Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

540 napig tart az átalakítás

Ilyen lesz a megújult Blaha

2021. június 11. péntek

2022 végére várható, hogy az átalakított és megújult Blaha Lujza tér már új arcát mutatja. A tervek szerint július elején indulnak meg a munkálatok.

A Budapesti Közlekedési Központ prezentációs anyagát böngészve a Blaha Lujza tér rekonstrukciójáról, az alábbiakat lehet tudni.

A közbeszerzési eljárásban szabályozott projekt a tervek szerint július elején elkezdődik, és 540 napon keresztül tart. Ez azt jelenti, hogy ha nincs csúszás, akkor 2022 karácsonyára minden munkával végeznek. A felújítást a Corvin áruház felújításával szinkronizálják össze.

Gyalogosátkelők aluljárózás helyett

A Nagykörút és a Rákóczi út találkozásánál a Blaha Lujza téri villamosmegállót leszámítva jelenleg nincsenek gyalogos átkelőhelyek. Aki át akar jutni az út másik oldalára, annak ezt az aluljárón keresztül kell megtennie. A megújult Blahán  – hasonlóan a Ferenciek terén történt változtatásokhoz – viszont a Rákóczi út mindkét oldalán lesz zebra: a Keleti felé eső oldalon közvetlenül a sarkon, az Astoria felőli részen egy picit arrébb, de még az Akácfa úti saroktól a tér felé eső területen. 

Ugyancsak átjárható lesz a Nagykörút Erzsébetváros felőli oldala a villamossíneken át – mindezt természetesen már az akadálymentesítés szempontjait figyelembe véve valósítják meg a szintek összehangolásával és a közlekedési lámpák hangjelzéseivel. A meglévő mellé készülő három új átkelővel tehát meg is tudjuk kerülni a két forgalmas út metszéspontját.

Megújul az aluljáró

Emellett pedig természetesen maga a tér és az aluljáró is rekonstrukcióra szorul. Újra lesz szigetelve az aluljáró, melynek födémje már régóta kívánja a felújítást. Az útburkolat felbontásánál azonban ügyelnek arra a kivitelezők, hogy ne zárják le teljes szélességben a körutat, hanem csak irányonként egy sávban. A födémfelújítás tíz héten át fog tartani, a nagykörúti villamos végig közlekedni fog ezen időszak alatt is.

Miénk itt a tér!

A legnagyobb változások magán a téren lesznek a felszínen. Az átalakításnál törekszenek régi elemek megőrzésére is, így nem fog eltűnni az ikonikus gomba formájú szökőkút, csak átalakítják azt. A kút medencéje megszűnik, a három gomba a talajszintre kerül – ahogy a látványterven is látszik. Ugyancsak marad az egykori Nemzetit megidéző színházi emlékmű, de át lesz helyezve egy felújítást követően a tér egy másik pontjára. Ugyancsak az 1965-ben felrobbantott színházra emlékeztet majd annak a burkolatba gravírozott alaprajza, valamint hogy a teátrum egykori piros zsöllyeüléseire utalnak azok a piros térbútorok is, ahová majd a fák árnyékában leülhetnek az emberek.

A leglátványosabb változást a zöldfelület jelentős bővítése hozza. A jelenlegi fákból tíz marad a helyén, hetet átültetnek és kilencet egészségügyi állapota miatt ki kell vágni. 55 új fa szerepel a tervekben, de a műszaki lehetőségektől függően további húszról van még szó, melyek a burkolt felületekbe épülnek be. Ez azt jelenti, hogy legalább 65, de akár 85 fa is adhat oxigént és árnyékot a jövő Blaháján. Gyakorlatilag mindenütt fák nőnek majd, ahol a közművek engedik. A növények gyökércellás ültetéses technológiával kerülnek a vörös porfír köves vízáteresztő burkolatba. Azok a fák, amelyek olyan helyen állnak majd, ahol a jelenlegi tervekből kimaradt, de eredetileg elképzelt villamosforgalom lehet a jövőben, gyökérhatároló lemezzel kerülnek a talajba, így később sérülésmentesen lehet majd mozgatni azokat.

Szöveg: Pálinkás János; Képek: BKK

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben