Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ez a kerület nem veszélyes, nem békés, egyszerűen sajátos a logikája

Markecolás, krúzolás, rodázás

2021. június 01. kedd

Egy teljesen újszerű, interaktív előadásnak lehetnek részesei mindazok, akik csütörtök este 6-ra ellátogatnak a Csigába. A 24.hu bűnügyi podcastjából már ismert Tangó és Kes formáció egyik tagja, Bezsenyi Tamás történész, kriminológus avatja majd be hallgatóit a VIII. kerület bűnügyi rejtelmeibe.

A közös nyomozás során lesz szó prostitúcióról, lopásról és testi sértésről is. A különféle rejtvényekkel, vezetett kérdésekkel, videókkal és hangelvételekkel színesített előadás a késő Kádár-korszaktól napjainkig tárgyalja, milyen rétegei voltak és vannak a „Rákóczi téri alvilágnak”. Budapest egyszerre ontja és rejtegeti előlünk a titkokat, a bűnöket és a konfliktusokat, melyekbe most alkalmunk nyílik betekintést nyerni – olvasható a Tangó és Kes weboldalán.

Végigveszik, hogy egy nagypénzű családapa hogyan csíp fel egy prostituáltat, majd a prostituált hogyan húzza le őt „megmarkecolás” révén, amikor pénzét vagy más értéktárgyát ellopja tőle, amit aztán a prostitól a stricije vesz el… és így tovább. „Valami kézzelfogható, testes dolgot szeretnénk mondani a kerületről, ami ízig-vérig hozzátartozik Józsefvároshoz, így a fővároshoz is. Ez a kerület sem nem veszélyes, sem nem békés, egyszerűen sajátos logikával bír” – meséli Bezsenyi Tamás. 

Az említett markecolás a 70-es évektől bizonyosan létező bűncselekmény, amely aranykorát a 90-es években élte, de a jelenség ma is létező. Egy ilyen témában folytatott titkos nyomozás anyagát veszik majd végig lépésről lépésre az est résztvevői. A rendszerváltáskor keletkezett titkos nyomozás bűnügyi anyagát, amit egy bizonyos célból indítottak, majd teljesen más indokkal fejeztek be – de nem lőjük le a poénokat, ahogy azt sem, mit jelent a krúzolás és a rodázás.

Az esemény célja nem csupán a szórakoztatás, hanem abban is segít, hogy a médiából áramló bűnügyi hírek tömkelegét hogyan helyezzük és értelmezzük.

A program a június 3-i előadással indul, de a Tangó és Kes csapata hosszútávú együttműködést tervez a Csigával. Előadásaikat havi rendszerességgel tervezik, a következő témája várhatóan a darabolás lesz.

Szöveg: Rebró Fanni; Kép: Fortepan

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben