Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Bővítik szolgáltatásaikat a kerületi óvodák

A bűvészovi után bejelentették a németes ovit

2021. június 08. kedd

2 -300 olyan józsefvárosi gyermek van, akiket nem a kerület óvodáiba járatnak a szüleik. Ennek okai sokfélék lehetnek, de az biztos, hogy egy kerület megtartó erejét az adja, ha az emberek a különböző szolgáltatásokat ott veszik igénybe, ahol laknak, helyben.

Átfogó óvodai fejlesztésbe fogott a nyolcadik kerület, a Befogadó Óvoda Projekt segítségével kívül - belül megújulhatnak a kerületi intézmények. A program keretein belül egyes óvodákban különféle gépészeti, vagy az épületet érintő felújítások lesznek, de nagyon fontos eleme a projektnek, hogy bizonyos intézményekben olyan tartalmi fejlesztések is lesznek, melyek országosan egyedülálló arculatot adnak majd a kerületi óvodáknak – mondja el Bernáth Gábor, a projekt kommunikációs munkatársa. Első körben említhetjük a Gyerek-Virág Tagóvodában szeptemberben elinduló bűvészinas képzést (erről itt írtunk), és a Csodasziget óvoda nagycsoportosoknak szóló német nyelvi programját. Ebben az intézményben június 5-én, a környezetvédelmi világnapon fát ültettek el az az óvoda udvarán, a kis ünnepség részeként jelentette be együtt a programot dr. Erőss Gábor alpolgármester és Kovács Melinda óvodavezető (aki maga is oktat majd ott németet). A bűvész oktatás ötletét egyébként a Józsefvárosban született Rodolfó inspirálta, aki első trükkjeit ráadásul egy kínai gyönygyárustól tanulta, ez tehát nagyon jól rímel a kerület sokszínűségére. A másik óvoda német nyelvi képzése a Goethe Intézet szakmai támogatásával valósul majd meg, a legmodernebb tanulási módszerek beépítésével. Amikor kiválasztanak egy partnerintézményt, mindig megvizsgálják a helyben fellelhető humán kapacitást, tehát hogy az adott intézményben van-e németül beszélő óvónő, vagy a bűvészkedésre nyitott óvodapedagógus. További ötleteik is vannak, a folytatásban szeretnének olyan programokat indítani, amelyek például a felelős számítógéphasználatra nevelik a kicsiket, a zöld ovi program elindításával pedig a józsefvárosi óvodák környezetvédelmi programját tennék markánsabbá. 

Az önkormányzat elkötelezett a fejlesztésben, de nem csak az új programok bevezetésére gondoltak, hanem arra is, hogy az óvodapedagógusok számára vonzóbbá tegyék a területet: bérpótlékot képeztek azért, hogy feltöltsék a hiányzó álláshelyeket – mondja el dr. Erőss Gábor alpolgármester. Ezenkívül lesz itt egy szolgáltatásfejlesztés, ami azt jelenti, hogy pszichológusok, szociális munkások, fejlesztő pedagógusok, logopédusok bevonásával bővítik majd az intémények szolgáltatásait, ezekről a minőségbeli változásokról a védőnők, bölcsödék bevonásával tájékoztatják a lakosságot. Erőss Gábor szerint a Partners Hungary Alapítvány és a Rosa Parks Alapítvány partnerségével megvalósuló projekt révén vonzóbbá tehetők ezek az intézmények az inkább középosztálybeli szülők számára is, ezáltal pedig az integráció szélesebb körű megvalósulásához jutunk közelebb. 

szöveg: Bujdosó János; kép: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben