Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ugyanaz a homok, csak jobb

Agyagosabb volt, kicserélték a Tisztes utcai játszótér homokját

2021. június 15. kedd

Tovább folytatódott a Tisztes utcai játszótér homokcseréjének kálváriája, miután írtunk róla előző héten. A szülők addig harcoltak, amíg sikerült rábírniuk a Józsefvárosi Gazdálkodási Központot, hogy újból cseréljék a homokot, a cég azt mondja, volt igazság a panaszokban, de a homok megfelelő volt.

“Ugyanaz a homok, ugyanabból a bányából, csak másik kanállal vették ki” - válaszolta kérdésünkre Sztanek Endre, a JGK városüzemeltetésért felelős igazgatója, hogy miben más a homok, amit most hoztak a játszótérre, miután a szülők panaszkodtak a Civilek a Századosnegyedért Egyesület Facebook-oldalán, hogy nem csak szemetes, de anyagos is  a homok, nem lehet kimosni a gyerekek ruhájából. Az ügy június 7-8-án hétfőn-kedden pattant ki.    

Kérdeztük azt is, hogy ha az előző homok hibátlan tanúsítvánnyal rendelkező, kifejezetten homokozóba való anyag volt, ahogy írtuk, miért volt szükség az újabb cserére. Elsősorban a lakossági panaszok miatt döntöttek úgy, hogy engednek a kérésnek, másodsorban elismerték, hogy valószínűleg a markoló a bánya aljából kanalazhatta ki az előző homokot, azért fordulhatott elő, hogy kavicsokat, gyökereket találtak benne, illetve agyagosabb volt, mint a megszokott.  

Ugyanakkor Sztanek hozzátette, hogy várépítésre az agyagos homok az alkalmas, ezért is kaphatta meg az előző adag a tanúsítványt. 

Egy szülő üvegdarabokat vélt felfedezni a kifogásolt homokban, erre a vádra viszont Sztanek határozottan azt reagálta, hogy az üveg kizárólag utólag, a lakók szemetelése által kerülhetett oda, a tanúsítvány pont arra szolgál, hogy biztosítsa, se állati ürülék, se szemét nem kerülhet a földbe.

Mindenesetre a történet vége pozitív, a szülők megnyugodhatnak, az agyagos homokot pedig átvitték a szomszéd kutyafuttatóba, így az sem vész kárba.   

Szerző, képek: Ádám Judit 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben