Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Emlékhelyek napja

Gyerekprogramok, írók szerelmei, tematikus séták a nemzeti sírkertben

2021. június 18. péntek

A Fiumei úti nemzeti sírkert lesz a hatodik emlékhelyek napjának központi helyszíne, ahol többek közt találkozhatunk Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyveinek feldolgozásával is, amelyekben például Kölcsey Ferenc lehetséges meleg szerelmeiről is olvashattunk.

Ötvenöt helyszínen lesznek változatos programok június 20-án, vasárnap, az emlékhelyek napján, amelyet immár hatodik alkalommal szervezett meg a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI), írja az MTI. A központi helyszínen, a Fiumei úti nemzeti sírkertben június 20-án 10-tól 15 óráig óránként kisvonat indul körbe, lesznek másfél órás tematikus séták, 19 órától pedig színházi előadás: a Kossuth Mauzóleum előtti téren Így szerettek ők címmel Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Gryllus Dorka, Simon Kornél és a Kaláka együttes közreműködésével. 

Az előadás alapja Nyáry Krisztián azonos című szerelmeskönyvei, melyekben magyar írók és művészek, klasszikusok szerelmi életét dolgozta fel, s így többek közt Kölcsey Ferenc Szemere Pálhoz vagy Kállay Ferenchez fűződő lehetséges szerelméről is írt. Az előadáson a Fiumei úti sírkertben nyugvó olyan írók magánéletébe nyerhetünk bepillantást, mint Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Ady Endre, Heltai Jenő vagy József Attila. 

A produkció megtekintése regisztrációhoz kötött: meghivo@nori.gov.hu

A programokra regisztrálni kell ezen a linken.

Lesz más program is. A Keress, kutass, gyűjtsd! Fedezd fel a sírkertet! játék fiataloknak szól. A 10 órától 16 óráig tartó játékban való részvételhez nem kell mást tenni, mint a temető Infopontján felvenni a kérdőívet, és a sírkertben megtalálni a válaszokat, majd visszaérkezni a kiindulópontra. Érdemes időben indulni, mert a feladványok megfejtéséért a temető nagy részét be kell barangolni! A játék regisztrációmentes!

A Salgótarjáni utcai temetőben – hasonlóan a Fiumei úti sírkerthez – vezetett séták indulnak (Helyszín: 1086 Budapest, Salgótarjáni utca 6.)

Szerző: Dercsényi Dávid; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben