Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nem kérnek a budapestiek a Fudanból

Kijöttek a Fudan-konzultáció eredményei

2021. június 14. hétfő

Mivel a veszélyhelyzet miatt népszavazást nem lehet kiírni, ezért fővárosi konzultációt hirdetett Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina polgármester a tervezett kínai Fudan Egyetem megépítéséről. A parlament június 14-én hétfőn éjjelre tervezi a szavazást arról a két törvényjavaslatról, mely a Fudanhoz tartozó alapítvány létrehozásáról és a vagyonátadásokról szól, noha Orbán Viktor azt nyilatkozta a csütörtöki kormányinfón, hogy erről népszavazás lesz, aminek eredményét tiszteletben fogja tartani a kormány.

Az elmúlt napokban a budapestiek online, illetve utcai sátrakban adhatták le szavazataikat a tervezett kínai egyetem megépítésével kapcsolatos konzultáción – többek között itt Józsefvárosban is a Blaha Lujza téren, valamint a Harminckettesek terén, erről mi is írtunk korábban.

Az előzményekről röviden: A főváros és a kormány között korábban létrejött egy megállapodás a Déli Városkapu projekt keretében megvalósuló Diákvárosról, mely olcsó lakhatást biztosítana sok tanulni vágyó fiatalnak. Április elején a Direkt36 cikkéből derült ki, hogy a helyszínt a kormány már odaígérte a kínai Fudan Egyetemnek, melynek megépítéséhez 540 milliárdos kínai hitelt venne fel az állam, ráadásul a létrejövő egyetem alapvetően nem a hazai diákoknak készülne. Június 5-én tiltakozó demonstráció is zajlott Budapesten, hosszú ideje az első, ami engedélyezett volt.

Ezzel párhuzamosan civilek és pártok közös akciójában tíz napon át zajlott a konzultáció online és főváros-szerte, melyen végül több mint 30 000 budapesti polgár vett részt és mondta el a véleményét a négy feltett kérdésre. A szavazók 44 százaléka interneten adta le válaszait, ezen minden 18. életévét betöltött, állandó budapesti lakcímmel rendelkező személy vehetett részt. A sátrakban pedig a14. életévét betöltött, állandó vagy tartózkodási címmel rendelkező lakosok mondhatták el, mit gondolnak a beruházásról. 

Az eredményekről június 14-én, hétfőn délelőtt számolt be és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester, valamint az aHang civil szervezet. Az előzetes közvélemény-kutatások 90 százalék feletti elutasítottságot jósoltak, az eredmények még ennél is nagyobbat mutatnak: az egyetem budapesti létrehozását 97 százalék utasítja el, a hitelfelvételt még többen.

- Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg? – 94,38% nem

- Egyetért-e a kínai Fudan egyetem budapesti központjának létrehozásával? – 96,92% nem

- Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan egyetem budapesti központjának megépítésére? – 99,18% nem

- Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyen képzést magyar diákoknak? – 98,74% nem

A konzultáció statisztikai értelemben nem tekinthető reprezentatívnak, azaz nem képezi le a magyar társadalom véleményét.

Baranyi Krisztina elmondta, hogy bár a konzultáció elég egyértelmű eredményeket mutat, a kormány mégsem vette le napirendjéről, hogy hétfőn este szavazzon a parlamentben arról a két törvényjavaslatról, „amely a Fudanhoz tartozó alapítvány létrehozásáról és a vagyonátadásokról szól, ezzel bebetonozva a Fudant a választásokig”. Ezért a veszélyhelyzet elmúltával mind Ferencvárosban, mind a fővárosban helyi népszavazásokat terveznek kiírni, melyek már jogi kötelezettséggel is bírnak. „Ami most történt az elmúlt tíz napban a Fudan ügyében, azt mi a demokrácia győzelmeként értékeljük.”

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatóan a ferencvárosi polgármesterhez hasonlóan szintén megköszönte a szervezők munkáját és a szavazóknak is a véleménynyilvánítást. Kijelentette, hogy „minden lehetséges jogi, politikai eszközt föl fogunk használni arra, hogy ez a Ferencváros, Budapest és az ország egésze számára káros beruházás ne valósuljon meg, és azért is mindent meg fogunk tenni, hogy a Diákváros viszont megvalósuljon, ami egyszerre érdeke Ferencvárosnak, Budapestnek és Magyarország egészének.” 

Mivel ennek a beruházásnak országos következményei vannak, ezért országos népszavazást is kezdeményeznek, amint lehetséges. Mindezt még a választások előtt szeretnék lebonyolítani, hogy egy esetleges kormányváltásnál ne kerüljenek kész helyzetbe egy már megkötött nemzetközi szerződéssel.

Szöveg, grafika és fotó: Pálinkás János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben