Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

CSORDÁS MÉG KOCSIS MÁTÉNAK IS ÍRT NYÍLT LEVELET BÉRLAKÁSÜGYBEN

Csordás Anett: “Megérte tiltakozni és összefogni”

2021. május 26. szerda

Csordás Anett előválasztási jelölt nyílt levelet írt hétfőn Kocsis Máténak. Ebben arra kéri a Fidesz frakcióvezetőjét, érje el, hogy pártja vonja vissza az önkormányzati bérlakásokat privatizálni akaró törvényjavaslatát. Szerdára a kormány ki is hátrált az eredeti elképzelésből, de Csordás öröme nem teljes.

Mi is írtunk már arról a Böröcz László fideszes képviselő által nemrég benyújtott törvényjavaslatról, mely az önkormányzatokat arra kényszerítené, hogy akár 10 százalékos áron adják el bérlakásaikat a bennük élőknek. Számos ellenzéki és kormánypárti polgármester, képviselő, szakember, civil kifejezte tiltakozását, mert szerintük tovább mélyülne a törvény miatt a lakhatási válság, az önkormányzati vagyon kiárusításával pedig megszűnne az önkormányzati lakáspolitika lehetősége.

Csordás Anett hétfőn nyílt levelet intézett Facebook-oldalán Kocsis Máténak, és arra kéri, a fideszes parlamenti frakcióvezető érje el, hogy a javaslatot Böröcz vonja vissza.

Szerdán reggel írta meg az Atv, hogy a kormány a törvényt csak úgy szavazza meg, ha az csak a főváros világörökségi részére vonatkozik, tehát Hollókő, az Aggteleki cseppkőbarlang, Pannonhalma területére, de persze sokkal lényegesebb: a budapesti Duna-part, a Várnegyed és az Andrássy út – Kocsis Máté frakcióvezető erről tudósította a kormánypárti képviselőket. Csordás Anettet úgy nyilatkozott lapunknak: „Megérte tiltakozni és összefogni.” Köszöni mindazoknak, akik támogatták, aláírták a petíciót, és felléptek a törvényjavaslattal szemben. Ugyanakkor az új változatot is elfogadhatatlannak is tartja, és a lakhatással egyébként is akkora probléma, amivel foglalkozni kell, és nem szeretné, ha ez a téma lekerülne a napirendről.

Csordás hétfőn még úgy fogalmazott, ez a javaslat, ha így átmegy, a lakhatási válságot mélyíti, ami nemcsak a hajléktalan embereket érinti, hanem a fiatalokat is, a kispénzűeket, a nyugdíjasokat, az egyszülős családokat, a fogyatékossággal élő embereket, vagy akár olyanokat, akik elveszítették a munkájukat.

Arra a felvetésre, hogy az önkormányzati lakások megvásárlása egyes bérlőknek segítséget jelentene, azt felelte, hogy az áron alul való értékesítéssel a szociális probléma nem csökkenne. Akik nem tehetik meg – mert most is gondot okoz nekik a néhány tízezer forintos lakbér kigazdálkodása –, azok ezután sem tudják majd megvenni a lakásokat. A képviselőjelölt úgy látja, ezek az emberek vannak többségben. 

Kérdésünkre, hogy milyen reakciót vár Kocsis Máté részéről, Csordás hétfőn azt mondta, nem érzi úgy, hogy a Fidesz frakcióvezetője országgyűlési képviselőként valóban az itt élők érdekeit képviselné. Ugyanakkor bízik abban, hogy sikerül olyan nyomást gyakorolni a tervezet ellen, ami után mégis meghátrálna a parlamenti többség, és elutasítaná a javaslatot. Ez részben megtörtént.  

Markó Zsófia, Kocsis Máté sajtósa hétfőn azt mondta lapunknak, hogy megkapták Csordás Anett levelét. Mivel Kocsis Máté éppen az országgyűlésben tartózkodott, azt ígérte, egyeztet vele, és reagál kérdésünkre, hogy milyen választ adnak rá, közlik velünk.

Szöveg: Pálinkás János; Fotók: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben