Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Jó hírek egyszülős családoknak

Hamarosan jön a segítség a tartásdíjat hiába váró szülőknek

2021. június 02. szerda

Felgyorsul a tartásdíj behajtása, a megelőlegezett tartásdíj igénylése egyszerűbbé válik, és mértéke is emelkedik, ahogy az árvasági ellátás minimuma is. Mivel igény van rá, új egyszülős központ nyílik Budán, és kedvezményesen táboroztathatják gyerekeiket az egyedülálló szülők - ezeket a híreket, illetve rengeteg nyári programot jelentett be az Egyszülős Központ kedden.

Visszatértek a személyes találkozók, programok az Egyszülős Központba, ez volt a sajtóbeszélgetés összehívásának egyik oka. A másik, hogy több jó hírről is be tudtak számolni.

Novák Katalin behajtatná a tartásdíjat

Eddig nagyon nehéz helyzetben voltak azok a családok, ahol a különélő szülő, jellemzően apa nem fizetett tartásdíjat. Magyarországon pedig az fizet tartásdíjat, aki akar, jelentette ki Nagy Anna, a központ vezetője, ugyanis annyi kiskapu van a törvényben, hogy aki igyekszik, könnyen talál egyet. Az egyszülős családokban élő gyerekek nagyjából negyede, közel 90 ezren nem jutnak hozzá a nekik járó tartásdíjhoz. 

Eddig, ha 6 hónapig elmaradt a tartásdíj, a szülő kérelmet adhatott be, de neki kellett lefolytatni a teljes jogi procedúrát, mely aztán nem is minden esetben volt eredményes, az elbírálásban a gyermeket nevelő szülő jövedelmének mértéke is szerepet játszott. 

Novák Katalin családügyi miniszter május 11-én beadott törvényjavaslata alapján mostantól már 3 havi elmaradásnál átvállalná az állam a megelőlegezett tartásdíjat, és ennek a maximum igényelhető mértéke is nagyjából háromszorosára emelkedett, 14500 forintról 50 ezer forintra. Mi is ez a megelőlegezett tartásdíj? Ha valaki 6 hónapig nem fizeti a bíróság által már megítélt tartásdíjat, a károsult szülő kérheti a hatóságoktól (járási hivatal, kormányablak) megelőlegzett tartásdíj megállapítását. Eddig az volt a feltétel, hogy a gyermeket gondozó családban az egy fõre jutó jövedelem ne érje el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét, most ez megszűnik. És nem szülőnek kell majd kiharcolni a támogatást, ami törvényesen jár, az állam a behajtást is intézi. A törvényjavaslat elfogadása a napokban várható.

Elfogadták: nő az árvaellátás

Ami már nem kérdés, hogy 2022 január elsejétől duplájára emelkedik az árvaellátás legalacsonyabb összege, erről több híradás is volt, Nagy Anna erről is beszámolt. Ennek mértékét az elhunyt jövedelméből számolják, és eddig 24 ezer forint volt a havi minimuma, ez most 50 ezerre emelkedik. Nagyjából 42 ezer gyerek profitálhat a döntésből. 

Budai központ nyílik

A Déli pályaudvarnál, a Magyar Jakobinusok terén nyit ki jövő év elején várhatóan a második központ, mely nem meglepő módon a Budai Egyszülős Központ nevet kapta. A helyszín felmérése már elkezdődött, remélik, hogy jövő évtől már tudják fogadni a családokat.

A pesti, Üllői úton található központban egyébként a fennállás 3 éve alatt több mint 5000 családnak segítettek jogi és pszichológiai tanáccsal, adománnyal, álláskeresésben és persze rengeteg gyerekprogrammal, nyári táborokkal. 

Mivel közel 300 ezer egyszülős család él Magyarországon, és több mint felük szegénységben, nagyon fontos, hogy létrejöjjenek olyan civil szervezetek, akik foglalkoznak velük és a segítségnyújtás sokféle területét lefedik. Mivel az Egyszülős Központ a 3 év alatt eléggé kinőtte magát, muszáj volt új hely után nézniük, hogy még több családot tudjanak fogadni programjaikon, a budai oldalra pedig azért esett a választásuk, hogy a más városrészekből érkező szülők is eljuthassanak a foglalkozásra, több opciójuk legyen. 

A nyár hatalmas megoldandó feladat

Az egyszülős családokban, főleg, ha még nagymama sincs, aki segítene, óriási feladat megoldani a gyerekfelügyeletet a nyári szünetben. Nincs annyi szabadsága a szülőnek, mint amilyen hosszú az iskolai és óvodai szünet, ráadásul sok szülő az összes szabadságát ki kényszerült venni a tavaszi időszakban az iskolák járványhelyzet miatti bezárása miatt, ugyanis aki nem irodai munkát végez, nem tudott dolgozni, ha otthon kellett maradjon a gyerekkel.

Erre jön most a nyári szünet, aminek nem töltheti minden hetét különféle (drága) táborokban a gyerek. (A Józsefvárosban a Kesztyűgyár szervez nyári napközit.) Az Egyszülős Központban a gyerekeknek is biztosítanak vízparti táborokat, illetve napközis élménytáborokat szimbolikus 1000 forintos áron, illetve egyszülős családoknak is szerveznek közös nyaralásokat szintén szinte ingyen a támogatói felajánlásoknak köszönhetően. 

Minden programra itt lehet jelentkezni.

Szöveg: Ádám Judit; Kép: Mile Máté

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben