Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÉPÜL-SZÉPÜL

Józsefvárosban sem kell a kormány szerint utakat felújítani

2021. június 09. szerda

Nem adott ugyanis egy forintot sem erre a célra. Ahogy a többi ellenzéki vezetésű kerület sem kapott ilyen forrást, viszont a fideszes vezetésűekben pocsék állapotban lehetnek az utak - volt, amelynek 2,8 milliárd forintot ad a kormány.

A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, amely a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhítendő, forrásokat oszt el fővárosi kerületek között, azaz segíti azokat. Ez annál is inkább jogos lenne, mert a kormány a járványkezelési alapba minden önkormányzattól vont el konkrét forrásokat, illetve adókat, járulékokat is (Józsefvárostól 4,5 milliárd forint lett elvonva), valamint új adónemek bevezetését is megtiltotta (épp ez ügyben van vita a Budapest Főváros Kormányhivatala, illetve Józsefváros között a parkolási szabályok megváltoztatása miatt).

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester hívja fel a figyelmet arra a Facebookon, hogy a mellékelt táblázat alapján viszont csak fideszes kerületek kaptak kompenzációt. Útépítésre, útfelújításra valóban csak a fideszes polgármesterek által vezetett kerületek kaptak pénzt, kivétel a XX. kerületi független Szabados Ákos, aki viszont 2019-ben a Fidesz támogatásával lett polgármester. És elég szép pénzt kapnak: 89 milliótól egészen 2,8 milliárd forintig.

A nem fideszes kerületek útjai ezek szerint kiváló állapotban vannak.

A józsefvárosi költségvetést felhasználóbarát módon bemutató aloldal alapján egyébként a kerület útfelújításra és közlekedési fejlesztésre céltartalékba 160 millió forintot különített el 2021-ben. 

Szöveg: Dercsényi Dávid; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben