Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Városfejlesztés

Megújul a Práter és a Tömő utca

2021. július 13. kedd

A Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából és a Rév8 koordinálásával 2022-ben teljeskörűen megújul a Práter utca a Futó utca és a Szigony utca közötti szakaszon, és a Tömő utca a Leonardo da Vinci utca és a Szigony utca közötti szakaszon.

Mindez pontosan mit jelent?

Megújulnak a járdák: szélesebbek lesznek, biztosítva, hogy a kétirányú gyalogos forgalom kényelmesen elférjen. Az akadálymentesség és a közlekedésbiztonság növelése érdekében járdafüleket létesítünk a parkolósávok elé, a gyalogos forgalom számára járdaszintben átvezetett csomópontok épülnek, és törekszünk rá, hogy a jövőben minél kevesebb tárgy szűkítse a járda szélességét. A járófelületek mindkét oldalon egységes térburkolatot kapnak.

Az úttest szélességének minimális növelésével lehetővé válik a gépjármű forgalommal ellentétes kerékpározás. A csomópontokba és a forgalomvonzó intézmények elé, mint a szakképző iskola, az egyetem vagy a boltok, kerékpártámaszokat telepítünk. Ezen túlmenően a BKK-val jelenleg is folyik egy egyeztetés, hogy mikromobilitási pontok létesüljenek, ahol lehetősége lesz a közlekedőknek kerékpárok és rollerek bérlésére.

A közlekedésbiztonság fokozása érdekében a csomópontok kiemelt burkolatot kapnak, segítve ezzel a gyalogos forgalmat és biztosítva az egyenrangú kereszteződésekben a jobbkéz szabály betartását az autóvezetők számára. Az áruszállítási igényekre reagálva további koncentrált rakodóhelyek létesülnek, ahol a környéken működő vállalkozások kényelmesen megoldhatják a készleteik feltöltését.

Mint minden beruházás, ez is kompromisszumokkal jár. A jelenlegi parkolási rend megváltozik annak érdekében, hogy biztosítani tudjuk a járdák kényelmes és akadálymentes használatát, és elegendő helyet biztosítsunk az új közvilágítási oszlopoknak és az ültetendő fáknak. A parkolóhelyek a felújítás végeztével a Práter utca Nagykörút és Futó utca közötti szakaszának mintájára az úttesten lesznek kialakítva, így számuk minimális mértékben csökken. A felújítás után 15%-kal kevesebb parkolóhely, azaz 84 db helyett 71 db áll majd a közlekedők rendelkezésére. A Tömő utcában a 32 db parkolóhely 26 db-ra csökken. Ez 19 %-os csökkenést jelent.

Célunk, hogy a felújítás végén egy olyan utca jöjjön létre, ami az ott élők, dolgozók és közlekedők számára emberközpontúbb és rendezettebb környezetet kínál.

A tervezés kezdeti szakaszában interjúk készültek az utcában található oktatási intézményekkel, üzletekkel és szolgáltatókkal, felmérve a napi működésükhöz szükséges igényeket. Az így begyűjtött információk és tapasztalatok alapján született terveket most a lakosság széles körben tudja véleményezni.  

Kérjük, töltse ki online kérdőívünket, hogy észrevételivel, meglátásaival és ötleteivel hozzájáruljon az érintett utcaszakaszok végleges terveinek megalkotásához! A kérdőívet itt találja:  https://forms.gle/yAvCKQfhKenNhX1s5

Véleményét 2021. július 30. éjfélig várjuk.

A beérkezett javaslatok feldolgozása után a végleges terveket a Józsefvárosi Önkormányzat online felületein és egy fórum keretében mutatjuk be.

Hozzájárulását előre is köszönjük!

A Józsefvárosi Önkormányzat nevében:

Rév8 Rehabilitációs és Városfejlesztési Társaság

info@rev8.hu                                                                                              

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben