Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Ezt látni kell!”

Zongoragyár Józsefvárosban

2012. február 17. péntek

Érdekes, meglepő képeslapot talált Pongrácz Erzsébet, a helytörténeti tanács tagja. Nyomban el is küldte a színes nyomatot részemre, hogy továbbítsam az érdeklődőknek.Most itt közzétesszük. Kerekes Pál írása.

Néhány szóban érdemes kitérni a képen olvasható szövegre és magára az épületre természetesen. A képen az Üllői út és Nagytemplom utca sarkán álló ház látható, napjainkig szinte alig változott. A számozás is azonos. A házat a Pest-Budai Bútorkészítő Társulat építtette, 1868-ban nyújtották be az építési tervet. A korabeli leírás szerint a ház típusa: bútorgyárhoz munkáslakóház.   A szövegben olvasható, hogy a Clotild bérpalotából költözött ide a bemutatóterem és üzem. A Clotild házakat 1899-ben adták át, éppen most zajlik a külső és belső felújítások. Ez a két palotaszerű lakóház az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél van, a Szabadsajtó út 5-6 alatti címen. A szép, fényes környezetet cserélte fel tehát a Thék-féle gyár a józsefvárosi Üllői útra.   Meglepő, hogy zongorát és bútort hirdet a lapocska, de a termékeket nem látjuk. Helyette az épületet és a család olyan tagjait, akik a korabeli felfogás szerint inspirálhatják a vásárlást: a háziasszonyt és a gyereklányt. Furcsa reklámlogika ez, hiszen ma a hirdetés többnyire a portékára koncentrál, nem a vevőre.   Még különösebb a mai fülnek és szemnek, hogy a Thék zongoraszalon egyik vonzereje nem más, mint az, hogy ingyen adja a prospektusait. Ma, amikor este a postaládánk roskadozik a színes reklám-papíroktól, a lépcsőházban térdig járunk a szétdobált hirdető-újságokon, el sem tudjuk képzelni azt a szép és nyugodt világot, mikor nincs ingyen harsona, és ha akarunk venni valamit, akkor magunk ballagunk el a prospektusért. És persze csak ha szerencsénk van, vagy éppen a Thék-féle bútorboltba megyünk, kapjuk ingyen a hívogató kiadványokat.  

Thék Endre korabeli fotója

Thék Endréről (1842-1919) egyébként tudni kell, hogy a magyar nagyüzemi bútorgyártás megteremtője volt. Háza és egyik gyára a mai Leonardo utcában állt. Az utcát egyébként róla nevezték el 1932-ben, majd az utca ötvenes években lett átnevezve a nagy olasz festő után. 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben