Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros megtalálta a kerület legszebb biciklijét

Sanyi lett a nyertes drótszamár

2021. június 23. szerda

A kerületi bicikli-szépségverseny nyertese pedig megkapta az első helyért járó vándorkupát, amiért jövő ilyenkor ismét ringbe lehet szállni. A díjátadásra kedden este került sor a Horváth Mihály téren.

A bizonyos vándorkupa 365 naponta cseréli majd gazdáját, ezért is az van az oklevélre írva, hogy Józsefváros legszebb bicaja 2021 - mondta Rab Gitta, kerületi kommunikációs asszisztens, és hogy jövőre is mindenképp meghirdetik ezt a verseny. A díj még azzal a megbecsüléssel is jár, hogy Eszter (a nyertes tulaj) biciklije lesz a kerület nagykövete minden helyi kerékpáros rendezvényen.

Jelenlévők meg is állapítják hangosan, hogy ez „mennyire menő”. Kérdeztem egyből Gittát, milyen események lesznek, erről még nincs pontos információ, amit a jövőben rendezni fognak. Emellett továbbra is támogatni fogják a zöld módon való közlekedést. Miközben beszélgettünk a jelenlévőkkel befutott Pikó András is, természetesen biciklivel. Gyors ökölpacsi, pár kedves szó, gratuláció, majd hajt is tovább dolgára.

Megkérdeztem Esztert, hogy hova fogja tenni a kupát. Azt mondta a Horánszky utcai őshonos Józsefvárosi lakhelyének szobájába, a könyvei mellé. Adta magát a következő kérdés, hogy mitől őshonos az a bizonyos lakhely, mire mondja, hogy mert mióta fölköltözött Pestre – 2017 – Józsefvárosban lakik. Ekkor vették föl az ELTE Esztétika szakára, és azóta is az a lakás a bázis.

A legtöbb lájkkal nyert cangája egy Giant kerékpár, amit anno egy olyan jó fej szerelőtől vett meg, aki öregecske bicikliket újít fel. Szerinte biciklizni feeling, azóta egész évben azzal jár. Az országúti kerékpárok kereke – mint tudjuk – nagyon vékony. Saját tapasztalataimból kiindulva megkérdeztem tőle, járt már-e úgy, hogy beleakadt a kereke a villamossínbe. Egyből jött a válasz, hogy első héten ő így esett el vele, azóta pedig kerüli a síneket, szóval jó vigyázni városban versenybringákkal – kaptunk az újdonsült nagykövet asszonytól rögtön egy közlekedésbiztonsági jó tanácsot is.

A Horánszky utcai őshonból mindig ezzel a biciklivel teker végig a Baross utcán egész a Gólyáig, ami az Orczy téri törzshelyük, derült ki, Sanyi milyen útvonalakon rója a kilométereket.

Mert a bicikli neve egyébként Sanyi. Valaki gratulált Instagramon - mondta Eszti, „Milyen szép bicikli vagy, Sanyi!” Ezért lett ez a neve - folytatja – és mivel rózsaszín és sárga, ezért, szerinte, mondhatjuk, gendersemleges.

A versenyt a Zöld Nyolc programsorozat keretében rendezte meg a kerület, hasonló esemény pedig épp most is zajlik. Szintúgy képeket lehet beküldeni, amire bárki szavazhat, csak most növényekre. Kérdeztem Gittát a kapcsán, hogy home officeban dolgozók beküldhetik-e az otthoni általuk legszebbnek gondolt növényekeit, mire azt mondta minden képet nagy örömmel várnak. Szóval fotóra és lájkra fel!

Szerző: Rebró Fanni Fotó: Mile Máté

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben