Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nem a versengés, az örömfoci a lényeg

A futball összeköt

2021. június 12. szombat

Kilenc másik kerület mellett Józsefváros is csatlakozott a Unity nevű utcaifutball-fesztiválhoz, melynek kerületi győztesei a magyar és a francia válogatott találkozója előtt mérkőznek meg. De mi ez az egész és mi a célja?

A tavalyról elhalasztott labdarúgó Eb-nek Budapest is otthont ad néhány mérkőzéssel. Ennek az UEFA és EU támogatásával, az Oltalom Sportegyesület és a budapesti kerületek összefogásával létrejött kísérőrendezvénye az 5+1 fős csapatok kispályás mérkőzései, mely a játék mellett a fair play-t is legalább annyira fontosnak tekinti.

Hegyi Frigyest, az Oltalom Sportegyesület fiatal edzőjét – aki első podcastunkban is mesél munkájáról – kérdeztük ezekről a meccsekről. Kiderült, a kispályás focinak sajátos szabályai lehetnek. A hajléktalanoknak rendezett Homeless World Cupon például 3+1-es játék van palánkos pályán, ahol egy játékosnak mindig a támadótérfélen kell lennie a csapattagok közül, plusz a kapus sem hagyhatja el a zónáját, valamint a támadó sem léphet be oda. Ez azt eredményezi, hogy mindig emberhátrányban van a védekezés, ettől sokkal pörgősebb és gólgazdagabb a mérkőzés, hiába csak 2-szer 7 perc, már 3 perc alatt le lehet fáradni, akkora az iram.

Az Oltalom Sportegyesület Futball3 (F3) vagy Fair Play Foci néven már országszerte bemutatta ezt a játékot, ahol fiúk játszhatnak lányok ellen, felnőttek gyerekek ellen, ahol nincs bíró, hanem egy mediátor beszéli meg a csapatokkal közösen a mérkőzés szabályait. Egy ilyen meccs három részből áll – innen a Futball3 elnevezés is: az első harmadban a szabályokat beszélik meg, a második harmad maga a játék, az utolsó pedig a kiértékelés.

A mediátor nem autoriter karakter, nincs sípja, nem is szól bele meccs közben a történtekbe, de végig figyel, hogy utána a megbeszélésben elmondja tapasztalatait. A cél, hogy ezzel a játékkal arra neveljék a fiatalokat, hogy tudjanak egymás közt konfliktusokat megbeszélni, de arra is, hogy álljanak ki magukért. Ez a játék a grundfoci egy keretesebb formája, hiszen ott is úgy kezdődik a mérkőzés, hogy csapatokat választanak, megbeszélik, egyszerre hányan játszanak, van-e kapusról szöglet, stb. Pluszszabály lehet például az is, ha mondjuk gyerekcsapat játszik felnőttekkel, hogy a felnőttek csak egyérintős játékot játszhatnak, de rengeteg egyéb variáció is van.

Ettől a versengés élménye ugyan csökken, de azért megmarad, a hangsúly az örömfocin van, kötelező elem szokott lenni a gólöröm és a meccs előtti és utáni lepacsizás. A pontozást is úgy találták ki, hogy a győztes csapat 3 pontot kap, a döntetlenért 2 jár, de a vesztesnek is jár 1 pont. Ezen kívül még fair play pontokat is osztanak ki egymásnak a csapatok, ez is befolyásolja a végeredményt. Még az is előfordulhat, hogy aki kevesebb gólt lő, az nyer, mert több fair play pontot kapott – igaz, nem ez a jellemző, de körmérkőzéseknél már számíthat a fair play pontok száma.

Hrutka János korábbi válogatott labdarúgó ebben a videóban mutatja be a Futball3-at.

Az Oltalom Sportegyesület évek óta turnézik ezzel a futballfajtával, viszik a felfújhatós pályájukat mindenhová. Komoly siker, hogy most az Eb mellékrendezvénye a Unity Utcai Fesztivál, melynek jelmondata, hogy A futball összeköt. Június 18-án 10 budapesti kerületben lesz a torna, melyet a kerületek rendeznek, az Oltalom csak a szakmai segítséget és a mediátorokat nyújtotta hozzá. Június 19-én a városligeti UEFA szurkolói zónában – ahonnan sokan nézik majd a magyar válogatott franciák elleni mérkőzését – rendezik meg a kerületi győztes csapatok tornáját.

Józsefvárosban 18-án pénteken 15 órától a FIDO parkban lesznek a meccsek, az alábbi csapatok jelentkeztek.

- Auróra

- A Város Mindenkié

- Baráti társaság, akik a Társadalomelméleti Kollégium révén ismerték meg egymást évekkel ezelőtt

- FIDO: családi-baráti csapat

- Freeszfe Egyesület

- Józsefvárosi Önkormányzat

- Józsefvárosi Közterület-felügyelet

- Oltalom Karitatív Egyesület dolgozói és lakói

- Óbudai Egyetem Neumann Hallgatói Önkormányzata 

- Semir Étterem: barátok, dolgozók

Az esemény Facebook-oldalán további részletek olvashatók.

Szöveg: Pálinkás János; Képek: Pálinkás János és Oltalom Sportegyesület

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben