Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Meghekkelik a kormány konzultációs plakátjait

Plakáthadjárat indul Józsefvárosban

2021. július 13. kedd

Többeket indított cselekvésre a kormány legújabb, nemzeti konzultációt propagáló plakátkampánya. Többek közt Jámbor András, a Szikra Mozgalom képviselőjelölt-jelöltje is létrát ragadott, és kiegészítette a plakátokat. Szerinte, amit tesz, még belefér a véleménynyilvánítás szabadságába és nem rongálás.

Július 7-én indult el a kormány újabb plakátkampánya, amely az új, 14 kérdéses nemzeti konzultáció sugalmazott kérdéseit és témáit hirdeti még leegyszerűsítettebb formában, emojikkal. A plakátok sok indulatot váltottak ki, egyben reakcióra késztették a politikai szereplőket – sorra készültek a mémek, például a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is elkészítette a saját verzióit. A Momentum tovább is lépett, elkezdte átragasztgatni a plakátokat, arra utalva, hogy a kormány az új konzultációval megpróbálja elterelni a figyelmet a rossz járványkezeléséről, a 30 ezer covid-áldozatról, az egészségügy rossz állapotáról és az állami vagyon alapítványokba történő átjátszásáról. 

Lépett Jámbor András is, a Szikra Mozgalom MSZP-Párbeszéd által is támogatott jelöltje, aki a 6-os egyéni választókerületben indul az ellenzéki előválasztáson is. Ő is átragasztotta a plakátokat több helyen is.

Egyszeri akció volt ez, mondja Jámbor a Józsefváros újságnak, de gondolkodnak rajta, hogy megismétlik, ez idővel elválik. Posztjában arról ír, az akciót néző emberek túlnyomó többsége egyetértett velük, amikor látták, hogy miben mesterkednek, ami őt is meglepte: volt, aki tapsolt, más megéljenezte őket, többen felajánlották a segítségüket. Egy olyan reakcióval találkozott, hogy valaki arról beszélt, majd jól letépi a kiegészítést, de ez végül elmaradt.

Kérdésünkre, hogy ez nem számít-e rongálásnak, illetve még belefér-e a véleménynyilvánítás szabadságába szerinte, Jámbor azt mondja, egyrészt a Fidesz is csinált ilyet még akkor, amikor a plakátos cég Mahír Cityposter Simicska Lajos tulajdonában volt (ma már a Mészáros-cégbirodalom része). Másrészt magát a plakáthelyet nem rongálják meg – Jámbor szerint ez belefér a véleménynyilvánítás keretei közé. Más minőség, mintha bajuszt ragasztanának a plakáton lévő személynek vagy valami trágárságot írnának rá.

Szöveg: Dercsényi Dávid; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben