Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Botrányos alomürítés

Teleki téri találós kérdés: mi az, föntről esik, de nem csapadék?

2021. május 31. hétfő

Jó pár éve létező probléma. Van olyan, hogy csak havi egyszer veszik észre, de gyakran heti, sőt, napi rendszerességgel feltűnik. Ez az égből hulló macskaürülék.

Lapunkhoz érkezett egy bejelentés, miszerint az egyik lakó a Teleki tér 5-ből hanyagul, szalvétába, vagy zsebkendőbe csomagolt macskapiszkot hajít ki rendszeresen lakása ablakán. Mindezt a hajnali, illetve reggeli órákban teszi, így szerencse, ha a csomag nem az éppen munkába indulók nyakába pottyan. A bejelentő tapasztalata szerint jellemzően az úttesten, vagy a járdán köt ki a motyó, de autók tetején is látták már landolni. 

„Amikor először találkoztam vele, azt hittem egy kókuszos sütemény” – mondta a bejelentő. 

A környéken lakók szerint, bár a kerületben a járdákat tisztán tartani hivatott takarítógép minden nap végigmegy az utcában, a korábban említett szennyezés napi szinten megjelenik. A panasz továbbá az ablakpárkányokon, és lépcsőházak bejáratában hagyott szemétről is szólt. 

A macskaürülék lakásból történő eltávolítására egyébként több módszer is létezik; az egyik, hogy egy szemeteszsákba almostul kidobjuk a kukába, a másik pedig, hogy azt a bizonyos végterméket lehúzzuk a vécén. 

Mit lépnek erre a hatóságok? Bajusz Ferenc, a Józsefvárosi Önkormányzat Közterület-felügyeleti ügyosztályvezető elmondta, hogy ő erről a konkrét esetről ugyan még nem hallott, de járdán, és bokrok tövében látható kutyagumikkal kapcsolatban érkeznek hozzájuk bejelentések. Igaz, kevesebb, mint a már egy korábbi cikkünkben említett szabálytalan parkolásról. A közterület-felügyelet szerint a kutyapiszok valóban jelentős probléma nem csak nálunk, hanem a legtöbb belvárosi kerületben, mégis, a fellépés ellene nehézkes. 

„A gazdik figyelmeztetése, adott esetben büntetés kiszabása azért nem egyszerű, mert amikor akció közben épp arra jár a hatóság embere, az állattulajdonosok legtöbbje azonnal felveszi, és kidobja a piszkot. A köztisztasági szabálysértésért egyébként 5 ezertől egészen 50 ezer forintig kiszabható helyszíni bírság, de szabálysértési feljelentést is lehet tenni ez ügyben” – mondta az osztályvezető. 

„A szemetet ablakból kidobni is köztisztasági szabálysértésnek minősül. Ez a helyzet annyival bonyolultabb, hogy a közterület szennyezése magánlakásból történik, így a közterületfelügyelő nem intézkedhet, mert ő nem jogosult belépni magánlakásba, ezt csak a rendőrség teheti meg. Ehhez pedig a hatóságnak meg kell állapítania, hogy ki az, aki a szabálysértő tevékenységet végzi” – mondta Bajusz, aki kéri, hogy aki ilyet tapasztal, az tegye meg a rendőrségi feljelentést.  

szöveg: Rebró Fanni, kép: pixabay

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben