szerepekkel, külföldi nők magyar női közösségekkel való ismerkedésével, a szülésélménnyel, józsefvárosi nők tapasztalataival és élményeivel, a nők elnyomásával vagy éppen a józsefvárosiak számára inspiráló nőkkel fog foglalkozni.

A bírálóbizottság döntése alapján a következő eredmények születtek:

Az “Engedetlenség Leányiskolája”

Megvalósító: ISBN könyv+galéria, Ádám Anna

Megítélt támogatás: 200 000 forint

„Az "Engedetlenség Leányiskolája" egy pop-up művészeti iskola, melynek célja egy olyan előadás létrehozása és nyilvános bemutatása kerületi nők aktív közreműködésével, amely elkötelezett a nemek közötti egyenlőség mellett. Az összesen öt alkalmas, tematikus, egyszerre kulturális, kreatív és ismeretterjesztő órákból álló program különböző művészeti formákon (tánc, színház, rajz, írás, fotó, videó, stb.) keresztül vitatja meg a résztvevőkkel a nőkkel kapcsolatos elnyomás, kizsákmányolás és erőszak formáit és lehetséges okait. A program ingyenes és minden kerületben élő vagy dolgozó nő számára nyitott. Az utolsó órát követően a résztvevők Józsefváros nőkről elnevezett közterületein mutatják be a közösen elkészített előadást (Hugonnai Vilma tér, Brunszvik Júlia tér).”

Egy nap a háborítatlan szülésért/születésért

Megvalósító: Magyarországi Dúlák Egyesülete / MODULE

Megítélt támogatás: 200 000 forint

„A háborítatlan szülés még napjainkban is egy olyan privilégium, amiben a legtöbb nő és családja nem részesül, sőt sokak nem is tudják, hogy ilyen szülésélményben lehet(ne) részük. A program célja, hogy minél több józsefvárosi nőnek, családnak felhívjuk a figyelmét arra, hogy milyen jogaik és milyen lehetőségeik vannak a szülés előtt, a szülés során és a szülés után, mindezt személyes történeteken és saját élményű művészeti foglalkozásokon keresztül.”

“Háztartásom egyenlőtlenségek nélkül” – NEM! ökofeminista női kör

Megvalósító: Nők Egymásért Mozgalom

Megítélt támogatás: 160 000 forint

„A gondoskodási- és klímaválság korában egy városi térben nehezen találhat megtartó közeget az elmagányosodott, elidegenedett nő. Célunk egy biztonságos pop-up tér létrehozása, ahol megtapasztalhatják a résztvevők, hogy milyen erő tud lenni egy női körben, milyen pluszt tud adni, ha megosztjuk egymással hétköznapinak tűnő, de a valóságban egyedi és súlyos történeteinket.

A projektünk három egymást követő alkalomból állna, három héten keresztül heti egy alkalommal egy 2.5 órás, facilitátorok irányított, de rugalmas keretek közt folyó beszélgetés keretében beszélnénk ki a kerületben élő nőkkel azokat a tapasztalásokat, meglátásokat, élményeket, amiket nőként nap, mint nap megélünk, különös fókusszal a gondoskodási munkákra és az ezzel járó terhek csökkentésére, a városi térben való ökológiailag tudatos életmódra, és a közösség megtartó és építő funkciójára.”

Inspiráló utcanevek - Kreatív plakát workshop és utcanév avató buli

Megvalósító: Útilapu Hálózat, Open Doors munkacsoport

Megítélt támogatás: 150 000 forint

„A program két részből áll: 1 kutatómunkából és kreatív alkotásból álló workshop és 1 közösségi főzéssel kiegészített kültéri kiállítás a Brunszvik Júlia téren. A workshop során a résztvevők a környékbeli lakosok bevonásával olyan nőket fognak felkutatni, akik a környékbeli lakosok számára valamilyen szinten inspirálóak (akár munkássága, akár személyes kapcsolatai, akár civil tevékenysége miatt). Az összegyűjtött inspiráló nőkről a kreatív workshop során plakátok készülnek (kollázs, rizográfia, festés, vegyes technika), 1-1 a tevékenységüket bemutató mondattal kiegészülve. Az elkészült plakátokat különböző közterületi helyszínekhez kötjük és elhelyezzük egy térképen.”

Közösségi Programok Bevándorló Nőkkel

Megvalósító: Menedék Migránsokat Segítő Egyesület

Megítélt támogatás: 150 000 forint

„Cél, hogy a városrészben élő külföldi nők megismerkedhessenek magyar női csoportokkal, közösségekkel. Ezáltal segítve a külföldiek magyarországi integrációját, és a magyarok számára a külföldiekkel kapcsolatos téves sztereotípiák ledolgozását. A találkozók során, az ismerkedés mellett, a magyar nyelv gyakorlására is kitűnő lehetőség adódna. Munkánk során azt tapasztaljuk, hogy a külföldi, menekült nőknek gyakran nincs lehetősége igazán megismerni a várost, ahol élnek. Ügyfeleink kultúrkörében gyakori, hogy a nő egyetlen elvárt feladata a gyerekek nevelése és a lakás rendben tartása. A férfiak gyakran féltésből nem engedik el a nőket programokra, eseményekre. Ezért hoztuk létre a Menedék Egyesületben a Női Klubot, amelybe csak külföldi nők járnak és nekik kínálunk különféle programokat. Szerettünk volna egy olyan biztonságos helyet kialakítani, ahol a kultúrájuk, szokásaik megtartása mellett, egy biztonságos környezetben ismerkedhetnek a magyar nyelvvel, a magyar ünnepekkel, szokásokkal. Ennek egy következő szintje, amikor olyan helyi csoportokkal működhetünk együtt, akik által személyes kapcsolatok alakulhatnak ki a külföldiek és a fogadó társadalom között. Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy egy ilyen helyi kezdeményezésben részt vegyünk, hiszen egy közösen megvalósuló program nagyban segítené a külföldi nők könnyebb beilleszkedését a helyi társadalomba.”

Női tekintetek Józsefvárosban – közösségi szubjektív térképkészítés

Megvalósító: Donáth Anna Róza, Thury Lili, Tóth Eszter

Megítélt támogatás: 200 000 forint

„Tervünk egy közös szubjektív Józsefváros-térkép létrehozása, amely józsefvárosi nők különböző gondolatait, tapasztalatait, élményeit, emlékeit, érzéseit jelenítené meg a kerülethez kapcsolódóan, saját elbeszéléseik alapján. A (tér)kép organikusan alakulna 3 napon keresztül Józsefváros nőkről elnevezett különböző közterein -- a térkép megalkotásához főleg a rajz, írás, és a fotó eszközeit használnánk. Ez a kollektiv vizuális alkotás egy lenyomata lenne a 2021-ben élő és/vagy dolgozó józsefvárosi nők kerülethez való viszonyáról. Célunk, hogy minél több nőt szólítsunk meg és minél többféle narratíva jelenjen meg. Ezért is szeretnénk “utaztatni” az alakuló térképet, hogy a hozzáférés is könnyebb legyen. Reményeink szerint a térkép készítése közben spontán beszélgetések is létrejönnek és kirajzolódnak olyan helyek/ügyek/gondolatok, amelyek visszatérő motívumok a józsefvárosi nők számára, így az egyéni történetek is közös csomópontokat adhatnak ki. Ezek vizuális megjelenését különböző szimbólumokkal és színekkel erősítenénk a térképen.”

Nőnap a Rosa Parks Alapítványnál

Megvalósító: Rosa Parks Alapítvány

Megítélt támogatás: 100 000 forint

„A júliusra tervezett programunkat a már-már hagyománynak tekinthető szülői főzésekről mintáztuk. Az elmúlt években minden nyáron tartottunk egy-egy közös főzést, ahol a szülők készítették az ebédet, beszélgettek, míg a gyerekek egymással és az önkéntesekkel játszhattak. A program alapvetően az anyukák kezdeményezésére jött létre, minden alkalommal ők kezdték a szervezést, találták ki a menüt, és készítették el az ételt. Ezúttal azonban nem csak a főzésre és csapatépítésre szeretnénk koncentrálni, hanem további tartalommal töltenénk meg az eseményt, ugyanis meghívnánk Tonté Barbarát, a Romani Gastro szakácskönyv egyik szerzőjét, és a TV Baxtale-n (magyar-nemzetközi civil roma online közösségi tévé) futó Ame Panzh blog egyik tagját, aki amellett, hogy gasztrotanácsadást tartana a szülőknek, együtt főznének, tippeket és trükköket tanítana, a főzés után egy olyan beszélgetőkört hozna létre a szülőkkel, ahol elsősorban a roma nők társadalmi helyzetéről, nemi szerepekről, a láthatatlan munkáról, női érdekérvényesítésről és egyenjogúságról beszélgetnének. A téma fő vonalát az előbb említett pontok tennék ki, de természetesen ezen felül bármilyen más, a szülőket érdeklő, érintő téma behozható lesz, csupán az időkeret szabhat határt a beszélgetésnek. Maga az irányított beszélgetés kb. másfél óra lenne, de Barbara a teljesen programon részt venne, így minden felmerülő témát lesz idő kifejteni.A program célja az, hogy tovább erősítse az évek során formálódott Tanodás szülői, női közösséget, és az informatív beszélgetőkör segítségével tágítsa a nők társadalmi helyzetéről kialakult képüket, minimálisan erősítse érdekérvényesítő képességüket, önbizalmukat.”

Ökofeminista fesztivál

Megvalósító: Margit Anna (Szeszgyár)

Megítélt támogatás: 200 000 forint

„A tervezett fesztivál az ökofeminizmus filozofiáját fogja ismertetni,  gyakorlati foglalkozások, elméleti előadások, beszélgetések, olvasó klubok keretében. Az esemény sorozat célja, a nők elnyomását szélesebb kontextusba helyezni és párhuzamba állítani az emberek természethez való viszonyával, a jelenlegi kapitalista rendszerben. A dualista világszemléletünket megkérdőjelezve, olyan eseményeket fogok összeválogatni, amik komplex kapcsolat rendszereket mutatnak be és tesznek tapinthatóvá. A fesztivál egy barátságos, vitákat, eszmecseréket befogadó teret hivatott létrehozni, ahol különböző korosztályok és szociális háttérrel rendelkezők is találhatnak számukra érdekes programokat.”

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben