Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Részvételi költségvetés

Indul a szavazás a fővárosi részvételi költségvetésben!

2021. május 31. hétfő

Idén május közepétől megnyílt a szavazás Budapest első, fővárosi szintű részvételi költségvetésének ötleteire, melyen eldől, hogy mely ötletek lesznek azok, amiket a Fővárosi Önkormányzat megvalósít.

A részvételi költségvetés keretösszege 1 milliárd forint. A kategóriáknak külön költségkeretei vannak, ez a Zöld Budapest és a Gondoskodó Budapest esetében 250-250 millió Ft, az Egész Budapest kategória esetében 500 millió Ft. Az ötletek közé négy darab kifejezetten józsefvárosi javaslat került, de számos általános elképzelés is érinti a kerületet.

Hogyan lehet szavazni?

Szavazhat interneten az otlet.budapest.hu oldalon, illetve június 1-30. között az V. kerületi Városháza parkban kihelyezett közterületi szavazóállomásnál. Bárki szavazhat az ötletekre, aki Budapesten él, tanul vagy dolgozik és betöltötte 18. életévét. Minden kategóriában egy ötletre lehet szavazni, tehát összesen mindenki három szavazatot adhat le. A szavazás június 30-án zárul, az addig legtöbb szavazatot gyűjtő ötleteket, melyek beleférnek a kategóriák költségkereteibe, a Fővárosi Önkormányzat megvalósítja.

A részvételi költségvetés szavazási útmutatóját itt találja: https://otlet.budapest.hu/pb/jsp/site/Portal.jsp?document_id=29&portlet_id=159

MILYEN ÖTLETEKET AJÁNLUNK A JÓZSEFVÁROSIAK FIGYELMÉBE?

Fák ültetése a Rákóczi útra

Mi az ötlet? Valódi talajkapcsolattal rendelkező fák ültetése a Rákóczi út egy próbaszakaszára, ahol ezt a közművek megengedik.

Mire megoldás? A Rákóczi út kevésbé lenne szürke és rossz hangulatú, az ott lakók kevesebbet érzékelnének a zajból és a porból.

Részletek és szavazás: https://otlet.budapest.hu/szavazas/projektek/51

Gyalogosátkelő az Astoriánál

Mi az ötlet? Létesüljön az Astoriánál a Rákóczi utat keresztező gyalogosátkelő, mert nagy igény van rá.

Mire megoldás? A csomópontban nagy a gyalogos közlekedés, ennek teremt jobb infrastruktúrát a fejlesztés.

Részletek és szavazás: https://otlet.budapest.hu/szavazas/projektek/36

Közösségi kert a VIII. kerületi Kőris utcában

Mi az ötlet? A megjelölt területen közösségi kert létrehozása üvegházzal és saját esővízgyűjtő rendszerrel.

Mire megoldás? A kert közvetlen környezetének és a belvárosi lakosság természetigényét elégíti ki, javítja a környék hangulatát, saját zöldség- és gyümölcstermesztési lehetőséget biztosít a bérlők számára, edukációs helyszínt gyermekeknek, közösséget épít.

Részletek és szavazás: https://otlet.budapest.hu/szavazas/projektek/16

Népliget megújítása

Mi az ötlet? A Népliget park egyes funkcióinak fejlesztése. Érintett témák: közbiztonság javítása, kamaszok és fogyatékkal élő gyerekek számára is használható játszótér kialakítása, görkorcsolyázásra, gördeszkázásra, rollerezésre alkalmas burkolatok kialakítása, padok számának növelése. A rendelkezésre álló keret legjobb felhasználása, a pontos műszaki tartalom meghatározása közösségi tervezéssel történik.

Mire megoldás? A Népliget Budapest egyik legnagyobb parkja, amit azonban jelenlegi állapotában kevesen használnak. Biztonságos, nyugodt és egész évben elérhető parkra van szükség.

Részletek és szavazás: https://otlet.budapest.hu/szavazas/projektek/52

Legyenek közérthetőek a hivatali levelek, dokumentumok

Mi az ötlet? A legfontosabb hivatali levelek, tájékoztatók és formanyomtatványok legyenek átírva közérthetőre, hogy a lakosság könnyebben megértse azokat.

Mire megoldás? A hivatali nyelvezet és a lakosság által használt hétköznapi nyelvezet sokszor annyira eltér egymástól, hogy egy-egy hivatali tájékoztató vagy levél megértése még a jó szövegértéssel rendelkező lakosoknak is nehézséget okoz.

Részletek és szavazás: https://otlet.budapest.hu/szavazas/projektek/43

Nemzetközi Roma Nap ismertebbé tétele és szervezésének támogatása

Mi az ötlet? A Nemzetközi Roma Nap (április 8.) ismertségének növelése és szervezésének támogatása, egy szervezőbizottság felállítása civil partnerek, pro-roma szervezetek és a Fővárosi Önkormányzat együttműködésével.

Mire megoldás? Egy ilyen rendezvénnyel érzékenyebbé tehető a város lakossága a cigánysággal kapcsolatos kérdésekre, rávilágít a magyar történelemben fellelhető roma szereplők jelentőségére, erősíti az összetartozás érzését.

Részletek és szavazás: https://otlet.budapest.hu/szavazas/projektek/30

Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek

Mi az ötlet? Fővárosi vagy kerületi tulajdonú, üresen álló lakások vagy lakhatásra használható ingatlanok felújítása civil szervezeti segítséggel és az érintettek önkéntes munkájával, majd a kialakított lakások, lakóegységek bérbeadása rászorulók számára.

Mire megoldás? A fővárosban és a kerületekben jelentős számú lakhatásra alkalmas ingatlan áll kihasználatlanul, miközben a lakhatási válság egyre mélyül.

Részletek és szavazás: https://otlet.budapest.hu/szavazas/projektek/33

Példamutató közvécék Budapesten

Mi az ötlet? Példamutató, a meglévőknél magasabb komfortot és újszerű vizuális minőséget kínáló nyilvános illemhelyek létesítése Budapest két pontján. Extrák: Elektronikus, okos fizetési lehetőség vagy ingyenesség; újszerű fenntartási konstrukció kidolgozása; egyéb kapcsolt szolgáltatások (pl. ivókút, telefontöltés).

Mire megoldás? A közvécék száma rendkívül lecsökkent Budapesten, egyes WC-k állapota kifogásolható. A szolgáltatás sokak számára fontos, de a létesítmények jobb kihasználtsága érdekében szükség van újszerű megoldásokkal a nyilvános illemhelyekkel kapcsolatos rossz tapasztalatok, előítéletek felülírására is.

Részletek és szavazás: https://otlet.budapest.hu/szavazas/projektek/31

SZAVAZZON! EGYMILLIÁRD FORINT SORSÁRÓL DÖNTENEK A BUDAPESTIEK

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben