Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Örökbe fogadtak egy parkot

Hadd fürkészhessék a felhőket a fűben fekve az unokáink is

2021. június 24. csütörtök

A Losonci Téri Általános Iskola és a Rotary Club Budapest-Margitsziget együttműködése évtizedes, újabb közös projektjük a gyerekek zöldebb jövőjéről szól. Az egyesület örökbe fogadott egy parkot, amit a diákokkal együtt gondoznak majd.

A Rotary tagjai a szebb és élhetőbb környezet ügyéért döntöttek úgy, hogy kilépnek a Losi falain kívülre és örökbe fogadnak egy parkot a Józsefvárosban, minél közelebb az iskolához, hogy a gyerekek is gondozhassák azt. Méretben és közelségben is ideális a Losihoz közeli Molnár Ferenc park. A gyerekek feladata lesz a zöldfelület tisztántartása, ápolása, kisebb javítások elvégzése, aminek anyagi költségét is állja a Club (ezt már bónuszként) – mindent egyeztetve az önkormányzattal.  

 „A gyerekek jövője szempontjából nagyon fontos, hogy milyen példával járunk el előttük, hiszen az ő nemzedékük az, amelyiknek a globális felmelegedés és a környezetvédelem problémájával igazán szembe kell majd nézni” – nyilatkozta lapunknak korábban az elnök.  

A június 12-én tartott örökbefogadást piknikkel ünnepelték, az énekkarosok (az iskolában működő Superar Alapítvány kórust vezető tanáraikkal) rövid koncertet adtak, majd a tér közepén helyet foglaló beton virágládákba friss virágokat ültettek felnőttek, gyerekek együtt. Az iskola diákjait a 3. b-sek képviselték a ceremónián, a későbbiekben persze a többi osztály is besegíthet. 

Az örökbefogadást az önkormányzat is üdvözölte: „Csodálatos minden olyan kezdeményezés, amikor a kerület lakossága, vagy valamely szervezet úgy véli, tehet valamit és tenni is akar a környezetért, és aztán eszközt is ragad.” 

A gyerekek nagy kedvvel kertészkedtek, túrták a földet, pillanatok alatt beültették a kiskerteket. Ha ideje engedi és lehetősége is lesz rá, szívesen kijár majd a nyáron a virágokhoz, meglocsolni őket, jelentette ki Krisztián, aki még sosem ültetett virágot. „Nagyon jó élmény az ültetés, mert a virágoknak jó érzést okozunk, hogy tudnak élni, és ők is jót tesznek velünk azzal, hogy tisztítják a levegőnket” – osztotta meg gondolatait Priszcilla.  

A gyerekek fogékonyak a környezetvédelemre, de konkrétabb megfogalmazásra van szükségük – hívta fel a figyelmet Kovácsné Kuti Zsuzsanna, a kertészkedő diákok tanítója. Fontos az órán megtanult elmélet mellé a gyakorlati tapasztalat: a maga valójában látni egy virág növekedését. Ezzel könnyebben tudatosul bennük, ők is tehetnek a jobb környezetért. „Megszoktuk, hogy mi vagyunk a legfontosabbak. Azt gondoljuk minél többet fogyasztunk, annál gazdagabbak leszünk, miközben a túlfogyasztással a természetet csonkítjuk. Fontos azért küzdeni, hogy az unokáink is megtapasztalhassák, milyen érzés feküdni a fűben, és közben fürkészni a felhőket.”  

szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; fotó: Huszár Boglárka 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben