Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A régieket nem kell lecserélni

Jövő nyártól új rendszámtáblák jönnek

2021. június 02. szerda

Kezdjünk el ismerkedni az érzéssel, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint ugyanis 2022. július 1-től megváltoznak az újonnan forgalomba állított gépjárművek rendszámai, az eddigi 3 betű – 3 szám helyett 4 betűből és 3 számból fog állni a jelzés.

Egy ideje már tudható, hogy hamarosan elfogynak a rendszámok, a 3 betű – 3 szám már nem elég az autók megkülönböztető jelzésére, egyszerűen az ABC végére érünk hamarosan. Az új rendszerben már négy betűt használunk, kettes tagolással, az első két betű vagy két magánhangzó, vagy két mássalhangzó kell legyen.

Nem kell aggódni az autótulajdonosoknak, a meglévő autókon ugyanis nem kell lecserélni a rendszámtáblákat, csak az újonnan forgalomba állítottakra vonatkozik ez a változás a jövő nyártól, és felmenő rendszerben kopnak majd ki a régi jelzések.

A diplomáciai autóknál marad a világoskék háttér a táblán, és továbbra is CD-vel kezdődnek, de 3-3 számjegyet kapnak. A taxik sárga alapú táblát kapnak, és TX-szel kezdődnek, az oldtimereknél sincs változás abban, hogy OT-vel indít a jelzésük.

A rendőrség járművei RA, a honvédségé HA, a mentőké MA, a NAV-é NA, a büntetés-végrehajtásé BA jelzéssel kezdődnek.

Egyéni rendszámokat továbbra is lehet igényelni, itt eggyel lazább a szabályozás: a hét karakternek maradnia kell, de legalább 3 és legfeljebb 6 betű kell szerepeljen.

A részletekről a Magyar Közlöny 4270. oldalán lehet tájékozódni.

Szöveg: Pálinkás János; Kép: Magyar Közlöny

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben