Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ZSEBLÁMPÁS KALANDTÚRÁK ÉS MOTORSIMOGATÓ IS LESZ

A kerület rejtett részeit fedezhetjük fel a Múzeumok Éjszakáján

2021. június 25. péntek

A szokásos kézműves és gyerekprogramok mellett főképpen érdekes kerületi sétákat ajánl a Múzeumok Éjszakája (Múzéj) józsefvárosi programszekciója. Ezekből válogattunk néhányat június 26. nappalra és estére.

Korán fekvőknek

Nevével ellentétben ugyanis már délelőtt 11-től találni látni- és hallanivalót a Múzéjen, az Országos Pedagógiai Könyvtár például kétféle kerületi sétával készült, az egyiket - viccesen - a korán fekvőknek ajánlják, ugyanis délelőtt 11 órakor indul a Pollack Mihály térről, majd A Pál utcai fiúk regény helyszíneivel folytatódik, és járja végig belső-Józsefvárost és -Ferencvárost.

A programon Zoltán Áron, a Vígszínház művésze, a VerShaker „irodalmi vállalkozás” vezetője kíséri a résztvevőket, ő játssza ugyanis Barabás szerepét A Pál utcai fiúk Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián által írt musicalváltozatában.

Ugyanezen intézmény másik programja a Tisztviselőtelepen, mint a “legintelligensebb falun” viszi körbe a látogatókat, ez a Tündérkastélyként emlegetett gimnáziumtól indul, majd megfejtik Budapest egyik legnagyobb felületű domborművét, megnézik, hol élt Babits Mihály és Hugonnai Vilma, illetve az is kiderül, hogy ki volt a Rezső, aki a tér nevét adta egészen a közelmúltig.

Mindkét program 2 időpontban is indul, és a muzeum@opkm.hu címen kell előzetesen regisztrálni, mivel a létszám limitált. 

Luxusistenek és -motorok

Érdekes programegyveleget állított össze a Nemzeti Múzeum, a MotorkerékPálosok bemutatkozó és Motorsimogató a Múzeumkertben nevű programot nem részletezik, de a cím önmagáért beszél. Náluk is lesz séta, ráadásul este, elemlámpával, erre külön kell regisztrálni a múzeum honlapján

Izgalmasnak ígérkezik a Pálosok – Szubjektív tárlatvezetés, ahol a pálos rend tagjai, valamint olyan, a rendhez közel álló személyek vezetik körbe a látogatót, akik a megszokott muzeológusi nézőpontból kilépve saját szemszögükből, személyes történetekkel, illetve akár egy másik művészeti ág bekapcsolásával mutatják be a kiállítást.

A Luxus istenek – a Seuso-kincs titkai kiállításon megtudhatjuk, hogy hogyan épülhetett fel ez a bonyolult kapcsolatokkal átszőtt kozmikus eszmerendszer, milyen szörnyetegeket teremtett az ókori elme és keltett életre az ősi mítoszokban, milyen istenek emelkedtek ki a római panteonból, és „vésték bele magukat” a színezüstbe. Ide is regisztrálni kell a fent említett MNM-weboldalon.

Bátorságpróba

A Magyar Természettudományi Múzeum elsősorban gyerekprogramokkal készül, ezek közül valószínűleg a Bátorságpróba - Derítsd ki, mit rejt az éjszaka! fantázianevűt próbálnánk ki a kölykök helyében. 

A felnőtteknek a Margo Special duo játszik dzsessz-, pop-, modernsoul- és R’n’B-egyveleget. 

Szöveg: Ádám Judit, képek: MÚZÉJ, magyarmuzeumok.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben