Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Parkolás

A józsefvárosi kedvezményes parkolás ne essen a politika áldozatául

2021. június 07. hétfő

A Kormányhivatalnak sem lehet célja a kerületi lakosok kiszolgáltatása egy ilyen beláthatatlan következményekkel járó határozat meghozatala

A Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezett amellett, hogy fenntartható, zöld és biztonságos legyen a kerületi közlekedés és parkolás is. Tudjuk, hogy nem érdemes autósokat, bicikliseket és gyalogosokat szembeállítani: mindannyian sokféle élethelyzetben sokféleképp használjuk a kerületet és utcáit. 

Annak érdekében, hogy a kerületi parkolás megfeleljen ezeknek a szempontoknak és a fővárosi szabályozással is összhangba kerüljön, idén a veszélyhelyzeti kereteken belül maradva az Önkormányzat rendezte a kerületi parkolási szabályozást.

Míg korábban jogsértően lakásonként tehát korlátlan engedély volt kiadható, a fővárosi szabályozáshoz illeszkedően a módosítás értelmében lakásonként csak két engedély igényelhető: egy díjmentes, illetve egy második autós engedély, melynek díjszabását a gépjármű környezetvédelmi besorolás határozza meg a fentieknek megfelelően.

A vonatkozó 26/2010. (VI. 18.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdés a) és b) pontjaiban a „lakosonként" szövegrészek helyébe a „lakásonként" szövegrészek léptek:

„(2) Az (1) bekezdésben meghatározott díjkedvezmény mértéke:

a)    lakásonként az első gépjárműre kiadott hozzájárulás esetén a díjkedvezmény mértéke 100%,

b)    lakásonként a második gépjárműre kiadott hozzájárulás esetén a díjkedvezmény mértéke

ba) 30%, ha a kérelmezett gépjármű az EURO 3 környezetvédelmi kategóriának megfelel,

bb) 50%, ha a kérelmezett gépjármű az EURO 4 környezetvédelmi kategóriának megfelel,

bc) 70%, ha a kérelmezett gépjármű hibrid üzemű, vagy az EURO 5 környezetvédelmi kategóriának megfelel,

bd) 100%, ha a kérelmezett gépjármű teljesen gáz, vagy elektromos üzemű.”

A Sára Botond vezette Fővárosi Kormányhivatal az elmúlt héten a Kúriához benyújtott indítványában kezdeményezi a rendelet épp fent idézett  2. § (2) bekezdés a) és b) pontjainak visszamenőleges hatályú megsemmisítését. Az indítványban a kormányhivatal a Kúria ügydöntő határozatának közzétételét követő napig ideiglenes alkalmazási tilalom elrendelését is kéri.

A szakterületért felelős alpolgármesterként felelősségemnek tartom jelezni, hogy a fenti pontok megsemmisítése az ingyenes és kedvezményes parkolás megszűnését jelentené Józsefvárosban.

Ez - függetlenül bármilyen politikai vitától - senkinek sem lehet érdeke, különösen nem visszamenőleges hatállyal.

Miközben akár az élhető város, a fenntartható közlekedés, akár más témákban lehetnek és helyesek is a viták az egyes politikai és közéleti szereplők között, meggyőződésem, hogy a Kormányhivatalnak sem lehet célja a kerületi lakosok kiszolgáltatása egy ilyen beláthatatlan következményekkel járó határozat meghozatala.

Ezért arra kérem a Kormányhivatal vezetőjét, Sára Botondot, hogy vonja vissza indítványát, a józsefvárosi lakosok érdekeire való tekintettel.

Rádai Dániel

városfejlesztési alpolgármester Józsefváros

.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben