Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mégsem kell fizetni a parkolási engedélyért

Nem tartják meg a Fidesz által szorgalmazott rendkívüli ülést

2021. június 17. csütörtök

A józsefvárosi Fidesz vitatta a kerületi önkormányzat döntését a parkolási kedvezmények felfüggesztéséről a Kúria ideiglenes tilalmának elrendelését követően, ezért rendkívüli testületi ülés összehívását szorgalmazta. Rendkívüli ülésre nem kerül sor, ám rendes testületi ülést június 30-ra hirdetett meg az önkormányzat – tudtuk meg a hivatal sajtóreferensétől, Békési Zsuzsától. Az érintetteknek továbbra sem kell fizetni a parkolásért.

Okafogyottá vált a kerületi ellenzéki Fidesz-frakció által kívánt rendkívüli testületi ülés összehívása, ugyanis az önkormányzat talált megoldást a Kúria parkolási kedvezményekre vonatkozó döntésének október körül várható meghozataláig tartó időre is: az arra jogosultak méltányosságot kapnak, így nem kell fizetniük a parkolásért. 

Mint az szerdán megírtuk, a Fővárosi Kormányhivatal indítványára – melyben a parkolási kedvezményekre vonatkozó önkormányzati rendelet pontjainak visszamenőleges megsemmisítését, a végleges döntésig pedig rendelkezéseinek ideiglenes tilalmát kérte – a Kúria június 8-án az azonnali hatályú felfüggesztést rendelt el. Ennek következményeként nem adható ki újabb várakozási hozzájárulás a Józsefvárosba újonnan beköltözőknek, de az autójukat éppen lecserélni vágyó lakosoknak sem. A Kúria rendelkezése nyomán a helyi Fidesz a korábbi rendeleti pontok visszaállítását követelte az önkormányzattól, valamint hangoztatta, hogy a hivatal szándékosan félreértelmezi a Kúria döntését, szerintük ugyanis a korábbi kedvezményekre vonatkozó rendeleti pontok visszaállítása lett volna a jogszerű megoldás. Emiatt kezdeményezték a rendkívül testületi ülést is.

Közben az önkormányzatban épp azon dolgoznak, hogy a „kerületiek ne szenvedjenek hátrányt a politikai csatározás miatt” – ezt maga Pikó András jelentette be a szerda este a Orczy- és Magdolnanegyed számára rendezett közösségi fogadóórán. Azt is elmondta, az ideiglenes tilalom az eddig kiadott engedélyeket nem érinti. Rádai Dániel alpolgármester hozzátette, mindenkinek számára biztosítanak méltányosságot, aki egyébként jogosult lenne a kedvezményre, a részleteket azonban nem fejtette ki bővebben. 

„Az ideiglenes megoldás még ezen a héten kidolgozásra kerül” – mondta el kérdésünkre Békési. A sajtóreferens hozzátette, a Fidesz június 18-ra kérte a rendkívüli testületi ülés összehívását, erre nem kerül sor, mivel új rendelet alkotása felesleges, amíg a Kúria felől nem érkezik meg a végleges döntés, másfelől pedig a rendes testületi ülés június 30-án lesz.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben