Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kultúra

Elkészült Józsefváros múzeumi koncepciója

2021. július 14. szerda

A Múzeum kiemelt figyelmet fordít a személyes és kisközösségi emlékezetre, a marginalizált csoportok bevonására, és olyan józsefvárosi értékek feldolgozására és átadására mint a szolidaritás, a függetlenség és a környezeti fenntarthatóság.

Mint ismeretes, a Józsefvárosi Galéria az utóbbi években Szabó Erzsébet vezetésével sikerrel tudta tereit emberekkel és kulturális eseményekkel megtölteni. A Galéria elsősorban az idősebb generáció, valamint a családok számára nyújtott rendszeres alkalmat a találkozásra, kulturális eseményeken való részvételre. Szabó Erzsébet által valóra váltott magas színvonalú koncepció ugyanakkor nyugdíjazása, valamint a kormányzati elvonások okán nem volt fenntartható 2022-től.

Ezeknek megfelelően érdemes az intézmény profilját, misszióját és célcsoportjait újragondolni, figyelembe véve Józsefváros folyamatosan változó demográfiai összetételét, valamint a fenntartó, a korábbiaktól merőben eltérő, hosszútávú kulturális és közösségi stratégiáját

A most elkészült koncepció, melynek előterjesztője Dr. Erőss Gábor kultúráért felelős alpolgármester, a Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpont helyébe lépő muzeális intézmény kereteire kínál víziót, illetve tesz szakmai javaslatot.

A koncepció egy olyan közösségi szemléletű múzeumra tesz javaslatot, mely Józsefváros kultúráját, történeteit és emlékezetét nem csak gyűjti, megőrzi, és bemutatja, hanem a helyi közösséggel együtt alakítja is.

A tervek szerint Múzeum programjai egy-egy előre meghatározott tematika köré épülnek, melyek a Múzeum időszaki kiállítását az azt megelőző kutatást és az ahhoz kapcsolódó gyűjteményezést, valamint programját és múzeumpedagógiai foglalkozásait érintik.A Múzeum gyűjteménye a tervek szerint erőteljesen épít a digitalizált gyűjteményekre, oral history interjúkra, illetve a projektalapú gyűjteményfejlesztésre.

A Múzeum működésében kiemelt szerepet kap az önkéntesség, a családbarát jelleg, illetve a múzeumpedagógia, amelynek számos formájára - séták, foglalkoztatók, oktatási segédanyagok - tesz javaslatot a koncepció.

A koncepció nem csak a múzeum tevékenységére, hanem lehetséges bevételi forrásaira és javaslatokat fogalmaz meg, ideértve a különböző pályázati forrásokat, merchandise bevételeket, szolgáltatásokat, raktári kapacitásokat, mint mozgósítható erőforrásokat.

A képviselő-testület elé kerülő koncepció közérthető verziója letölthető itt.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben