Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Suttogva kell szurkolni a teraszokon

Túlzónak tűnő korlátozás miatt eshet kútba a közösségi meccsnézés a kerületben

2021. június 11. péntek

Egy 2017-es önkormányzati rendelet szerint a vendéglátóhelyek ugyan kihelyezhetik nagy méretű tévéiket a teraszaikra meccsnézés céljából, de azok hangereje nem lépheti át az 58 decibeles hanghatárt. A foci-Eb kezdetével felmerül a kérdés, hogy hogyan lesz így lehetséges a szabadtéri meccsnézés a kerületben – mely vélhetően sokaknak lenne kedvelt időtöltése nyárias estéken.

A madártoll lehullásának is van hangja, ennek hangnyomásszintje pontosan nulla decibel. 58 decibel már sokkal jobban hallható, de még ez sem lépi át egy hétköznapi beszélgetés hangerejét. Ennyi hangerővel kell tehát gazdálkodniuk a terasszal rendelkező vendéglátó egységeknek amennyiben tévéket akarnak kihelyezni.  

Könnyen elképzelhető, hogy ez a hangnyomásszint nem lesz elegendő ahhoz, hogy a vendégek hallják a focimeccs kommentátorát. Békési Zsuzsa, a Polgármesteri Kabinet sajtófőnöke elmondta, hogy ez ügyben még nem érkeztek visszajelzések a vendéglátóhelyek felől. Szerinte nem csak egy ilyen világesemény kapcsán kellene elgondolkodni az esetleges változtatáson. Az Eb kezdéséig a rendeletet már nem lehet módosítani, de a későbbiekben talán érdemes lesz változtatni rajta – mondta el.  

Somogyi Zoltán, a Mikszáth téren található Tilos a tilos szórakozóhely egyik résztulajdonosa szerint a döntéshozóknak azon is el kellene gondolkodnia, hogy hol, milyen városban élünk. Egy világvárosban egyáltalán nem biztos, mindenki haza akar menni este nyolckor, a közösségi együttélés szabályai nincsenek jól kitalálva.  

Ráadásul, ha elképzeljük, hogy a magyar válogatott jól szerepel a tornán, az úgyis az utcára hívja az embereket, a teraszok megtelnek, átszakad egy gát, és a csendháborítás fogalma egy hosszú pillanatra értelmezhetetlenné válik a szurkolói örömök közepette, mondja Somogyi. Mármint akkor, ha a magyar csapat sikeresnek bizonyul, csak akkor.  

Szöveg: Bujdosó János; Kép: Huszár Boglárka 

 

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben