Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Parkolási ügyeink

Fizetési haladékkal orvosolná az önkormányzat a helyzetet

2021. június 19. szombat

Méltányossági alapon akarja rendezni a parkolási szabályozás kapcsán kialakult jogi vita és kúriai döntés miatt kialakult helyzetet az önkormányzat, hangzott el a kesztyűgyári fogadóórán általánosságban. A pénteken megjelent konkrétabb megoldás viszont egy fizetési haladék december 31-ig. A Kúria nem értelmezte a parkolási jogi helyzetet.

Kijött az önkormányzat oldalán, hogy milyen megoldással hidalja át Józsefváros a parkolás területén keletkezett helyzetet. Mint korábban beszámoltunk róla, Budapest Főváros Kormányhivatala indítványozta a Kúriánál, hogy törölje el a parkolási rendelet egy módosított pontját, mert álláspontja szerint az növelte a közterheket a veszélyhelyzet időszakában, amit kormányrendelet tilt. Az önkormányzat vitatja ezt. A Kúria úgy látta, a kérelem megalapozott, ezért felfüggesztette a vizsgálat idejére a vitatott pontokat (26/2010. (VI.18.) önkormányzati rendelet 2. paragrafus (2) bekezdésének a és b pontja), azaz azok nem használhatóak - ezt hívják ideiglenes alkalmazási tilalomnak. A Kúria döntése akár októberig is elhúzódhat. Ezáltal tehát a helyi rendelet egyik pontja a kedvezményes parkolásról nincs érvényben.

Az önkormányzat értelmezése szerint az azt jelenti, hogy nem adható ki parkolási engedély, tehát azok, akik most kérelmeznének ilyet, nem kaphatnak, és ők csak úgy parkolhatnak, mint bárki más, a megszabott tarifákért. (Akik korábban már megváltották a parkolási engedélyt, azoknak megmarad a kedvezményes parkolás.) A Fidesz szerint ez nem így van, egyrészt a korábbi parkolási rendeletnek kellene visszaállni, de indítványozták rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását is, péntekre, ami nem valósult meg - itt írtuk le, miért nem.

Lapunk a Kúriához fordult, hogy értelmezze, kinek van igaza a Kúria felfüggesztő határozata után a jogértelmezésben. A Kúria válaszában ismertette a történteket, hogy meglátása szerint az ideiglenes alkalmazási tilalom elmaradása nagyobb kárt okozna, mint a bevezetése. Magára  kérdésre annyit válaszolt: "A parkolási engedély-kérelmek intézésének módjáról a Kúria nem rendelkezik információkkal, azokról az önkormányzat, illetve a parkolási szolgáltatás üzemeltetője tud bővebb felvilágosítással szolgálni." Tehát a Kúria nem foglalt állást a kérdésben.

Az önkormányzat szerdán fogadóórát tartott a Kesztyűgyárban az Orczy- és Magdolnanegyed ügyeiről, itt Rádai Dániel alpolgármester utalt arra, hogy méltányossági alapon rendezik a helyeztet, hogy ne szenvedjen kárt az, aki most váltana ki parkolási engedélyt. A részleteket későbbre ígérték. Pénteken aztán ki is jött a hír az önkormányzat oldalán a részletekről: az érintettek közül aki "formanyomtatványon fizetési halasztási kérelmet terjeszt elő, a kedvezmény összegének megfelelő összeg megfizetésére 2021. december 31. napjáig fizetési haladékot kap". Aki korábban jogosult volt engedélyre, de lecserélte a kocsiját, és most kérne engedélyt, jár neki a parkolási engedély. Kérvényezni kell tehát a dolgot (a cikkben lévő linkeken tölthetőek le a szükséges formanyomtatványok), az új szabályozás június 17-től érvényes. A parkolási informatikai rendszert június 25-től állítják át, akit a köztes időszakban megbirságolnak, holott kérvényezte a haladékot, és azt pozitívan bírálják el, törlik a pótdíjfizetési kötelezettséget. 

Ez az eljárás a Kúria döntése utáni napon érvényét veszti - a kerület tehát bízik abban, hogy a Kúria neki kedvezően dönt majd. Ha nem így lesz, az újabb kérdéseket hoz majd.

Szöveg: Dercsényi Dávid; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben