Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MILLIÁRDOK VAGY SEMMI

Csak ülnek a pénzükön az ellenzéki önkormányzatok a Fidesz szerint

2021. június 09. szerda

Milliárdjaik vannak, mégis panaszkodnak az ellenzéki vezetésű önkormányzatok, írja a kormánymédia és vádaskodnak a fideszes politikusok. Az önkormányzat szerint a valóság más.

Milliárdokon ülnek a baloldali városvezetők, fakadt ki a Facebookon Sára Botond korábbi fideszes polgármester, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője. Sára szerint "van pénze a fővárosnak és a kerületeknek is. Csak éppen nem a városra költik. Helyette tartalékolják és a kormányra mutogatva hazudják az ellenkezőjét a Gyurcsány óta jól ismert gátlástalan módszerrel. Közben pedig a városban nem történik semmi. Józsefvárosban és Ferencvárosban folyamatosan romlik a közbiztonság, lassan mindent ellep a mocsok, tele minden drogosokkal és hajléktalanokkal." Sára egy Magyar Nemzet-cikk címét is kifényképezte, amelyben arról írnak, hogy milyen pluszforrásokkal zártak ellenzéki vezetésű önkormányzatok 2020-ban. Józsefvárosra vonatkoztatva ez azt jelenti a lap szerint, hogy 4,9 milliárd forintot nem költött el az önkormányzat, ezáltal idén a rekordösszegű, 28 milliárdos büdzsé mellett ez összeg is rendelkezésre áll. Ezt maga Sára is elmondta korábban épp Pikó András jelenlegi polgármesterre hivatkozva.

Az önkormányzat oldalán megjelent erre egy válasz: a 4,9 milliárdos többletről szóló hírek valótlanságok, amelyek "alkalmasak a kerületi lakók megtévesztésére". A 2020-as költségvetés pénzforgalmi egyenlege volt 4,9 milliárd forint, ez azonban nem azt jelenti, hogy ezen az összegen ülne az önkormányzat. Ebből 3 milliárd forintot az előző évről áthúzódó kifizetésekre fizet ki a kerület, a fennmaradó 1,5 milliárdból pedig 1,3 milliárd értékben a kieső, elvont forrásokat kell pótolni. 209 millió forint maradszabad felhasználásra az önkormányzat szerint, amelyet olyanokra költenek, mint a lakóházak gyorskarbantartása.

 Szöveg: Dercsényi Dávid; Kép: Ványi Ákos  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben