Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Július 1-jétől tilos az egyszer használatos műanyag edények forgalomba hozatala

Mi fizetjük meg az egyszer használatos műanyagok kivezetését

2021. június 10. csütörtök

Július 1-től tilos bizonyos egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatala egy kormányrendelet szerint. Ez legjobban a vendéglátóhelyeket érinti, valószínűleg pár száz forinttal drágulni fog a kiszállítás és az elvitel a legtöbb helyen.

Szép gondolat, fenntarthatóság szempontjából pedig nagyon is időszerű, hogy végre betiltják az egyszer használatos műanyag tárolókat, evőeszközöket, szívószálakat. Azt viszont, hogy a papírdoboz, illetve a lebomló, bambuszból, cukornádból és kukoricakeményítőből készült tárolók és eszközök alsóhangon duplájába kerülnek, mi, fogyasztók fogjuk kifizetni, az éttermek ugyanis nem engedhetik meg maguknak a több száz forintos veszteséget vásárlásonként.

Az alábbi, éttermeket is érintő termékeket vezetik ki a forgalomból:

● evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika),

● tányér,

● szívószál,

● italkeverő pálcika,

● expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is,

● expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is.

● könnyű műanyag hordtasakok (zacskók), amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti

A nem expandált polisztirol italpohár 2023. január 1-jéig haladékot kapott.

Nem igazán készülnek

Körbejártuk a Corvin-sétány éttermeit és kávézóit, a rengeteg irodaház miatt ugyanis itt fogy a legtöbb doboz és műanyag pohár, rendelésre és elvitelre egyaránt. Mivel a rendelet egyelőre csak a forgalomba hozatalra terjed ki, mindenki úgy gondolja, hogy kipörgeti a készleten lévő tárolóit, újat viszont már nem rendel belőlük. A legtöbb megkérdezett étterem néhány hétig, többen akár hónapokig eléldegél a készletével, ezért a dolgozók egyelőre nem aggódnak. Néhány helyen azért már elkezdtek gondolkodni a jövőről, a Nine Tables étteremben stábmeetinget is összehívtak a rendszer kidolgozására, pedig náluk csak a maradékot szokták elcsomagolni, kiszállításuk nincs is.

A franchise éttermekben központilag döntenek, a Hummus Barokban például már hónapok óta készülnek a váltásra, fokozatosan cserélik a termékeket, elkezdtek papír és kukorica alapú dobozokat behozni, de az étkészlet például még műanyagból van.

Az Epic Burger is jó ideje papírdobozba csomagolja a főételt, a köretekhez viszont még az expandált polisztirol tárolót használják.

Lesz-e élet szívószál nélkül?

A felsorolt termékek közül a szívószál az, ami elhagyható lenne, nem létszükséglet, több szórakozóhely, például a Gólya már évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy végleg leszámol vele a környezettudatosság miatt.

Valljuk be, a szívószál olyan luxus, amiről pusztán a megszokás miatt vagyunk képtelenek lemondani, ha egyszerűen nem létezne többet, pár hét alatt azt is elfelejtenénk, hogy valaha volt ilyen opciónk. A legtöbb étterem mégsem meri meglépni, hogy teljesen elhagyja a szívószálat, papír, illetve lebomló verzióban gondolkodnak, ami szintén drágább, akárcsak a többi fenntartható termék.

Mi fogjuk fizetni?

Többen mondták, hogy ha ugyanannyiba kerülne a környezetbarát verzió, már rég átállt volna minden étterem. Az Epic Burgeresek szerint minőségbeli különbség nincs, vagy ha van, az a papírdoboz javára, a műanyagba például nem lehet azonnal belerakni a krumplit, a papírnak jobb a hőállósága, ott nem kell várni. Szinte minden helyen az a terv, hogy a vásárlón hajtják be a pluszköltséget, kivéve a Hummus Barban, ahol már megtörtént az idei áremelés, újabbat nem terveznek, de mivel erről központilag döntenek, ezt sem lehet teljesen biztosra venni. 

Házhoz rendelésnél biztosan meg kell majd fizetnünk a pluszköltséget, elvitelnél vihetünk saját dobozt (ahol elfogadják), illetve választhatunk hulladékmentesen működő helyeket, ahol betétdíjas alapon cserélik a dobozt, befőttesüveget, üvegtálat. Cseredobozos helyből sajnos a kerületben nem sokat találtunk, de ha tudnak ilyen módon működő étteremből, írják meg nekünk a szerkesztoseg@jozsefvaros.hu címre.

Szerző: Ádám Judit, Képek: Pexels

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben