Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

400 GYEREKET VISZNEK A TÓHOZ

Balatonfüreden nyaraltat a Fidesz-közeli alapítvány

2021. május 26. szerda

Mégis nyaralhatnak idén a józsefvárosi iskolások a Balaton-parton, ráadásul teljesen ingyen – jelentette be Sára Botond Facebook-oldalán. Pikó András szerint a Fidesz által szervezett tábor törvényességi aggályokat vet fel. Az önkormányzat is gyűjt a gyerekek táboroztatására, 1,9 milliónál járnak.

Miközben még mindig folynak a tárgyalások a Józsefvárosi Önkormányzat sokat vitatott káptalanfüredi tábora körül, Sára Botond, a Fővárosi Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Józsefváros korábbi polgármestere rövid videóban üzent szerdán a józsefvárosi családoknak: ha már Káptalanfüredre nem is tudnak menni idén nyaralni, mégsem kell kihagyniuk a balatoni üdülést a gyerekeiknek. 400 iskolásnak biztosítanak egy hetes tábort Balatonfüreden június 20. és augusztus 13. között. A #GrundBalaton néven futó táborban sem a szállásért sem az étkezésért nem kell fizetni, sőt az utazást is megszervezik, mindezek mellett még kalandparkozást, horgászatot, hajókirándulást, és zenei programokat is ígérnek – olvasható a Facebook-oldalukon. Ez valóban remek hír a józsefvárosiaknak, hiszen egy ottalvós tábor piaci átlagára idén alsóhangon 53-55 ezer forint körül mozog – tudtuk meg a taborfigyelo.hu portál vezetőjétől, Tóth Bélától -, amit nem minden család tudna finanszírozni, főleg, ha több gyerekről van szó.

A #GrundBalaton Facebook-oldala szerint a kerületi gyerekek táborozását az Alapítvány a Polgári Józsefvárosért támogatja, amelynek kuratóriumi tagja és vezetője Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, Sára Botond egykori kabinetfőnöke.

A táborba jelentkezni az általános iskolákon keresztül lehet, ahogy az a videóban is elhangzik.

Pikó András csütörtöki Facebook-posztjában arról számolt be, hogy több aggódó szülő kereste meg a balatonfüredi táborral kapcsolatosan. Elmondásuk szerint az iskolákban igényfelmérés zajlott a napokban egy a Sára által promotált táborra rímelő balatoni nyaralás lehetőségéről, ám a tábor szervezőiről nem kaptak tájékoztatást, s meglepve tapasztalták a két tábor leírása közötti hasonlóságot. A polgármester ezért levélben fordult a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjéhez az esetet illetően, amelyben tájékoztatást kér többek között arról is, hogy „zajlott-e, zajlik-e igényfelmérés a kerületi iskolákban az Alapítvány a polgári Józsefvárosért megkeresését követően”, továbbá kéri a vezetőt, hogy „mielőbb biztosítsa arról az aggódó szülőket, hogy a tankerületben nem fordult elő az Alapítvány a polgári Józsefvárosért táborszervezéséhez kapcsolódóan törvénysértés”. Pikó levelében a köznevelési törvény azon paragrafusára hívja fel a figyelmet, amely kimondja, hogy „nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható”.

Közben a Józsefvárosi Önkormányzat adományt gyűjt a józsefvárosi gyerekek ingyenes magyarkúti táboroztatására, 3 millió forintot szeretnének összeszedni. A gyűjtés 1,9 millió forintnál tart, ebből 1,5 millió forintnyi összeget az önkormányzat képviselői, alpolgármesterek és a polgármester ajánlottak fel.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia, Kép: Facebook/GrundBalaton

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben