Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Kormányhivatal a Kúriához fordult

Aranyárban parkolhatnak a helyiek, ha megsemmisítik a vonatkozó rendeletet

2021. június 11. péntek

Megsemmisítetné a Kúriával a fővárosi Kormányhivatal a józsefvárosi megváltozott parkolási rendeletet. Ha a Kúria helyt ad az indítványnak, megszűnik az ingyenes parkolás Józsefvárosban, és minden új lakosnak fizetnie kell a parkolásért. Nem is keveset.

Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármester a józsefváros.hu oldalon kiadott közleményében arról számolt be, hogy a Sára Botond vezette Fővárosi Kormányhivatal eljárást indít a kerületi parkolási szabályozás módosítása miatt. Úgy véli ugyanis, hogy a módosítás bevezetése szembemegy azzal a 2020. december 18-án hozott veszélyhelyzeti kormányrendelettel, amely megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021. december 31-ig emeljenek a díjaikon vagy bármilyen új adóterhet bevezessenek. A közlemény szerint az indítványban a Kormányhivatal a szabályozás módosításának visszamenőleges hatályú megsemmisítését kéri, a Kúria ügydöntő határozatának közzétételéig pedig ideiglenes alkalmazási tilalom elrendelését - ezt a Kúria el is rendelte, ahogy erről Sára Botond csütörtökön beszámolt a Facebookon. 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk Józsefvárosban március 31-től életbe lépett az új parkolási rendelet, miszerint – igazodva a hatályos fővárosihoz – nem lakosonként jár egy ingyenes parkolóhely, hanem lakásonként, tehát a második autó után az egy lakcímre bejelentetteknek már fizetni kell, (bár kedvezmény igénylésére itt is van lehetőség, amit az autó környezetvédelmi besorolása szerint határoznak meg).  

A rendelet módosító pontjainak megsemmisítése viszont az ingyenes és kedvezményes parkolás megszűnését jelentené, ugyanis abban az esetben nem lenne olyan önkormányzati rendelet, amely alapján parkolási hozzájárulás adható. Ehelyett a fővárosi rendeletben meghatározott díjat (a zóna várakozási óradíjának 250-szerese) kellene a lakosságnak fizetnie – tudtuk meg az önkormányzattól. Frissítés: Ez csak azokra vonatkozik, akik ezután váltanák meg a parkolási engedélyüket, tudtuk meg az önkormányzattól, akik eddig megújították, megszerezték az engedélyüket, azoknak nem kell fizetniük.   

A hivatal továbbra is fenntartja azt az álláspontját, miszerint a parkolási rendelet módosítása nem sérti az említett kormányrendelet. Az indoklásuk szerint ugyanis a díj új kötelezetti körre nem került kiterjesztésre, és növelésre sem. Hangsúlyozzák, hogy a korábbi rendeleti szabályozás (miszerint lakosonként volt ingyenes a parkolás) jogellenes volt, mivel a fővárosi rendelet egyértelműen meghatározza, hogy lakásonként két gépjárműre adható lakossági kedvezmény, aminek bővítésére semmilyen jogszabály nem ad felhatalmazást a kerületi önkormányzat számára.  

A lakosság érdekében Rádai Sárától az indítvány visszavonását kéri.  

A közleményre Csordás Anett józsefvárosi országgyűlési képviselőjelölt is reagált a Facebookon. Azt írta: Sára Botond kormányhivatali székből folytatott pártkampánya oda vezetett, hogy átgondolatlan lépésével veszélyezteti a kerületiek kedvezményes parkolását. Úgy véli, Sárának ugyan „joga van képviselőjelöltként kampányt folytatni, de azt ne a Fővárosi Kormányhivatal éléről, annak eszköztárával tegye, mert ez nem pusztán tisztességtelen és gyáva dolog, hanem láthatóan árt a helyi lakosoknak is.” 

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Kép: Huszár Boglárka 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben