Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Áll a bál a Tisztes utcai játszótér homokja miatt

Homok a gépezetben vagy kavics a homokban?

2021. június 08. kedd

Hétfő reggelre kicserélték a Tisztes utcai játszótér homokozójában a homokot: a szülők szerint nem megfelelő minőségűre. Felháborodva kérdezik az önkormányzatot: honnan jött ez a homok, és miért vannak benne gyökérdarabkák és kavicsok? Utánajártunk - itt a homokozó-kisokos.

A Civilek a Százados Negyedért Egyesület Facebook-posztjában olvastuk az alábbi sorokat

“A Tisztes utcai játszótéren kifogyott a homokozóból a homok. Az édesanyák alig várták gyermekeikkel, hogy ma délelőtt megérkezzen az új, tiszta töltés. Ám amivel szembesültek arra nincsenek már szavak. Gyökerekkel és kavicsokkal teli sóderszerű homokkal töltötték fel. Magyarázatot várunk az önkormányzattól, mindez hogyan történhetett meg, és kérjük, hogy a lehető leghamarabb játszótérre alkalmas homokra cseréljék ki azt.” 

Egy percig se haboztunk, azonnal a helyszínre mentünk saját kezűleg megvizsgálni, mennyire homokozható a játszótérre került anyag. Illetve tárcsáztuk a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ városüzemeltetésért felelős igazgatóját, Sztanek Endrét is, hogy megtudjuk, hogyan kerülhetett homok a gépezetbe, azaz kavics a homokba.  

A játszótéri anyukák a helyszínen elmondták, hogy hétfő reggel rémülten tapasztalták: kicserélték a homokot, azonban nem a megszokott, finomszemű kvarchomok érkezett, hanem darabosabb minőségű anyag, ráadásul helyenként kavicsokkal, gyökérdarabokkal tarkítva. Az egyik anyuka elmondta: attól retteg, hogy a gyerekek esetleg arcon vágják majd egymást a kavicsokkal. Úgy vélte, hogy egy építkezésről érkezhetett a homok, afféle hulladéknak gondolja, szerinte biztosan nem homokozóba való.  

De miért kellett a homokcsere? 

“Mert a környékbeliek elhordták a homokot macskaalomnak, így nem maradt belőle a homokozóban” - válaszolta ezt firtató kérdésünkre Sztanek Endre. A JGK megbízásából egy vállalkozó hozott új, rendes, minősített homokot. Bár az ÁNTSZ-szabvány csak azt írja elő, hogy ürülék és egyéb szemét ne legyen a homokban, ez kifejezetten homokozóba való homok. A vállalkozótól bekérték az ezt igazoló tanúsítványt, illetve a JGK munkatársai is kimentek a helyszínre ellenőrizni a játszóteret. Hatalmas problémát nem találtak, de a biztonság kedvéért a kertészek a napokban átgereblyézik a földet, és kiszednek belőle minden egyes darab kavicsot és gyökérmaradványt, hogy a gyerekek teljes biztonságban játszhassanak tovább. 

Tudta-e? 

Sztanek Endrétől azt is megtudtuk, hogy többféle játszótéri homoktípus létezik, az egyik az eséscsillapító, ezt hinták, csúszdák alá szokták tenni, és ennek valóban feltétele, hogy kavicsmentes és teljesen sima legyen. A homokozóba viszont másik típusú, nedvesebb homokot szokás tenni, hogy játszani lehessen vele. 

A homokcserével egyidejűleg egyébként a szomszédos kutyafuttatóban is létrehoztak egy kutyavécét, említette meg Sztanek Endre zárásként. 

 

Szerző, képek: Ádám Judit 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben