Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Új programsorozattal áll elő a JÁSZER

"El kell érjük, hogy ne az áldozat, hanem az elkövető szégyellje magát”

2021. június 05. szombat

Online beszélgetésekre invitálja a lakosságot a bűnmegelőzés és a bűnkezelés témaköreiben a józsefvárosi szervezet.

A Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer, röviden JÁSZER hármas célja: a bűnmegelőzés, az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés, erről beszélt a szervezet elnöke egy videokonferencián.

Mindenféle trauma áldozattá tehet minket

Magyarországon 2006, az EU csatlakozás óta állami feladat az áldozatsegítés, ettől az évtől kezdve állami és civil szervezetek is foglalkoznak vele. Vojnovics Ibolya jogász, szociológus 2013-tól a „Bűnmegelőzés és Áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi Modellprogrammal” elnevezésű TÁMOP projekt szakmai vezetőjeként dolgozott társaival a projekt megvalósításán, amelynek kézzel fogható eredménye a JÁSZER működése a bűnmegelőzés és áldozatsegítés érdekében."El kell érnünk, hogy ne az szégyellje magát, aki áldozatul esett egy bűncselekménynek, hanem aki elkövette azt” - hangsúlyozza Dr. Vojnovics Ibolya, a JÁSZER jelenlegi elnöke a június 3-án tartott videókonferencián.

A JÁSZER tevékenységeinek fókuszában a segítségnyújtás áll több állami és civil szervezettel együttműködve. Hitvallásuk, hogy a méltányosság és a szolidaritás elvei mentén segítséget tudjanak nyújtani mindazoknak, akiket az állam nem tudott megvédeni a bűncselekményekkel szemben. Továbbá kiemelten fontos szerepet vállalnak a lakosság tájékoztatásában is, hogy a leggyakoribb hétköznapi bűncselekmények (rablás, zsebtolvajlás, besurranás, kerékpárlopás, gépjárműfeltörés, trükkös tolvajlás) kivédésére, elkerülésére adjanak tanácsot. Az áldozat szó sokkal több mindent magába foglal, mint a büntetőjogi sértett fogalma. Mindenki, aki akár bűncselekmény, akár tulajdonelleni szabálysértés következtében testi-lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, vagy vagyon elleni kárt szenvedett el, ebbe a kategóriába tartozik.Fontos, hogy az áldozattá váló személyek a jogi eljárás során támogatást kapjanak, és elkerülhessék a másodlagos viktimizációt (azaz ne kelljen teljesen újra átélniük a korábbi „rossz élményt").

Milyen segítségre lehet szüksége egy bűncselekmény áldozatának?

Legfontosabbak az információk. Mint például, hogy hogyan tehet feljelenést, melyek a támogatói intézmények, vagy, hogy hogyan zajlik egy büntetőeljárás.Sokan nem tudják, hogy többféle módon lehet feljelentést tenni. Személyesen bármelyik rendőrségen, levélben, vagy akár e-mailben is.A civil szervezetek közül, mint például a Nane, vagy a Fehérgyűrű, vagy jogvédő szervezetek, mint a Patent, mind-mind segítséggel tudnak szolgálni. Pár éve működik áldozatsegítő vonal is (06 80 225 225). Ez a szám 0-24-ben ingyenesen hívható, ahol szakképzett emberek fogadják a hívásokat, és adnak segítséget. A Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálattól pedig a 1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 4. szám alatt azonnali pénzügyi segélyt, kárenyhítést és jogi segítséget is lehet kérni. A JÁSZER újszerű kezdeményezése, hogy a lakásságot szeretnék széles körben elérni online formában. Olyan, Facebookon meghirdetett zoomos megbeszélésekre invitálják az embereket, ahol vendégelőadók beszélnek, mint Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetjogász és szaktréner, és ahol a lakosság is feltehet bármilyen őt, vagy hozzátartozóját érintő kérdéseket a témában.

Szerző: Rebró Fanni Kép: Pixabay

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben