Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Rutinosak közösségi tervezésben

Megújul a növényzet a Lőrinc pap téren

2021. június 18. péntek

A Civilek a Palotanegyedért egyesület Facebook-bejegyzéséből tudtuk meg, hogy folyamatban van a Lőrinc pap tér zöldfelületének megújítása. Perényi Lászlót, az egyesület elnökét kérdeztük, miért ők számoltak be a közterületen folyó munkákról.

A Facebook-bejegyzés keveset árult el a zöldítés hátteréről. Annyi sejthető volt, hogy egy olyan projektről van szó, amiben egy civil szervezet működik együtt az önkormányzattal a lakókörnyezet jobbítása érdekében. Perényi László, az Civilek a Palotanegyedért egyesület elnöke elmondta, hogy a Lőrinc pap tér zöldfelületének közösségi tervezéssel történő kialakítása volt 2012-ben az első közösségi megmozdulásuk az önkormányzattal közösen, ők tervezték és kiviteleztették a park kerítéseit is – ahogy a Mikszáth téren is –, és részt vettek a növények ültetésében is. Évente 2-3 hasonló kezdeményezésük van, kertészeti fejlesztések, padfestés, takarítás, amiben közösségi tervezéssel, szervezéssel és önkéntes munkával vesznek részt.

A Lőrinc pap tér megújításának gondolatával az önkormányzat, pontosabban a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) kertészeti irodavezetője, Pólyán József kereste meg az egyesületet, mivel mára leromlott állapotba került a növényzet. A fő gondot a sűrű aljnövényzet jelenti, ami alatt nem lehet takarítani, a szemetet, a kutyapiszkot kiszedni – pedig itt kutyával nem is szabad a zöldre menni. A JGK szakembere három megoldási lehetőséget vázolt fel. Az első, hogy maradjon minden a régiben, és igyekeznek majd jobban takarítani, de ettől nem várható komoly javulás, bárhogy igyekezzenek is. A második lehetőség, hogy kicserélik a talaj felső rétegét, ami visszafordíthatatlanul elszennyeződött, és csepegtető öntözést is kialakítanak, és újrazöldítenek. A harmadik változat szerint pedig maradt volna a sűrű növényzet nagy része, míg egy kisebb részen frissítenek.

„Kaptunk képeket is arról, milyen beültetést javasolnak. Május végén kerestek meg minket, hamarosan közös megbeszélést is tartottunk. Vállaltunk, hogy beszélünk a környéken lakókkal, és véleményeztettük az elképzeléseket a kertésszel is, aki nekünk szakértői segítséget ad. Külön felhívta a figyelmet a fák metszésére, mert sok a száraz, keszekusza ág, de nem szabad túlnyírni sem. Megtörtént már a zöld növényzet eltávolítása, és a héten végzi el a talaj cseréjét és az öntözőcsövek elhelyezését a JGK. Az egyesület tagjai a növények ültetésében vesznek majd részt. Fontos, hogy a kiszedett növényeket megmentjük. Egy részük a környező a házak udvarába kerül majd az egyesület segítségével, ami pedig megfelel, az visszakerül a megújult kertbe” – mondta Perényi László.Az egyesület tagjai néhány napja vettek részt egy hasonló projektben, amikor a Múzeumkert körüli virágládákba ültettek közösen új virágokat – erről videónk is készült..  Az egyesületnek egyébként általában évi 20-30 programja van, mondta el az elnök, a múlt év a pandémia miatt kivétel volt. „Nagyjából 10 ezren laknak a Palotanegyedben, ebből mintegy ezret érünk el közvetlenül. A tagságunk száma 50-100 között van, de nem kötelező tagnak lenni, hogy eljöjjenek a programjainkra. Egy-egy programban 20-30 ember tudunk mozgósítani, és 10 körül van azok száma, akik aktívan részt vesznek a szervezésben is” – mutatta be számokban is Perényi László, hogy milyen módon fejt ki hatást a környezetében egy civil közösség.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Huszár Boglárka, Perényi László

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben