Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

GYEREKEK FORRÓNYOMON

"A rendőrök azért vannak, hogy segítsenek"

2021. június 13. vasárnap

A kerületi rendőrökkel együtt nyomoztak a Deák Diák Általános Iskola diákjai a II. János Pál pápa téren kedden. Az ékszerrablók felkutatása ugyan nem éles bevetésen történt, a gyerekek teljes átéléssel, együttműködve leplezték le a tolvajokat. A játék végére a negyedikes csoport többsége úgy vélte, szívesen beállna a kék egyenruhások közé, hogy segítsen nyakon csípni valódi bűnözőket.

Az interaktív program, amelyre 2019 óta jelentkezhetnek az iskolák és táborszervezők, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányságon dolgozó Füredi Kitti rendőrőrmester egyéni kezdeményezése: ő alakította és fejlesztette a játékot a gyerekek igényeihez. A cél, hogy a fiatalabb korosztályok közelebbről megismerjék a rendőrök munkáját. 

Ismeretterjesztés gyereknyelven 

Így a szabadulószobák mintájára felépült játék során a gyerekek betekintést nyerhetnek a rendőrség mindennapjaiba: tisztázásra kerül, mit csinál a nyomozó, mi a dolga a járőrnek, helyszínelőnek. Emellett felvilágosítást kapnak arról, milyen esetben fontos tárcsázni a 112-es segélyhívót, és mikor szükségtelen. Megtanulhatják, hogy az igazoltatás nem vegzálás, hogyan kell viselkedni, amikor egy rendőr megszólítja őket, ugyanakkor azt is, mikor gyanakodjanak arra, hogy csak kamurendőrrel van dolguk. Magyarázatra kerülnek közérthetően olyan fogalmak, mint a szabálysértés, bűnmegelőzés, bűnüldözés, körözés, vagyonvédelem.  

Bevetésen 

Az izgalmas, fordulatokkal teli játék története szerint a rendőröket egy betöréshez riasztják, a sárban hagyott lábnyomok azonosítása után kiderül, melyik a rablóé. Jelentkezik egy szemtanút, őt kihallgatják, az elkészült fantomkép után a térfigyelőkamera-rendszer segítségével beazonosítják és lekövetik a tettest. Házkutatást tartanak a lakásán, előkerülnek a bizonyítékok, ekkor a betörő vall, felfedi társa kilétét is, akit pedig egy igazoltatás során kapnak el. 

Messengeren is elérhetők 

A deákosok figyelmét az ideiglenesen animátorrá avanzsált Füredi Kitti és Tolnay Krisztina rendőr főtörzszászlós egy pillanat alatt lekötötte, és a majd egyórás foglalkozás során sikeresen meg is tartotta, köszönhetően a közvetlen hangnemnek, a kalandos játéknak és természetesen a viszont figyelemnek: egy kérdés sem maradt megválaszolatlanul. „Gyakran a gyerekek vetik fel a témát a foglalkozások során. Az, hogy épp mi érdekli őket, függ attól, melyik korosztályhoz tartoznak, milyen közegben mozognak épp. Nem mindegy, hogyan fordulunk a gyerekek felé, hiszen a cél, hogy el tudjuk nyerni a bizalmukat, hogy megértsék számíthatnak ránk a bajban. És ez működik.” – magyarázta Füredi.

A fiatalok gyakorta írnak rá is, kolléganőjére is Messengeren, ha tanácsra van szükségük, ezeket a megkereséseket nem viszik hivatalos útra: „Azon vagyunk, hogy segíteni tudjunk akár hivatalosan, akár barátként. Ha hozzánk fordulnak, van esélyünk a helyes irányba terelni őket.” Kedden például szóba került, ha valaki a társától elkobozza a radírját, annak engedélye nélkül, az bizony lopásnak számít, illetve, ha egyikőjüknek épp nincs kedve dolgozatot írni, és betelefonál a suliba, hogy bomba van az iskolában, az szintén bűncselekmény, pontosabban közveszéllyel való fenyegetés szabálysértése, ami rengeteg, ráadásul felesleges munkájába kerül sokaknak. 

Más már a szemlélet 

A játékos program helyszíne eredetileg a rendőrkapitányság épülete, ám a járvány miatt a rendőrök a II. János Pál pápa térre adaptálták, közel az iskolához, ahol az elmúlt napokban több osztályt is végigkísértek az ismeretterjesztő kalandtúrán. „Az elmúlt 10-15 évben gyökeresen változott a rendőrség módszertana. Gyerekkoromban még tartani kellett az egyenruhától, most komoly erőfeszítéseket tesz a rendőrség, hogy a gyerekek már kisiskolás korban megtanulják, a rendőrök azért vannak, hogy segítsenek” – mondta Farczádi Bencze Tamás, a Deák Diák igazgatója, aki korábban maga is kipróbálta a játékot, az szerinte felnőttfejjel is kimondottan élvezetes és érdekes. „Bűn-, és baleset-megelőzési foglalkozást is tartanak nálunk. Fontos kiemelni, hogy foglalkozást, bevonva a csoportot, nem pedig – úgy, mint régebben - frontális előadást tartanak.” – tette hozzá. A szervezettel több éve jó kapcsolatot ápolnak. 

„Végül is jót csinálnak” 

Hogy valóban hasznos a programon való részvétel, azt a gyerekek hozzáállása és válaszai is igazolták. Vivien azt mondta, megtanulta, hogy milyenek a rendőrök, milyenek a bűnözők, hogyan kell őket elkapni. Norbi szerint a rendőrök kedvesek, bár szigorúak, de nem kell félni tőlük. Renátó úgy gondolja, a rendőröknek szigorúnak is kell lenniük azokkal, akik bűnt követtek el. Bence pont olyannak képzelte el a fakabátokat már korábban is, amilyen a két jelenlévő hölgy volt. Balázs is így vélekedik, hozzátette, ő ugyan nem sok rendőrt lát az utcán, amikor mégis, azok valakivel mindig beszélgetnek. Somi úgy fogalmazott: „Végül is jót csinálnak, csak én sem látom őket sosem.” Fanni szívesen beállna rendőrnek, hogy „elkapja a rosszakat, ne legyen annyi bűnöző, ne tudjanak a világban rosszat csinálni”. Nelli pedig még annyit hozzátett, ő azért is lenne rendőr, hogy megmutassa a bűnözőknek, hogyan kell szépen viselkedni.  

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Kép: Huszár Boglárka 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben