Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tiltakozás a kínai megaegyetem ellen

Mi ez a sok sátor és az aláírásgyűjtés a Fudan Egyetemről?

2021. június 06. vasárnap

Kerületszerte megjelentek aláírásgyűjtő sátrak, amelyeknél a kínai Fudan Egyetem létesülése ellen lehet tiltakozni aláírásokkal. Az akciót Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezte. A Fudan Egyetem vagy Diákváros konzultáció június 13-ig tart, több tucat helyen lehet aláírni. Az akciót az aHang oldal bonyolítja.

Szombaton, június 5-én közel tízezer ember gyűlt össze a Parlament előtt, hogy tiltakozzon az ellen, hogy az olcsó lakhatás nyújtó diákváros helyett a kormány a kínai Fudan Egyetemet hozza Magyarországra 450 milliárdos kínai hitelből.  

A tüntetést a kormány nemrég nyilvánosságra jutott terve váltotta ki, ami az ellenzék szerint nemcsak veszélyes mértékben adósítja el az országot Kína felé, de a magyar felsőoktatást rendszerét is tovább gyengíti, a magyar diákok olcsó lakhatását biztosító Diákváros régen elhatározott tervét pedig semmivé teheti.

A kormány ugyanis úgy döntött, hogy a ferencvárosi Déli Városkapu Diákváros elnevezésű nagyértékű fejlesztési területét egészben vagy részben a kínai Fudan Egyetem fogja megkapni. A hatalmas egyetemi kampuszt mintegy 450 milliár forintos kínai hitelből, kínai cégekkel építteti fel a magyar kormány. A hitel a magyar államadósságot növeli, miközben a fizetős egyetemre a magyarok többségének kevés esélye lesz bejutni.

A Fudan Egyetem a világrangsor 34. helyén álló óriás-egyetem, ami ugyanakkor deklaráltam a kínai kommunista párt doktrínája szerint működik, ezért a beruházás egyes vélemények szerint a kínai terjeszkedés előretolt bástyájának számít, aminek a politikai veszélye nem elhanyagolható. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Parlament előtt közel tízezer ember gyűlt össze. A tüntetésen történtekről a Telex részletes tudósítást adott.

Több közvéleménykutatás is folyt erről a kérdésről, és ezek szerint a budapestiek körében 90 százalék körüli a beruházást elutasítók száma.

A kormány provokációnak tartja tiltakozást. Semjén Zsolt ezt nyilatkozta: „Az emberi jogok érvényesítése szempontjából is az a járható út, amit mi csinálunk, hogy a legjobb kapcsolatokra törekszünk Kínával, ez a nemzeti érdek. Látható, ha nem lett volna az egymillió kínai vakcina, akkor sok ezer ember betegségét eredményezte volna. Annak köszönhetik ezek a derék emberek, hogy tüntetnek, hogy egy olyan nagyszerű kormány van, aminek sikerült a vírusnak a harmadik hullámát is legyőzni.”

Jámbor András, a Szikra Mozgalom politikusa, aki a 6-os számú egyéni választókerületben indul az előválasztáson is, volt a tüntetés egyik szervezője és fő felszólalója Baranyi Krisztina, Karácsony Gergely és mások mellett. 

A Fudan Egyetemről szóló budapesti konzultációt az aHang oldalán lehet elérni. 

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Facebook

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben