Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Vihar a speciális játszótér körül

Milyen állapotban van a Cifra Palota játszótér?

2021. június 17. csütörtök

A Cifra Palota játszóteret 2019 őszén adta át a kerület előző vezetése, melyet a Szerencsejáték Zrt-vel összefogva létesített a Német utcában. Ezt az úgynevezett befogadó játszóteret a speciális játékoknak köszönhetően mozgásukban korlátozott és ép gyerekek is egyformán tudják használni. A Német utcai Cifra Palota befogadó játszóterét azóta is használják kicsik és nagyok egyaránt, ki-ki a maga módján.

Varga Gábor, a Fellegvár Napközi szociális intézmény vezetője azonban májusi ottjártakor nem olyan állapotban találta a játszóteret, mint ahogyan azt vélhetőleg szerette volna. Facebook bejegyzése szerint a játszótér, amit mozgássérült, sérült gyerekek is használni tudnának, „leamortizálódott… alig forgó, nyikorgó mozgássérült forgóhinta, rossz, zárhatatlan kapu… a kavicsok szétszórva, senki nem söpri vissza, nem lehet tolni rendesen a kocsikat, járássegítőket, a játékok ütöttek-kopottak már, a homokozó pedig… én nem szívesen engedném be a gyerekem, szerintem az átadás óta nem volt cserélve a homok. Láthatóan nincs karbantartás… Kimentünk, a fészekhintát tudtuk használni leginkább. Nem sok ilyen tér van, jó volna ha rendben tartanák.”

Lapunk megkereste a Sztanek Endrét, a JGK városüzemeltetési igazgatóját, reagáljon, mi az oka a játszótér rossznak mondott állapotának, és hogyan tartják azt karban úgy általában. Azzal kezdte mondanivalóját, hogy ő teljes mértékben áll az emberek rendelkezésre, meg lehet keresni elérhetőségei bármelyikén, például a sztaneke@jgk.hu e-mail címen. Ha valaki problémát észlel, szívesen kimegy vele helyszínre is, hogy felmérje.

A konkrét esetről úgy vélekedik: tény, hogy a kavicsokat a gyerekek elhordják, de nem életszerű azokat a nap minden órában visszasöpörni helyükre. A gyerekeknek folyamatosan kell elfoglaltság, mindig játszanak, ha megunják valamelyik játékot, lehet, hogy épp kavicsot dobálnak vagy homokot hordanak ki a homokozóból. „Az előfordul, hogy ahol a szülők szoktak ülni, annak környéke tele van cigarettacsikkel. Ezt is el szoktuk takarítani. A játszótéren nem szabad dohányozni, ez ugyanúgy nem rendeltetésszerű használat, mint a játékok rongálása, amire szintén van precedens” – mondja.

Sztanek Endre szerint túlzás, hogy karbantartás hiányában amortizálódott le a játszótér, mert azt az út- és játszótéri ellenőrük, mint mindegyik játszóteret, ezt is naponta ellenőrzi. A szándékos rongálásokat feljegyzi, és amint van rá lehetőség, javítják. „A pandémia alatt sajnos sok gyártó nem működött, így nem volt lehetőség bizonyos eszközök javítására, cseréjére. Kimentünk a helyszínre, de mi nem találtunk sem az ütött-kopott, sem nyikorgó játszóeszközöket, azok jó állapotban vannak.” 

„A játszóteret a kerületőr kollégák minden nap nyitják és zárják, így a kapu, bizton állíthatom, zárható” – mondja Sztanek Endre, és hogy az „ellenőrzésük alkalmával megállapították, ha kicsit nehezebben, de zárható a kapu, melyet a helyszínen megjavítottak kollégái.” Szerinte a kapu hibáját is rongálás okozta, mert valaki teljes testsúlyával rákapaszkodott, amely ettől elvetemedett. Ez is a nem rendeltetés szerinti használat következménye, teszi hozzá.

„A mágneses asztal javítására már korábban intézkedtünk, azt a gyártó már megvizsgálta. Amennyiben szükséges, intézkedünk a cseréjéről. A Német utcai játszóteret a hét hat napján naponta egyszer takarítjuk. Gondoskodunk a gyerekek által szétszórt murva összesepréséről, amire a jövőben még nagyobb figyelmet fogunk fordítani. A homokozók cseréjét folyamatosan végezzük, így ezen a játszótéren is lesz homokcsere, melyet terveink szerint 24. héten fogjuk végrehajtani, addig is intézkedtem a homokozó gereblyézéséről” – foglalta össze a teendőket Sztanek Endre. 

Szerző: Rebró Fanni; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben