Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mi történt a Magdolna- ás Orczynegyed közösségi fogadóóráján?

„Lehetnének ilyenek a testületi ülések is”

2021. június 23. szerda

Június 16-án tartották a Kesztyűgyárban azt a közösségi fogadóórát, amin a Magdolnanegyed és az Orczynegyed közös ügyeiről kérdezték a személyesen és online résztvevők az önkormányzat vezetőit és a képviselőket. Egymásnak feszültek a vélemények, volt kiegyezés is, és voltak éles kérdések is.

A fórumot Udvarhelyi Tessza, a Közösségi Részvételi Iroda vezetője moderálta. Megemlítette, hogy a közösségi fogadóórákat másfél éve kezdték, és évente egyszer minden negyedben tartanak egyet. A nyitott beszélgetések célja, hogy a helyi polgárok találkozni tudjanak választott képviselőikkel és az önkormányzat feladataiban közreműködő intézmények vezetőivel. Június 16-án a Kesztyűgyárban Pikó András polgármestert, Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármester, Sántha Péterné fideszes, Ferencz Orsolya fideszes és Camara-Bereczki Ferenc MSZP-s önkormányzati képviselőket, valamint Sárkány Csillát, a RÉV8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. igazgatóját és Nováczki Eleonórát, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) vagyongazdálkodási igazgatóját kérdezték a résztvevők. A bevezető gondolatok a járvány körül jártak.

Járványügy

Sántha Péterné szerint nem volt egyszerű a bezártságban töltött sok-sok hónap, hogy csak online tarthattunk kapcsolatot. Megjegyezte, hogy tavaly februárban többen jöttek el személyesen, és fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Teleki tér környéke egy emberként utasította el a drogrehabilitációs központ létrehozását, mert kicsi itt a hely annyi szakmai cél megvalósítására, mint amit felsoroltak.

Ferencz Orsolya felszabadító érzésként élte meg, hogy személyes rendezvényeket lehet újra tartani. Úgy látta, az önkormányzat átalakítása a járvány alatti működésre kihívás volt minden ott dolgozónak, és örömmel nyugtázta, hogy a Golgota tér felújítása a befejezéséhez közeledik, visszakapja régi szépségét, és hogy a pandémia elején átadott Bláthy Ottó utcai parkban újra gyerekek játszanak. Reményeik szerint folytatódni fog a zöldövezet fejlesztése a Ganznál, méghozzá a Bárdi Autószalonnal együttműködve.

Camara-Bereczki Ferenc abban bízik, hogy nem lesz negyedik hullám. Szerinte sok szokatlan megoldást kellett alkalmazni, s ez nehézzé tette a kapcsolattartást a lakosokkal.

Pikó András úgy gondolta, mindenkinek az a legfontosabb, hogy a járvány ne tudjon úrrá lenni rajtunk. Ő is örül a Golgota tér megújulásának, ami egy olyan fejlesztés, amit az előző önkormányzat kezdett el, több mint 260 millió forintba került, s végre át lehet adni. A megnyitó a július 12-i héten lesz, ahová várja az előző önkormányzat képviselőit is.

Ezután megindultak a kérdések. Lássuk ezeket:

Polgármester úr, ne hallgasson arra, hogy mindenhonnan dicsérik. Szerintem tévútra viszik a polgármester urat a tanácsadói. Beszéljen a józsefvárosi emberekkel, nem merik a szemébe mondani, mi jó, mi nem az. Figyelem az online megjelenéseit, minden második szava a Józsefvárostól elvett pénzekről szól. A járvány után volt zenélés, piknikezés, de a többi nem ment. A tisztaság, biztonság nincs rendben a kerületben. Az a benyomásom, csak olyanok kapnak önkormányzati lakást, akiknek már van pénzük. Az egyik kivitelezővel dolgoztat a felújításon, az hogy szorul rá? Mindenki idejön, mert egy éves józsefvárosi ittlakással már pályázhat.

Pikó András: Ha rossz úton vagyok, beszéljünk róla, de ne a tanácsadókat okolja. Kétkedve fogadom, ha dicsérnek. Egy politikust nem kell dicsérni, szolgál és soha nem hibátlan. Én bringával vagy buszon járok, bármikor megállíthatnak, nem az a vezető vagyok, akihez nem lehet eljutni. Azt mondom, ha elkövetünk hibákat, tudjunk korrigálni, elnézést kérni, s volt, hogy én is rákényszerültem erre.

Valóban a köztisztaság a legnagyobb problémánk. Erre költjük a legtöbbet, és a kevés pénzből próbálunk újabb és újabb fejlesztéséket tenni, vettünk új takarítógépeket például. Az FKF-el pedig szerződést kötöttünk arra, hogy minden héten egy nagyobb utcát, mint a Népszínház vagy a Baross utca, faltól-falig ki fogunk takarítani. Ez az akció ősz végéig tart. Az önkormányzat odarakja magát jobban, mint bármikor, meglátjuk majd, mennyire lesz tiszta a kerület. És szeretném látni azt is, hogy a lakosság és a civilek is beleállnak, hogy kitakarítsuk a kerületet.

Tavaly nyáron volt egy mozizás, amikor nem volt járvány, és mindenkinek jól esik most is, hogy végre lesznek programok. De tavaly 150 milliót fordítottunk egyedül a járványügyi segélyezésre, ami sok ezer embernek segített. És volt folyamatosan népkonyha, megerősített idősügyi ellátás, zöldszám, kivittünk segítséget embereknek – sajnálom, ha ezt nem vette észre.

Sok kerületben nem csak helyiek tudnak pályázni bérlakásra, azonban nálunk csak józsefvárosiak indulhatnak. A kérelmek elbírálása a testület által elfogadott szabályok szerint folyik, nem a polgármester dönt. Könnyítettünk a feltételeken, így az elmúlt másfél évben kétszer annyi lakást pályáztattunk meg, mint az előző vezetés négy év alatt, és azok kaptak lakást, akiket a szociális bizottság megfontolt döntés alapján kiválasztott. Erről minden információ kint van a honlapon.

Ferencz Orsolya: A köztisztaság nagyon nehéz kérdés, és most, hogy a járvány elmúlt, megint meg fogjuk tudni oldani, hogy folyamatossá váljon a tisztaság megkövetelése.

A Vajda általános iskolában dolgozom hét éve, és közszolgálati lakást kaptam. Felújítottam, normálisan fizetem, két kiskorút nevelek egyedül. De felszólítottak, hogy ki kell költözzek, és még mindig nem kaptam választ, hogy hogyan tovább.

Nováczki Eleonóra: Ez eléggé magánjellegű kérdés. Közszolgálati munkaviszonyhoz tartozó szerződése volt. Amikor az iskolák ellátása átkerült a belső-pesti tankerülethez, a munkáltatója nem adott nyilatkozatot arról, hogy nem az ön hibájából szűnt meg a munkaviszonya, és az új munkáltató nem jelölte ki bérlőnek a lakásban. Ma már ennek nincs jogszabályi lehetősége, ezért nem jöhet létre a bérleti jogviszony közszolgálati lakás bérlőjeként. Ezért kapta a levelet, mert most jogcím nélkül tartózkodik a lakásban, hiszen a munkaviszonya megszűnt a JGK-nál, ezért azt el kell hagynia.

De nem az én hibám, ez így becsapás volt. Hét éve dolgozom ugyanott, épp azért, hogy ne vegyék el a lakást.

Ferencz Orsolya: Nem lehet gyerekkel kirakni senkit az utcára. Ezt meg fogjuk oldani. Tudom, hogy nem egyszerű a helyzet, rendeletek vannak, de nem lehet automatizmusok alapján intézkedni, ez emberi kérdés. Ezt könnyű mondani egy képviselőnek, miközben jogszabályok vannak, de meg fogjuk találni a megoldást.

Pikó András: Ön az iskolák átszervezése miatt átkerült egy másik munkáltatóhoz, nem tehet róla. Nem csak ön van ilyen helyzetben. Akik az állam által átvett önkormányzati intézménynél dolgoznak, pl. iskolában, mind hasonló helyzetben vannak. Biztosan megoldást kell találnunk ebben, és ebben együtt fogunk működni az ellenzékkel. Olyan nincs, hogy két gyerekkel önnek az utcára kelljen menni.

Együtt ül a képviselőtestületben az ellenzékbe került Fidesz-frakció és mostani többség. Mikor kezdenek el közösen dolgozni a kerületért? Mikor lesz összhang, hogy nem az ellenkezőjét állítja mindkét oldal? Van-e olyan téma, amiben az elkövetkező három évben összefogva a lakókért tudnak dolgozni? Itt a parkolási ügy vitája például, hogy ki adott jogtalanul kedvezményt, vagy ki vette el? Vagy mi van az üdülővel? Nem az érdekes, hogy ki van hatalmon, kezdjenek el értünk dolgozni.

Pikó András: A parkolás kerületi rendeletét a főváros rendelete határozza meg, ami szerint Budapesten lakásonként 2 autóra adható kerületi szinten kedvezmény. Ebből következik, hogy a korábbi helyi rendelet, ami lakosonként határozta meg a kedvezményt, ellentmondott a felsőbb jogszabálynak. Sokan visszaéltek ezzel, ez is oka a parkolási gondoknak. Olyan eset is volt, hogy fiktív adatokkal jelentkeztek be. Ha nyolcan bejelentkeztek, akkor 8 ingyenes parkolási engedélyük volt. A döntésünket a Kormányhivatal megtámadta, ám emiatt a jogosan járó kedvezményeket sem tudjuk megadni még az első autóra sem, amíg a Kúria nem dönt. Az ügy októberig is elhúzódhat, de csak a most folyamatban levő kérelmeket érinti. (Azóta megszületett az áthidalónak szánt megoldás – a szerk.)

Gyermeküdülés. Az a 400 gyerek, akit a Fidesz pártalapítványa most elvisz üdülni, biztosan jól fog járni, de nem az a megoldás. Ha egy önkormányzatnak nincs pénze, akkor nem politikai szervezetekkel kell rászervezni, és aztán visszamutogatni, hogy lám meg tudjuk oldani pártalapon, mert az önkormányzat nem képes erre. Hogy mikor lesz vége ennek a politikai hajcihőnek? Ha méltányosan viselkedünk a másikkal, és nem próbáljuk meg beszorítani akkor, amikor egy járvány alatt próbálja az alapszolgáltatásokat biztosítani. Most azt tudjuk csinálni, hogy 3 tábort szervezünk. Magyarkúton iskolai csoportoknak az ott működő táborunkba, és 12,5 milliót költünk arra, hogy Balatonszemesen 250 halmozottan hátrányos helyzetű gyerek táborozhasson augusztusban, valamint az Orczy-parkban a Közszolgálati Egyetemmel együttműködve is lesz nyári napközis tábor.

Ami a Káptalanfüredi táborunkat illetni, 2015-ben olyan megállapodást kötöttek Simicska Lajossal, hogy az önkormányzat átadta volna a teljes tábort 10 nap használatért cserébe. 2019-ben az állami építtető és a minisztérium kérte, hogy terveztessük át, majd jött egy döntés, hogy nem azt akarjuk megvalósítani, ami az eredeti elképzelés volt, és vissza kellett fizetnünk több mint 2 milliárd forintot. Most folyik az elszámolás és azt reméljük, vissza fogjuk kapni a pénzt, és 5 év után végre fel tudjuk építeni a gyerektábort, aminek lesz sportutánpótlás funkciója is.

Ferencz Orsolya: A 400 gyerek táboroztatásában nem politikai szándék vezetett minket, és ha lesz mód rá, még többnek fel fogunk kínálni a lehetőséget. Az állammal történő ügyintézéshez, ahol már csak egy kérvényt kell megírni, minden segítséget megadunk, hogy elkérhessük a 2,1 milliárdot. Ha kell, itt megírjuk rögtön. Nem egészen megalapozott vádak hangzottak el, de ha belemegyünk részletekbe, egész reggelig itt fogunk ülni. Maradjunk a gyerektábor ügyében annyiban, hogy megnyugtató választ tudunk adni, meg fogjuk találni a megoldást.

A parkolási rendeletet mi figyelembe vettük, és úgy tudjuk, minden szabályt betartottunk, és a lehető legkedvezőbbet hoztuk ki a lakosság számára. Lehet, hogy nem volt a legtökéletesebb, ezt is elfogadjuk. Gyorsan, pragmatikusan meg lehetne találni a megoldást. Ne a rossz szándékot keressük a másikban, ha valami formális probléma van, keressük meg, hogy tudunk azon túljutni.

Számonkérték az együttműködést. Egy csomó ügyben, ha nem is látszik a közvéleményben, ott van az együttműködési szándék. Én is szeretném, hogy ne legyen minden aktuálpolitikával átitatva. Ez jogos igény, az önkormányzati politizálás nem a nagypolitika színtere. De óhatatlanul így van, meg lesz is, mert a politika ilyen világ. De jogos igény, nem itt kell a parlamentet eljátszani a Baross utcában.

Pikó András: Egyetértek mindennel, ami itt elhangzott. Szerintem Káptalanfüred ügyben jó úton haladunk. Le kellett zárni a dolgokat, nem arról van szó, hogy írjon a polgármester egy levelet és adják a pénzt, van egy rendje a dolognak, amin most túljutottunk, s minden esély megvan arra, hogy visszakapjuk a teljes pénzt.

Camara-Bereczki Ferenc: Remélem, hogy a jövőben hasonlóan tudunk majd beszélni testületi üléseken is. Vannak közös pontok, de nehéz ezeket ebben a politikai légkörben kihangsúlyozni.

Még a köztisztasághoz: fűnyíró és teherautó is érkezik, valamint 3 vécésnénit, 9 takarítót és egy kertészt vettünk fel, és még keresünk embereket. A nyár kemény lesz, mert a kitelepülő vendéglátók okozhatnak nehézségeket.

Az Orczy út 45-ben önszerveződő közösség alakult, hogy a ház előtt közösségi kertet hozzon létre. Írtunk többeknek, de nem kaptunk választ arra, milyen segítséget kaphatnánk például egy vízóra felszerelése ügyében ehhez a nulla költségvetésű tervhez.

Camara-Bereczki Ferenc: Örültem a megkeresésnek, találkoztunk is a Gólyában. De azokban a kérdésekben, amik nem kerületi hatáskörben vannak, nem tudunk könnyen segíteni. Az Orczy út fővárosi tulajdonba van, és az utóbbi 20 évben mostohagyermeke a fővárosnak. Ha pedig olyan e-mail jön kérésekkel, aminek van 15 címzettje, arra nagyon lassan érkeznek meg a válaszok. Azon vagyunk, hogy néhány dologban, mint pl. a biciklitárolók, mi oldjuk meg a helyzetet főváros helyett is.

Rádai Dániel: A kérdés valóban elsikkadt, mert nem tudtunk reflexszerű választ adni, miféle támogatást nyújtsunk. A főváros és a Főkert nagy léptékben gondolkozik, nehezen érnek el a lakók szintjére, itt nyilván nekünk kell beleállni. Most ez a számonkérés pillanata volt, ezért megkövetlek titeket, amiért öt hete nem reagáltunk erre a kérdésre. A vízóra telepítésére a Zöldudvar program vagy kabinet-támogatás formájában látok lehetőséget, mivel szeretném támogatni azt a hozzáállást, hogy egy lakóközösség összefog, pénzt sem sajnálva.

A vízóra 70 ezer lenne, kaphatunk erre könnyen számon kérhető igéretet?

Camara-Bereczki Ferenc: Most már vannak testületi ülések, szerintem egy hónapon belül meg tudjuk oldani a papír szintjén, a locsolás pedig nyár végére megoldódhat.

Azt olvastuk, hogy az önkormányzati lakásokat eladják. Mi is meg szeretnénk venni a lakásunkat. Mikor lesz rá lehetőség?

Pikó András: A lakáseladásokat csak a világörökségi területen és műemlék lakásoknál biztosítja a kormány új törvénye. Az önkormányzat saját rendelete nem változott, a forgalmi érték 85 százalékáért lehet megvenni önkormányzati bérlakást. Elfogadható megoldásnak találnám, ha azok számára, akik évtizedek óta laknak egy lakásban, az állam venné meg 85 százalékéért, és aztán ő adná tovább a lakónak kedvezménnyel. Az önkormányzati lakásállományról nem tudunk lemondani, nekünk ebből kell a szociális problémákat megoldani.

Miért nincs engedélyezve a Kesztyűgyárban a gyerekek sportfoglalkozása. Mindenfelé érdeklődtem, másutt nincs ilyen tiltás. A gyerekeket a koszos FiDo térre akarják küldeni bokszedzésre a hűségben, itt az udvarra sem mehetünk, mondván a szomszédos építkezés daruja errefelé áll. Beszéltem velük, hogy ne erre álljon, de a Kesztyűgyár azt mondta, perben állnak az építkezéssel. Ez a bokszprogram nagyon fontos volt, mert a gyerekek így nem bandáztak, nem jártak drogozni.

Pikó András: Most hallok erről először, de értem a problémát. Szeretném biztosítani a jóindulatunkról. Az én fiam is jár harcművészeti edzésre zárt terembe, biztosan meg fogjuk találni a megoldást.

Várható-e a Magdolna utca kétoldali egyirányúsítása a Kálvária tér, illetve a Mátyás tér felé? Ezzel forgalmat lehetne csökkenteni, és el lehetne kezdeni a Dankó utca zöldítését.

Sántha Péterné: Ez egy rendkívül veszélyes közlekedési pont, a kérést továbbítom a forgalomirányításért felelősöknek.

Tudni-e valamit a Ludovika-projektről?

Ferencz Orsolya: Ez a projekt állami beruházás, tudomásunk szerint folytatódik.

Mi a helyzet az összeférhetetlenségi ügyével? Nem lenne tisztességes, ha lemondana? Van ideje az önkormányzati munkával foglalkozni amellett, hogy nagykövet és kormánymegbízott?

Ferencz Orsolya: Nem áll fenn összeférhetetlenség, erről tájékoztattam polgármester urat, és az erről szóló összes iratot megküldtem már neki. Ez kitüntető rang, nem jár vele automatikusan megbízatás, és nem vagyok kormánymegbízott sem, hanem miniszteri biztos, aki a tudományos tevékenységet végez.

A Lime rollerek szerződése mikorra készül el?

Rádai Dániel: A Lime végighaknizza a kerületeket, és próbál ajánlatot tenni. Mi ezt mérlegeltük, és létrehoztuk a saját mikromobilitási pontjaink hálózatát, ami jelenleg a BKK előtt áll véleményezésre. Előfordul, hogy lassan őrölnek a fővárosi malmok, de remélhetőleg jóváhagyják amikorra mi is kész leszünk a saját szabályozásunkkal. Azt remélem, ősztől már akár felfestés nélkül is tudják a szolgáltatók tárolni a rollereket a mobilitási pontokon.

Várható-e a Szerdahelyi utca egyik oldali parkolósávjának megszüntetése a forgalom zavartalan haladása érdekében?

Az Orczy út elhanyagolt állapotával és a Kőris utcai zebrával kapcsolatban több kérdés is jött.

Rádai Dániel: A költségvetésünk teljes közlekedésbiztonsági csomagja hamarosan feloldásra kerül, így elkezdhetjük a munkákat ezekben a kérdésekben is. A Dankó utca lesz az egyik pályázatunk, ahol meg tudjuk mutatni azt, hogy moderált beruházásokkal jelentős közlekedésbiztonsági lépéseket lehet tenni.

A Szerdahelyi utcai parkolósáv kapcsán kevésbé osztom a véleményt, mert szakmai szempontból megfelelő az utca szélessége ehhez a forgalomhoz, s még így is vannak ott autópályás pillanatok.

A zebra fővárosi illetékesség, a felfestés Budapest Közút feladata. Egy éve készen vannak a tervek, az ügy a fővárosi költségvetés szűkítése miatt áll. Egy jelzőlámpás zebra kiépítése 50 millió forint lenne. Elértük, hogy a lámpákat el lehessen hagyni, így a költség a felére csökkent, s ezzel a megfogható keretbe került. Az Aldival egyeztetünk, hogyan osszuk meg a forrásokat. Nekik korábban volt rá hajlandóságuk, de több fővárosi hozzájárulást vártak, ezért az egyeztetést nem tudtunk folytatni. Mi most a saját költségvetésünkből teszünk bele pénzt az Aldival. De nem merek határidőket ígérni, néhány hónap lehet.

Pikó András: A fővárosi kezelésű Orczy út nagyon szemetes. Amikor civil aktivista voltam, csináltunk közös szemétszedést, nem ez a megoldás, de biztosan kell valamilyen közösségi kaszálást tartani.

Camara-Bereczki Ferenc: A FKF által leszerelt szemeteseket saját erőből pótoltuk az Orczy úton, tettünk ki kutyaürülék-tartót is. A JGK saját erőből hetente kétszer lemossa a Kőris és a Csobánc utca közötti szakaszt.

Nem szedik fel sokan a kutyakakit.

Camara-Bereczki Ferenc: A VEKOP program keretén belül készültek kutyás tájékoztató kiadványok, és a Kálvária téren is tartunk kutyás programokat. Nagy hangsúlyt fektettünk idén a kutyafuttatók felújítására, de az az érzésem, pont azokat nem érjük el, akik a legtöbb ürüléket hagyják a kutyájuk után. Próbáljuk a gazdikat edukálni, de szeretnénk, ha a Közterület-felügyelet is jobban ráállna a témára.

Udvarhelyi Tessza: Minden józsefvárosi kutyásnak jár 100 kutyazacskó, amit a Kálvária téri infoponton lehet átvenni.

Dankó utca, sportudvar. A hangos sport miatti lakossági panaszok miatt be kellett zárni, de csendesebb tevékenységre, mint a jóga, nem lehetne használni?

Sántha Péterné: Amikor a lakók kifogása miatt le kellett állítani a hangos sporttevékenységet, az volt a terv, hogy mindez átmenjen a jól felszerelt FiDo térre. Ez valahol megrekedt. Konzultálok Rádai alpolgármester úrral, hogy átmegy-e oda a Magdolna utcai közösségi kert, mert ez volt a terv továbbszövése.

Dankó utca 40., zöldudvar közösségi tervezéssel. Megtudható, hogy mennyibe került?

Sárkány Csilla: Még nincs befejezve. Ha kész, akkor természetesen mindennel elszámolunk. Tételenként be tudjuk mutatni a kiadásokat, de még lesz növényültetés, és sok minden más is vissza van.

A Diószegi 18. sorsa érdekel, rendkívül elhagyatott, elhanyagolt ház.

Nováczki Eleonóra: A Diószegi 18. és 20. hosszú ideig a Közszolgálati Egyetem fejlesztésének részét képezte, majd visszakerült hozzánk. A kis lakások egybecsatolásával megvalósulhat egy korszerű épületrehabilitáció.

Pikó András: Háromnegyed éve kerültek az épületek vissza hozzánk, és fel kell még mérnünk, megéri-e felújítani őket vagy új házak épüljenek a helyükbe, állami vagy magánberuházó bevonásával. Most nem tudunk konkrétabbat mondani.

Tervezik-e, hogy a Teleki teret még inkább felhasználóbaráttá teszik? A park kihasználatlan a szabályok miatt, enni, inni, fűre lépni tilos.

Rádai Dániel: A parkok házirendjét érdemes lenne felülvizsgálni. Én is azt látom, hogy a park több funkcióra is lehetőséget adna. Már tavaly márciusban foglalkoztatott a fűre lépni szabad kérdésköre, de háttérbe szorultak az ilyen kérdések, örülök, hogy újra szembesítenek vele.

Camara-Bereczki Ferenc: Lehet, hogy érdemes újragondolni pár dolgot, de közösségi tervezés alapon.

A Lujza utca fejlesztésére vannak-e tervek?

Rádai Dániel: Konkrét tervek még nincsenek, azt szeretném, ha a forgalmi rendet nyár végéig rendeznénk. Nagy nyomást érzek a Lujza utca lakóitól, és amikor kijelölésre kerül egy utca fejlesztése, ez is jelentős szempont.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Józsefváros Facebook-oldala

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben