Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Önkéntesek munkáját ismerte el a polgármester

Három és fél nap, 41 önkéntes – így zajlott a kínaiak oltása a kerületben

2021. május 26. szerda

Körülbelül hatszáz kínai állampolgárt oltottak be nemrégiben az Auróra utcai Szent Kozma rendelőintézetben. Az akció lebonyolítása komoly szervezést igényelt, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségközpont és a kínai közösség által közösen szervezett oltás sikeréhez számos önkéntes munkája kellett, ők kaptak most köszönő okleveleket Pikó András polgármestertől.

Egyikük, Bian Jianhong Júlia elmondta, hogy 41 önkéntes koordinálta az oltásra érkezőket, és mivel a kínaiak közül sokan nem tudnak sem magyarul, sem angolul, természetesen tolmácsolniuk is kellett nekik. (Mi is beszámoltunk az oltásról.) Szervező csapatuk egy lazán szerveződött közösség, formális szervezet nélkül, egyszerű kínaiak ők, akik jól ismerik egymást, legtöbbjük az országban él már 20-30 éve. Mindenki a keresőtevékenysége mellett végezte ezt a fizetséggel nem járó munkát, mely három és fél napon át tartott reggel nyolctól este hatig. Júlia egyébként tolmácsolásból, fordításból és leginkább az idegenvezetésből él, de ez a munka a turizmus befulladása miatt átmenetileg megszűnt, úgyhogy tudott időt szakítani az önkénteskedésre. 

Pikó András polgármester elmondta, hogy először a covid-járvány tavaly márciusi felfutásakor kapott nagyobb segítséget a kerület. Számos kínai közösség (kínai gazdasági kamara, kereskedelmi szövetségek, keresztény közösség) ajánlott fel maszkokat, tisztítószereket, tárgyi vagy anyagi segítséget a nyolcadik kerületnek, Józsefváros testvérvárosától, Sanghaj város Csangnink kerületétől pedig ötvenezer maszk érkezett. Pikó elmondta, azt szeretnék, ha erős és együttműködő közösségek élnének a kerületben, az oltási akció gördülékeny lebonyolítása ennek a jól működő koordinációnak volt nagyszerű példája.  

Szöveg: Bujdosó János; Kép:Mile Máté

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben