Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

AZ EGYETEM OKTATÁSI-KUTATÁSI SÚLYPONTJA A JÓZSEFVÁROSBA KERÜL

Kiírták a meghívásos tervpályázatot a Pázmány-campusra

2021. június 28. hétfő

Kiemelt kormányzati beruházás lesz a 53 ezer nm-es hasznos alapterületet megkövetelő, 2027-re elkészülő projekt.

Kiírta az állami Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új campusának meghívásos építészeti tervpályázatát, azaz eggyel tovább lépett a Nemzeti Múzeum mögötti ingatlanegyüttes, a Magyar Rádió épületeinek fejlesztési terve.

Mint korábban már beszámoltunk róla, a nagy ingatlanfejlesztés egészen a Szentkirályi utcáig tartó területet felölelné, sőt a Szentkirályi utca 26. alatti épületet részlegesen bontani is készülnek. A beruházás 2027-re lehet kész.

Ahogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette, a beruházás kiemelt közérdekű kormányzati beruházás lesz, azaz számos engedélyeztetési eljárás alól felmentést kap.

A BFK előkészíti bővítést, a beruházást, amely nem csupán az épületek átalakítását jelenti, hanem városfejlesztést is jelent egyben - a cél egy zöldfelületekkel is tagolt, szellős, közösségi térként is alkalmas lokális városközpont létrehozása a Józsefvárosban, írja a Portfolio. A Palotanegyedben több egyetem is működik, a Pázmány központi épülete, ami a jogi kar, illetve a Mikszáth téren a bölcsészettudományi kar. Így a Magyar Rádió épülete szervezesen illeszkedik egy egységes egyetemi campusz kialakításának tervébe. A PPKE új campus létrehozásához 53 000 m2 nettó hasznos terület szükséges, ahol laborokat, informatikai és műszaki kutatóközpontokat is létesítenek. További célkitűzés egy multifunkcionális sportlétesítmény, illetve szakkollégium megvalósítása, valamint egy modern egyetemi könyvtár és az ahhoz tartozó olvasótermek biztosítása."Ezáltal az intézmény több képzési helyszínen folyó oktatási és kutatási tevékenységének súlypontja Budapestre, Józsefvárosba kerül", mondta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Szöveg: Dercsényi Dávid; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben