Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

EL KELL KÖLTENI 2021-BEN A KORMÁNYTÁMOGATÁST

Júliustól indul a Blaha felújítása, dübörög majd a munka

2021. május 27. csütörtök

Régóta ígérik, hogy felújítják a főváros egyik legforgalmasabb terét. Idén nyáron valóban megkezdődnek a munkálatokat, várhatóan 2022 végére el is készülnek vele.

A Blaha Lujza tér felújításáról 2017-ben döntöttek, Tarlós István főpolgármester akkoriban 2019-es átadást említett, a projekt azonban egyre későbbi időpontokra tolódott. Eddig. A Főváros és a BKK szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, nehéz anyagi helyzet, ide, vagy oda, júliusban megkezdődik a felújítás. 

A korszerűsítés 3.47 milliárd forintból valósul majd meg, amihez a kormány 1 milliárd forintot biztosít. A kivitelezés szempontjából intenzív időszakra lehet számítani, hiszen az említett, kormány által biztosított 1 milliárd forintot csak 2021 végéig lehet fölhasználni. A munkálatok a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a BKK beruházásában történnek, szakmai támogatást pedig a VII. és a VIII. kerület nyújt. A fejlesztés során a térfelszín újul meg, az aluljárók felújítása költségracionalizálási szempontok miatt egy jövőbeni projektnek látszik.

A felújítás fókuszában a zöldítés, az akadálymentesítés és a gyalogosbarát terek kialakítása áll. A Fővárosi Önkormányzat ígérete szerint annyi fát mentenek majd meg, amennyit csak tudnak, illetve a téren további húsz fa ültetésére is sor kerül. A tervekben felszíni gyalogos átkelőhelyek kialakítása is szerepel, ami arra a régóta fennálló problémára ad majd megoldást, hogy a csomóponton ne csak aluljárón keresztül juthassunk át Józsefvárosból Erzsébetvárosba, és vissza. Árnyas pihenőhelyeket is terveztek a térre, de az emblematikus Gomba szökőkutat, illetve a régi Népszínház emlékkövét is felújítják. 

A kiviteli és látványtervek már készen vannak, azonban kisebb módosításokkal még lehet számolni a vonatkozó közbeszerzési eljárás sikeres lezárásáig. 

Itt és itt írtunk korábban a fejlesztésről, és Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármesterrel is beszélgettünk a tér megújulásáról.

Szöveg: Rebró Fanni, Kép: budapest.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben