Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mosószóda, mosódió, ecetsav és társai

Takarítás olcsón, védve a környezetet

2021. június 23. szerda

A takarítás, mosás mindennapos munkáját lehet úgy is végezni, hogy a környezetet sem bántjuk, nem érintkezünk sok veszélyes vegyi anyaggal, ráadásul spórolhatunk is vele. Cikksorozatunkban tippeket, konkrét recepteket, tanácsokat adunk árakkal - fel, a zöld takarításra!

Egy lakás takarítása akár 0-24 órában űzhető. A vegyipari cégek tisztítószerek tömkelegét ontja leginkább borsos áron. De van más megoldás is. Induljunk el, most épp, ha nem is a kályhától, a fürdőszobától, nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak, ha környezetbarát megoldást választanánk, ráadásul olcsón. Mielőtt hozzálátnánk a vizesblokk kitakarításához a hatékonyság jegyében, dobjunk be egy mosást!

Himnusz a mosószódához

Mivel mosson, aki óvná a környezetet is, de nem akarja, hogy a gatyája is rámenjen? A Blaha Lujza téri Biobarát Biobolt eladója, Nágel Ágnes szerint a természetes vonalat választók általában az indiai mosódiót keresik. Egy mosáshoz 4-5 darabra (többször felhasználható, próbacsomag ára 500 forint) van szükség, amit egy kis textilzsákba bújtatva a mosandó ruhák közé kell tenni. „Szaponint (felületaktív hatóanyagot) tartalmaz, emiatt habzik, ha víz éri, ezzel segíti a ruhák tisztítását” – osztja meg. Figyelmeztet, az eredmény csalódást okozhat: az erőteljesebb foltokkal nem bánik el, ráadásul a világos ruhákat fakóvá, szürkévé teheti. Konyharuhákon teszteltük, bár csak 40 fokon és csak egyszer - az újramosás mellett döntöttünk.

A szagtalan mosószóda (nátrium-karbonát), kilója 500 forint, a környezettudatos háztartás egyik alapszere – mint kiderült. (A természetben is megtalálható, gyártásakor nem keletkezik melléktermék, használat után pedig lebomlik.) Oldata lúgos, ezért a zsíros foltok eltávolítására is alkalmas, csíramentesít is. Ágnes folttisztító sót (nátrium-perkarbonát) ajánlott még, szintén környezetbarát, az erőteljesebb fehérítésért felel. Ebből fél kiló 800 forint. Az öblítéshez mosóparfümöt szereztünk be, 2000 forintba fájt. 100 ml, elvileg sokáig kitart.

A zöld mosószer egyedül a fűvel nem bír

Tóthné Balázs Kata néhány éve csatlakozott a Tudatos Vásárlók Egyesületének Ökokör elnevezésű képzéséhez, az ott elsajátítottakat nemcsak otthon hasznosítja, de tovább is adja. Felszabadítóan hat rá, hogy tisztítószerei olyan természetes anyagokra cserélte, mint a szódabikarbóna, ecet, citromsav, mosószóda, folttisztító só, mosószappan. A további tesztmosásainkhoz használt mosógélt a tőle kapott útmutatás szerint készítettük el: 200 gramm mosószódát feloldunk 4 liter vízben, 150 gramm hagyományos szappant reszelve (a folyamat gyorsítása érdekében) beleolvasztunk, hagyjuk főni (nem forraljuk!) fél órát. Végül beleöntünk 150 gramm szódabikarbónát, majd flakonokba töltjük. A mosógélből a víz kiválik, ezért használat előtt felrázandó. Egy mosáshoz elég lehet belőle a megszokott kupakkal, ez függ a ruha mennyiségtől, szennyezettségétől is. A koszosabb fehér ruhákat folttisztító sóval lehet előáztatni, a tarkábbakhoz Katalin marhaepeszappant ajánl. Mindkettő jól szuperált: beszáradt vér-, sár-, zsír- és csokoládéfoltokon teszteltük, egyedül a fűfolt fogott ki mindkettőn. Az öblítőt is házilag gyártottuk: előállításához 1:1 arányban van szükség vízre és ecetre, 1 liter folyadékhoz mehet 10-20 csepp illatanyag. Az ecet elveszíti szúrós szagát, mire a ruha kikerül a gépből, ám tömény illatfelhővel se számoljunk – ez okozott számomra némi hiányérzetet.

Ecet vagy citromsav?

A fürdőszobai szaniterek vízkőoldásához kétféle receptet is ajánlott Kata. Először is vegyünk egy spriccnis adagolót! Ebbe tölthetjük az ecet és a víz 1:1 arányú kombinációját. Ezzel tisztítottuk a fürdőkádat és környékét. Szivaccsal dörgöltük át a felületeket, az eredmény tökéletes lett, bár a szokásos heti tisztítást végeztük, nem többéves vízkőtől kellett megválni. Az ecet szúrós szaga miatt (ami a szellőztetéssel ugyan gyorsan elillant) a vécé és a mosdó tisztításánál a citromsavas vízkőoldás mellett döntöttünk: 2 deciliter langyos vízben egy púpos teáskanál citromsav feloldása után, teafa illóolajat csepegtettünk. A finom illat mellett, sikerült csillogóvá varázsolni a kijelölt területet – egyértelműen ez a szer vitte a pálmát. A munkánk végeztével jött egy gyors felmosás: a vízhez egy maroknyi mosószódát, pár csepp mosóparfümöt csepegtettünk. Senki nem mondta volna meg, hogy nem a korábban erre használt általános tisztítószert használtuk.

Szöveg és kép: Kolonics-Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben