Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fák a Rákóczi útra, befogadó játszótér a Népligetbe

Egy hónappal kitolták a részvételi költségvetés szavazási hatáiridejét

2021. június 30. szerda

Még van idő szavazni, mire költse el a főváros a részvételi költségvetésbe kiírt egy milliárd forintot. A szélesebb részvétel érdekében bővítik a szavazóállomások számát is. Az ötletek között több józsefvárosi vonatkozású fejlesztés is szerepel.

Mivel eddig mindössze 5000 szavazat érkezett, egy hónapot toldottak az eredeti határidőhöz: július 30-ig van lehetőség beleszólni a részvételi költségvetés alakulásába. A főváros közösségi akarattal választ ki projekteket, amelyek megvalósulnak, köztük több józsefvárosit is. Ráadásul már a kerületi Szabó Ervin Könyvtárhálózat kerületenként kijelölt tagkönyvtáraiban is le lehet adni a leginkább szimpatikusnak ítélt ötletre a voksokat papírformában - erre eddig kizárólag a Városházán volt lehetőség, az online szavazás pedig továbbra is az otlet.budapest.hu oldalon folytatódik. Az elektronikusan szavazók nyereményjátékon is részt vesznek: a 20 legszerencsésebb beleshet a Rákosi-bunkerként ismert atombiztos óvóhelybe.

Szavazatot leadni három kategóriában lehet. A Zöld Budapest projekt a zöld felületek fejlesztését tűzte zászlajára, a Gondoskodó Budapest című a szolidaritást elősegítő és a közösségfejlesztést szorgalmazó ötletek tárháza, míg az Egész Budapest elnevezésű olyan felvetéseket tartalmaz, amelyek komplexen vonatkozik az egész városra. Az első két program ötleteinek megvalósulására negyed-negyed milliárdot szánnak, a maradék félmilliárdot pedig az utóbbi projekt megszavazott javaslataira használnák fel. A legtöbb szavazatot gyűjtő ötletekből annyi valósulhat meg, amennyi az adott kategória keretébe belefér – ígéri a főváros.

Mindhárom ötletcsomagban találunk Józsefvárost érintő elképzeléseket. A Gondoskodó Budapest kategóriába sorolt a Rákóczi utat keresztező zebra az Astorián terve például torony magasan vezet a leadott voksok alapján. Ennek becsült költsége 20 millió forint. Aki biztonságosan közlekedne itt a felszínen is, és nem szívesen lépcsőzik, annak nem árt billentyűzetet ragadni mielőbb, hogy biztos befutó legyen a gyalogos átkelő.

Szintén a kerületiek életét könnyítené, ha létre jöhetne egy közösségi kert a Kőris utcában saját üvegházzal és esővízgyűjtőrendszerrel – a Zöld Budapest keretein belül erre van is kilátás. Amellett, hogy egy újabb rendezett zöldfelület alakulna, ami mindig jól jön a betonrengetegben, hiszen élhetőbb általa környezetünk, közösségformáló szereppel is felruházott az elképzelés: a kertészeti ambíciókkal rendelkező lakosság itt együtt termeszthetne zöldséget, gyümölcsöt, közben pedig barátkozhatna. A szavazatszámláló 178-on áll, egy gombnyomás most 50 milliót érhet a kerületünknek, hiszen ennyit áldoz a főváros a projektre, ha befut.

Az Egész Budapest kategóriában két tervezet is kerületi érdekeltségű. Az egyik szerint 250 millióért fákat ültetnének a Rákóczi út egy szakaszára – ezek elhelyezése nagyban az ott húzódó közművektől. Egy biztos, a belvárosi autópályaként funkcionáló többsávos útra bőven ráfér a megújulás: zajos, büdös és szürke, sétára alkalmatlan. A zöldítés csakis javíthat az állapotán. Nem is csoda, hogy már majd ezer szavazatot kapott az ötlet.

Mintegy 100 szavazattal lemaradva követi a Rákóczi út fásítását a Népliget megújítása. Javítanának a közbiztonságon, befogadó játszóteret építenének, hogy a fogyatékkal élő gyerekek is kiélvezhessék a kinti játék örömeit, plusz padokat tennének le, és a kiskeréken gurulók, mint a görkorisok, deszkások és rolleresek, számára speciális útburkolatot fektetnének le. Budapest legnagyobb parkja már bőven megért az arculatváltásra, a most megszavazható 250 milliós keretből már szép eredményt lehetne elérni.

Szavazásra jogosult minden Budapesten élő, illetve itt dolgozó, tanuló – a 18. életévét betöltött személy. Kategóriánként egy voks adható le, vagyis egy ember három dologra szavazhat.

Szerző: Kolonics-Imre Zsófia, Kép: Budapest Részvételi Költségvetés

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben