Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

HORVÁTH ALADÁR SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA A TAVASZMEZŐ UTCÁBAN

A kormánytól kéri régi székházát a Roma Parlament

2021. június 09. szerda

A Tavaszmező utca 6. szám lezárt kapuja előtt jelentette be június 9-én Horváth Aladár, a Roma Parlament egyesület elnöke, hogy arra kéri a magyar kormányt: adja át a romos állapotban levő épületet egy pályázatokból és adományokból megvalósuló civil roma kulturális központ létrehozására.

Horváth Aladár elmondta, tudja, kérésük – hogy annak az épületnek tulajdonát igénylik, amiből bérlőként öt éve elüldözték őket – elsőre abszurdnak hangzik. Ezt azonban komolyan gondolják, mert továbbra is nagy szükség van egy olyan civil roma kulturális központra, mint amit a Roma Parlament és a csatlakozó roma szervezetek működtettek ezen a helyen 25 éven át. 

„Ez volt a találkozási pontja az öntudatos magyar cigányságnak, itt működött a roma jogvédelem, a konfliktusmegelőzés egyik meghatározó intézménye; itt volt megtekinthető a legnagyobb hazai kortárs roma képzőművészet galériája. E helyt volt az Amaro Drom magazin szerkesztősége, s ide szerveztük a legszínvonalasabb színházi-, komolyzenei, dzsessz-, és folkrendezvényeket; a Tavaszmező u. 6. volt a nemzetiségi törvényben »kulturális autonómiaként« leírt közösségi jog civil szervezeti keretekben megvalósított szabad terepe” – emlékeztetett Horváth Aladár.

Horváth szerint innen nekik akkor azért kellett menniük egyik napról a másikra mondvacsinált indokokkal, hogy itt épüljön fel a Cziffra György kulturális központ. Az épületet kiürítették, belső bontásokat kezdtek, azonban, mint arról már többször mi is beszámoltunk, már évek óta nem folyik semmilyen munkálat, a Cziffra-központra szánt 2,5 milliárd forintos költségvetést pedig a kormány elvonta a járványkezelési alapba, ám eközben néhány külföldi hátterű egyházat és nemzetiségi szervezetet hasonló összegekkel megtámogatott. „Mi nem kérünk többet, de nekünk nincs más támogatónk sem, hiszen az anyaországunk Magyarország”, mondta Horváth Aladár.

A Roma Parlament az ingatlan tulajdonát a 2007. évi CVI., úgynevezett Vagyontörvény rendelkezései alapján kéri, amit erkölcsi, jogi és össztársadalmi szempontból is indokoltnak látnak. Tegyük hozzá, ez a törvény már nincs hatályban. Az épület felújítását, kialakítását nem állami pénzből, hanem közvetlenül elnyerhető uniós pályázatokból és adománygyűjtésből szándékoznak kialakítani.

A Tavaszmező utca 6. történetéről részletesen írtunk, legutóbbi pedig egy művészeti támogató megmozdulásról adtunk hírt

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Mile Máté

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben