Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy üres helyiség nem egyenlő egy üres lakással

Ingatlanmutyit kiált a Fidesz, de a valóság ennél sokkal prózaibb

2021. június 15. kedd

Vitorlásmutyi és kikötőépítés után itt az újabb fideszes vád az önkormányzat vezetése ellen: a lakásmutyi. Egy Vas utcai helyiség eladása tűnt gyanúsnak a fideszes Szilágyi Demeter képviselőnek, ám a részletek megismerése nagyban árnyalja a képet. Amúgy korában a Fidesz kétszer rábólintott a lakás eladására.

Szilágyi Demeter, helyi fideszes képviselő Facebook-oldalán írt egy ingatlan értékesítéséről. Úgy látja, "Pikó András pár hónapja potom pénzért elad egy ingatlant a Vas utcában. 27 m2  8 millió forintért. Már akkor is nehezményeztük, nem támogattuk a döntést. Egyfelől az zavaró hogy a polgármester lépten nyomon azt hangoztatja, hogy nem fog eladni ingatlanokat. Másfelől az, hogy nagyon alacsony az ár." Majd az ingatlan.com-on megjelent egy hirdetés egy lakásról, amelyhez hozzá van csapva a 27 nm-es helyiség. Az eladási ár négyzetméterre számítva a duplája. Vagyis szerinte a Vas utcai helyiség eladása ingatlanmutyi.

Utánakérdeztünk a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ igazgatóságán, mi a hivatalos verzió polgármesteri döntéssel kapcsolatban. Megnéztük a határozatot, melyen a következő részletek olvashatók. A helyiség egy 27 m2 alapterületű raktárhelyiség, melyet 8,1 millió forintért értékesített az önkormányzat egy magánszemély részére.

 „Az a poszt úgy ahogy van egy fatális tévedésen alapul” – mondta Kovács Ottó JGK igazgatósági elnök. Több dolgot is felvet, az egyik ilyen, hogy pályáztatás nélkül történt az értékesítés. Nos, ez azt jelenti, hogy a képviselő úr nem tudja, hogy 20 millió forint értékhatár alatt pályáztatás nélkül lehet helyiséget értékesíteni. Ha egy helyiség üresen áll, és láthatóan nem lehet vele mit kezdeni, akkor azt el lehet adni vételi kérelemmel. Ilyenkor értékbecslés készül – jelen esetben is ez történt -. Két értékbecslő is részt vesz a folyamatban, az egyik elvégzi a becslést, a másik pedig felülvizsgálja azt. Ennek a helyiségnek az a sajátossága, hogy nem rendelkezik saját bejárattal, ami konkrétan azt jelenti, hogy csak magántulajdonú ingatlan felől lehet megközelíteni. Ez egyértelműen meghatározza azt, hogy ki tudja bérbe venni; a szomszéd. Most az egyik felől teljesen elzárják, a másikkal pedig összenyitják. Utóbbi a lakásszomszéd ingatlana.

A gazdálkodási központtól megtudtuk azt is, hogy a helyiség ott áll régóta, most a mellette lévő lakás tulajdonosa jelentkezett, hogy megvenné. Persze, hisz másnak nyilván nem áll érdekében, hogy megvegye, ha egyszer bemenni nem lehet máshonnan. 

A JGK szerint nem, hogy nem alacsony áron, hanem elhelyezkedéséhez és állapotához képest kifejezetten magas áron sikerült eladni a helyiséget, különösen, hogy az ingatlan önálló közművel sem rendelkezik, emiatt önállóan használhatatlan is.

Azaz nem elég a négyzetméterenkénti átlagárat nézni, hiszen ha egy helyiségbe csak egy másik lakáson keresztül lehet bejutni, az nyilván jelentős értékcsökkentő hatású.  

Az új tulajdonos megvétel után értékesítheti, ha akarja – folytatta Kovács Ottó. A probléma az, hogy ő föltett egy hirdetést, melyben egy lakásként kínálja az újonnan vásárolt helyiséget és a saját lakását egyben. Csakhogy ezt még nem tehetné meg, mert ahhoz, több dolog is meg kell valósuljon előtte. Meg kell hozni egy közgyűlési döntést arról, hogy a ház ehhez hozzájárul. Kell hozzá az alapító okirat, melyben megtörténik a módosítás, hogy összenyitás történik, kellenek még hozzá különböző engedélyezési eljárások, és ha ez mind megvan, akkor még a földhivatalban a hivatalos ingatlannyilvántartáson is át kell vezetni. Ha bejegyzésre került ingatlan, mint lakás a teljes 84 négyzetméter, akkor tudja a tulajdonos egyben értékesíteni. Ez az eljárás és adminisztrációs folyamat időt vesz igénybe. Ha valahol elakad a folyamat, akkor az egész kudarcba is fulladhat. El tudja adni egyébként külön-külön is, de akkor az nem egy lakásnak számít, és nem is ér annyit. 

Kovács úgy látja, itt nincs semmilyen ingatlanmutyi. A kerület ezzel az eladással jól járt, mert eddig csak költségekkel járt a helyiség fenntartása, ha nem adták volna el, továbbra is ott állna üresen, mert önállóan nem használható.

Hozzátehetjük, hogy a Fidesz eddig kétszer bólintott rá a lakás eladására. Az eladás története ugyanis 2019-re megy vissza, az azóta eltelt időben, még a covid előtt kétszer járta meg a különböző bizottságokat a lakás ügye, egyszer az eladás maga, másodszor az értékét határozták meg. Mindkétszer teljes egyetértésben, 7-0-s szavazati aránnyal ment át a javaslat, vagyis a fideszes bizottsági tagok is egyetértettek azzal, amit most Szilágyi Demeter kifogásol, és Pikó András egyszemélyi döntéseként aposztrofál. 

Szöveg: Rebró Fanni; Kép: Mile Máté

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben