Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÚJABB FORDULAT A PARKOLÁSI ÜGYBEN

Ismét igényelhetők a parkolási engedélyek

2021. június 25. péntek

Újabb fordulat állt be a kerületi parkolási ügyben. A Kúria visszavonta korábbi döntését, amely a parkolási kedvezményekre vonatkozó önkormányzati rendelet pontjaira alkalmazási tilalmat írt elő. Így most, aki kéri, kiválthatja parkolási engedélyét.

Hamarosan visszaáll a normál menetrend a parkolásban: bár az informatikai rendszer visszaállítása néhány órába beletelik, hétfőtől már egész biztosan újra igényelhetők a parkolási kedvezmények. Azoknak a lakosoknak, akik a kedvezményre eredetileg jogosultak, de nem tudták kiváltani várakozási engedélyüket a Kúria által június 11-től érvénybe léptetett ideiglenes tilalom miatt, és büntetést kaptak ebben az időszakban, amennyiben kérelmezik, törlik a pótdíjfizetési kötelezettségüket – tudtuk meg az önkormányzat sajtóreferensétől, Békési Zsuzsától.

A normál menetrend a következőt jelenti: a 2021. január 29-én megváltozott rendelet szerint lakásonként egy autó díjmentesen parkolhat közterületen, a második (vagy az utáni) autó pedig különböző kedvezményeket kaphat

- ha gáz- vagy elektromos üzemű, semmit nem kell fizetnie,

- ha hibrid vagy euro 5-ös környezetvédelmi kategóriába tartozó az autó, akkor 70 százalékos kedvezményt kap,

- ha euro 4-es besorolású, akkor 50 százalékosat,

- ha pedig euro 3-as, akkor pedig 30 százalékosat.

Mint azt korábban megírtuk a Fővárosi Kormányhivatal indítványára, amelyben a Józsefvárosban március 31-én életbe lépett parkolási kedvezményekre vonatkozó önkormányzati rendelet pontjának visszamenőleges megsemmisítését, a végleges döntésig pedig ideiglenes tilalmát kérte – a Kúria akkor életbe is léptette az ideiglenes tilalmat, vagyis kimondta, a döntésig nem lehetett a kifogásolt pont alapján eljárni. Ez viszont azt eredményezte, hogy június 10-től az újonnan beköltözők és a gépjárművüket lecserélők nem igényelhettek parkolási engedélyt. Azonban, hogy emiatt ne kelljen fizetniük, az önkormányzat fizetési haladék kérvényezését tette lehetővé számukra – december 31-ig nem kell fizetniük.

Erre a hivatal által gyorsan bedobott mentőövre azonban még sincs szükség, ugyanis a Kúria most június 22-én visszavonta az ideiglenes tilalmat elrendelő végzését: úgy döntött, mégsem ad helyt a kérvényező, azaz a volt józsefvárosi fideszes polgármester, Sára Botond vezette Fővárosi Kormányhivatal kérelmének. A fizetési haladékról szóló rendeletet hamarosan visszavonják, mert okafogyottá vált, tudtuk meg az önkormányzattól.

Az indoklásban azt írja a Kúria, bár lehetőséget biztosított az önkormányzat számára azonnali jogvédelemre irányuló kérelem beadására - az önkormányzat élt is a lehetőséggel - az ideiglenes alkalmazási tilalomra vonatkozó döntést azonban ennek megérkezése előtt hozta meg. Vagyis a Kúria nem várta meg az önkormányzatnak rendelkezésére álló időt a döntése elleni jogi tiltakozás elővezetésére, hanem annak lejárta előtt döntött: június 8-án, miközben 9-ig szólt a határidő, és a kerület aznap be is nyújtotta azt. A Kúria elismeri, hogy ezzel megsértette a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Emellett a Kúria igazat adott az önkormányzatnak is abban, hogy ha a kérdéses pontot felfüggesztik a végső döntésig, akkor az új parkolási engedélyért folyamodóknak azt nem lehet kiadni. „A Kúria mérlegelve az indítványozott önkormányzat érveit, mely szerint az Ör. 2. § (2) bekezdése a) és b) pontja ideiglenes alkalmazási tilalmának elrendelése teljes mértékben megfosztaná a VIII. kerületi lakosokat a kedvezményes lakossági várakozási hozzájárulás lehetőségétől, ami súlyosabb joghátránnyal járna, mint az ideiglenes alkalmazási tilalom elmaradása, ezért a kérelem teljesítését nem tartotta indokoltnak.” Erre az érvelésre mondta korábban a Fidesz, hogy ez riogatás, és hogy szerinte simán visszaáll a korábbi parkolási rend, amikor lakosonként járt az autóknak az ingyenes parkolási engedély. Ezt az érvelést tehát nem osztotta a Kúria.    

A rendelet vonatkozó pontjainak megsemmisítéséről, avagy tovább éléséről a végleges kúriai döntés őszre várható. (A Kormányhivatal szerint az új rendelet növelte a közterheket, amire a kerületnek nem lett volna joga a veszélyhelyzet alatt. Ezt a kerület viszont vitatja.)

A nagy jogorvoslati igyekezetében majdnem új parkolási díjesőt intéző Sára Botond csalódottságának adott hangot a Facebookon: „A bíróság döntését nem értjük, és nem is értünk vele egyet, hiszen az nem a józsefvárosiak érdekét szolgálja, de kénytelenek vagyunk tudomásul venni. Bízom benne, hogy a Kúria végleges döntésében az emberek mellé fog állni. Viszont most itt a lehetőség a baloldal számára. Tartsák be szavukat arra vonatkozóan, hogy legalább a bíróság végső döntéséig nem sarcolják a kerületieket! És tegyenek végre pontot az ügy végére, adják vissza az eredeti parkolási kedvezményeket! Ez az egyetlen elfogadható és jó megoldás a józsefvárosiak számára. A döntés a baloldal kezében van!”

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia, Dercsényi Dávid; Kép: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben